Zelf melkkefir met een smaakje maken

Zelf melkkefir met een smaakje maken

Zelf melkkefir met een smaakje maken is leuk om te doen. Bovendien is het ook gezond en lekker! Tenminste wanneer je geen melkallergie hebt. Maar dan is waterkefir een goede vervanger. Kefirdrank brouwen is reuze simpel. Je hebt slechts wat melkkefir korrels, melk en een smaakmaker nodig. Een groot voordeel van zelf maken is dat je weet wat er in zit, want dat is niet altijd even duidelijk wanneer je de verpakkingen in de winkel leest.

De Keuringsdienst van waarde deed er onderzoek naar en online op NPO 3 / uitzending gemist kun je de uitzending terug zien ‘aflevering 20 – Kefir’. Ik zeg weet wat je eet of drinkt in dit geval en ga kijken!

In de koelschappen van de supermarkten zie je steeds meer merken verschijnen die kefir produceren en verkopen. Je kunt dus wel zeggen dat het momenteel een hip zuiveldrankje is. Maar wat zit er nu eigenlijk in zo’n kant-en-klaar pak? De ene fabrikant heeft het over (biologische) melk met originele kefirculturen, een ander of een mix van melkzuurbacteriën en speciale gisten en weer een ander over kefir specifieke melkzuurbacteriën. Je leest zelden iets over de authentieke kefirkorrels.

Hier vind je meer info over en recepten met melkkefir:

Zelf melkkefir met een smaakje maken

Vrijdag 25 oktober 2019

Zelf melkkefir met een smaakje maken

Dun, dikker, dikst

Smaken verschillen, dat is een heel persoonlijk iets. Misschien ben jij meer een liefhebber van een dunne en iets minder zure melkkefir. In dat geval laat je de korrels minder lang in de melk zitten, zeg circa 24 uur. Zelf houd ik van een wat dikkere yoghurtdrank, dus ik zeef onze korrels er pas na 48 uur uit. Je kunt kiezen uit koe-, schapen- of geitenmelk, al dan niet van biologische herkomst. Volle melk schijnt het beste te zijn, maar het lukt met halfvolle koemelk ook prima.

Fabrieksbrouwsel vs homemade

Nieuwe producten wekken vaak mijn belangstelling. Dus toen ik een paar maanden geleden melkkefir van Arla in de winkel zag staan en het ook nog eens in de aanbieding was, wilde ik het wel eens testen. Naturel is zo gewoontjes, dus ik koos voor de smaak citroen-gember. Best lekker, maar ik vond het meer op de bekende yoghurtdrankjes lijken dan op de originele melkkefir.  Eerlijk gezegd was ik best een beetje teleurgesteld. Dit heeft niets gefermenteerde melk te maken. Ik heb ook andere merken geprobeerd, maar eigenlijk kon niets mij bekoren. Ik heb niet alle merken en smaken geprobeerd, omdat het dan best een kostbare aangelegenheid zou worden. Er blijft dus niets over dan zelf te gaan experimenteren met het toevoegen van smaakmakers. Waarom was ik daar niet eerder op gekomen?

Benodigdheden voor kefirdrank met een smaakje

Ingrediënten:

 • gefermenteerde melkkefir, gezeefd
 • smaakmaker(s) in de vorm van vers of bevroren fruit, specerijen, et cetera
 • vanille-stevia druppels (optioneel)

Mijn favoriete smaken:

 • citroensap, gemberpoeder en een paar druppels vanille-stevia
 • blauwe bessen en een paar druppels vanille-stevia
 • banaan en cacaopoeder of kaneel
 • perzik
 • passievrucht, wel de pitjes verwijderen

Verder nog:

 • staafmixer of blender
 • glazen fles(jes) met dop
 • zeefje (optioneel)

Bereidingswijze zelf melkkefir met een smaakje maken

Maak het fruit schoon of laat het eerst ontdooien indien je diepvries fruit gebruikt.

Doe de smaakmakers samen met de melkkefir drank in de beker van de staafmixer of blender. Mix er een glad geheel van. Proef even een klein beetje, dan kun je nog meer fruit of specerijen toevoegen of het zo laten.

Schenk de kefir-yoghurtdrank in een schone, glazen fles. Sluit deze goed af en plaats de kefir in de koelkast. Drink het pas wanneer het geheel koud is, dan is de melkkefir op zijn best.

Je kunt de zelfgemaakte melkkefir met een smaakje enkele dagen tot een week in de koelkast bewaren, maar voor die tijd is het vast al op.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zelf melkkefir met een smaakje maken’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Zelf melkkefir met een smaakje maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven