Zelf rijskastje maken voor deeg

Zelf rijskastje maken voor deeg

Nu de winter voor de deur staat en het steeds kouder in huis is, wordt het tijd om mijn “rijskastje’ weer te voorschijn te halen. (Gist)deeg heeft nu eenmaal wat extra warmte nodig om goed te kunnen rijzen. Dat rijsproces lukt natuurlijk ook wel bij wat lagere temperaturen, maar dan heb je wel extra veel geduld (lees: tijd) nodig. En dat is meestal niet zo handig met alle dagelijkse beslommeringen.

Zelf rijskastje maken voor deeg

In een handomdraai maak je met een paar spullen een soort van couveuse voor je brooddeeg. Een tochtvrij, warm (ca. 30 graden) en gevuld met waterdamp, al dan niet doorzichtig, kraamkamertje. Waar de gistcellen zich kunnen vermeerderen of het een lieve lust is.  Het werkt echt super! Bijna iedereen heeft deze benodigdheden al gewoon ergens in huis staan. Dus je maakt dit rijskastje voor (bijna) noppes. Klinkt goed niet waar?!

Zelf rijskastje maken voor deeg 2

Wat heb je nodig:

  • plastic opbergkrat, eventueel doorschijnend
  • 2 grote drinkglazen of mokken die bestand zijn tegen kokend water
  • theedoek of handdoek
  • los, houten werkblad (Ikea)
  • thermometer (optioneel)
  • 1 of 2 bakblikken met brooddeeg, ligt aan het formaat krat

Zo werkt het rijskastje

Gebruik het liefst een houten werkblad, want dit materiaal is het meest constant in temperatuur. Glas of metaal koelt namelijk heel snel af.

Leg een theedoek op het hout, zodat deze het waterdamp kan absorberen. Anders wordt het hout erg nat.

Plaats de bakblikken met deeg op de theedoek. Vul de 2 glazen of mokken met kokend water en plaats deze pal naast de bakblikken.

Leg er eventueel een thermometer bij zodat je de temperatuur in de krat makkelijk kunt controleren.

Zet de opbergkrat er vervolgens ondersteboven overheen. Zoals je op de foto hier onder ziet.

Zelf rijskastje maken voor deeg 3

Handige tips:

  • Wanneer het te koud in huis is dan kun je er bijvoorbeeld ook een fleece deken overheen leggen.
  • Moet het deeg lang rijzen of koelt het toch iets te veel af, vul de glazen dan opnieuw met kokend water.
  • Doordat er veel waterdamp in de krat zit, hoef je het deeg niet af te dekken en zal de ‘korst’ tijdens het rijzen soepel blijven en niet scheuren.

VEEL SUCCES!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

23 comments on “Zelf rijskastje maken voor deeg”

  1. Saskia Pradun-Baur schreef:

    Dank je voor de tip, ik ga dit rijskasje zeker uitproberen en ook voor mijn beurs is deze prettig.

  2. Monica schreef:

    Super idee, dankjewel!
    Trouwens, ook dank voor alle overige tips en recepten; ik lees ze graag (en voer ze regelmatig uit, met wisselend succes)

  3. imke schreef:

    Kijk hier kan ik wat mee!

  4. Rick schreef:

    Nog een tip voor een rijskamer: in je eigen oven met daarin een olieverdamper met waxinelichtje (water in plaats van olie bovenin). Bij mij bereikt de temperatuur 26 graden. Bij mijn oven is het nodig om een houtje tussen de deur te zetten, anders is er geen voldoende zuurstof voor het theelichtje. Om te voorkomen dat het deeg uitdroogt steek ik 4 sateh-stokjes in de hoeken van het blik en bedak het geheel met vershoudfolie. Voordeel is dat je geen dalende temperatuur hebt tijdens het rijzen.

    1. Xandra schreef:

      Beste Rick, bedankt voor de goede tip! Mijn wens is om nog eens een keer een ‘echte’ rijskast in elkaar te knutselen. Zolang ik dat nog niet heb gedaan gebruik ik mijn kratje en de oven als rijsplaats. Van de week heb ik de bakken maar buiten op een beschutte plaats in het zonnetje gezet, daar was het warmer dan binnen. Een mens moet creatief zijn nietwaar 😉
      Veel succes met bakken.

      Gr. Sandra

      1. Walter schreef:

        Gewoonweg schitterend, surtout in de tussenseizoenen

  5. Anneke schreef:

    Net je website ontdekt, ik word helemaal blij van je goede tips!

    1. Xandra schreef:

      Leuk om te lezen Anneke, bak ze bruin 🙂

  6. Peter schreef:

    Hallo Xandra,

    Wat een leuke informatieve site heb je.

    Ik heb Tarwe allergie en mag nooit meer tarwebrood eten. Tarwe allergie is verschrikkelijk omdat er weinig over bekend is, er geen medicijnen zijn en er een soort taboe over bestaat, veel mensen vinden het onzin. Ik heb mijn lichaam 29 jaar vergiftigd door tarwe te eten met ontzettend veel klachten omdat ken niet wist wat het was.

    Daarom eet ik speltbrood omdat ik nog steeds last van kruisbesmettingen had (door speltbrood van de speciale bakker en broodverbeteraar) ben ik begonnen met zelf brood bakken. Nu lukt het rijzen van het speltbrood niet goed. Het deeg rijst amper blijft plat en hard. Heb al van alles geprobeerd. In de huiskamer op de verwarming blijft het deeg plat.
    Zou je me advies kunnen geven?
    Jou zelfgemaakte rijs kastje werkt dat ook voor speltbrood?
    Zou ik naast gist ook nog een zakjes backpoeder (Belbake Lidl) kunnen toevoegen? Zodat het brood beter rijst?

    Groetjes van Peter

    1. Xandra schreef:

      Beste Peter, bedankt voor je compliment. Wat ontzettend vervelend dat je een tarwe allergie hebt. Ik hoop dat je nu veel minder last klachten hebt. Een speltbrood hoeft in Nederland niet van 100% spelt gemaakt te worden, vaak wordt er alsnog een deel tarwe aan toegevoegd, omdat dat goedkoper is en makkelijker te maken. In Duitsland zijn ze beter bezig en is het bij de wet geregeld dat spelt brood alleen spelt mag bevatten.
      Wist je dat spelt net als emmer eigenlijk ook een tarwesoort is? Spelt heeft veel zwakkere glutenstrengen dan tarwe en het is daarom iets lastiger om er een mooi gevormd brood van te bakken. Je moet het minder lang kneden, anders ‘overkneed’ je het deeg en zal het nooit meer goed rijzen en een echt brood worden. Controleer daarom altijd halverwege de kneedtijd hoe het ervoor staat door een vliesje te trekken. Denk aan een kauwgombel blazen.
      Er kunnen veel meer dingen mis gaan en dat kan ik niet zo beoordelen. Gebruik je een van mijn recepten? En waar koop je de speltmeel of bloem? Gebruik je verse of instant gist en is dat niet over de datum?

      Groetjes, Sandra

      1. Es* schreef:

        ik heb net in Duitsland naar speltbrood gezocht. Ik heb 1 soort kunnen vinden die volledig uit speltmeel/bloem bestond. De rest heeft of rogge of tarwe erbij inzitten. Op de verpakking stond dan wel spelt. In Duitsland moet het voor mintens 90% uit spelt bestaan voor het de term spelt mag dragen. Dus nog steeds opletten. Maar wel veel speltmeel en speltbloem wat veel en veel goedkoper is.
        Maar je site is te gek al veel spelt recepten net afgehaald

        1. Xandra schreef:

          Goed om te weten Esther. Ik dacht dat het daar wettelijk 100% moest zij. Niets is wat het lijkt inderdaad. Blijven opletten dus. Gr. Sandra

    2. jim schreef:

      Beste Peter, Je kunt het beste naar de Website gaan van de Bisschopsmolen in Maastricht. Het is een bakker gespecialiseerd in Speltbrood. Kijk maar naar hun recept, hoe je speltdesembrood maakt. Je kunt bij hun ook 100% speltmeel bestellen in bulkverpakking. 25kg bv. verzendkosten zijn maar 2.50 euro. Ook zuurdesemstarter kun je er kopen. zuurdesembrood is nog gezonder. hopelijk kun je hier wat mee. groeten Jim

  7. john bruurmijn schreef:

    Sandra
    complimenten voor je site, als ex bakkerij eigenaar zie ik veel zeer goede info.Vwb een rijskast (je) kun je eens denken aan een (defect) onderbouw drankenkoelkastje,liefst een met glazen deur,hetgeen naast een prima isolatie met een sterke ouderwetse gloeilamp ook een goed overzicht over de te rijzen producten laat zien.Het zijn meestal inbouwkastjes dus. Jekunt ze inbouwen of als onderstel gebruiken.Probeer eens bij een horecaleverancier die regelmatig een kapot exemplaar meeneemt en thuisgekomen bij het oudijzer gooit.succes

    1. Xandra schreef:

      Dank je wel voor de goede tip John!

  8. Jan G Westerland schreef:

    Op de Duitse tv zag ik iemand die ‘n bepaalde likeur/wijn aan ‘t brouwen was en in zijn ” broei/gaarkast” hing aan de achterwand ‘n kuikenverwarmingselement met ‘n temperatuur regelaar, en opeens kreeg ik ‘t idee om eens te gaan zoeken naar óók zoiets en toen vond ik dit en dit heb ik gekocht. Overigens bij ‘n ander bedrijf maar die kunt u ‘t beste maar zelf opzoeken want ik wil wél neutraal blijven. Kan nu wel uit ervaring zeggen dat je heel weinig stroomkosten hebt en ‘t werkt fantastisch.

    1. Xandra schreef:

      Bedankt voor de goede tip Jan!

  9. Renske Sijtsma schreef:

    Goeiemorgen Xandra,
    Wat een prachtige site vol informatie, ben ontzettend blij dit ontdekt te hebben.
    Zojuist las ik je uitleg over het maken van een rijskastje. Ik bedacht dat je ook simpelweg een koelbox hiervoor zou kunnen gebruiken. Deze doet hier ook dienst als hooikist en dat werkt uitstekend.

  10. Rob schreef:

    Ik had nog een oude langwerpige plastic box met deksel waar vroeger de cd’s in stonden. Daar kan zelfs een groot broodbakblik in, ik gebruik altijd een uitschuifbaar broodbakblik en maak altijd deeg van 1 kg meel. Er zit op de bodem ook nog een opstaande rand in waar ik heet water in giet en het werkt meer dan uitstekend, wat een goeie tip van een box.

  11. Monique schreef:

    Goedemiddag Sandra,

    Mijn oven heeft een warmhoudfunctie van 35 graden. Kan ik dat ook gebruiken om mijn deeg te laten rijzen of is dat te warm?

    1. Xandra schreef:

      Beste Monique, Zelf laat ik mijn deeg soms op max 30 graden rijzen, maar meestal is de temperatuur wat lager.. Je kunt het proberen op 35 graden, maar dan zul je de rijstijden aanzienlijk moeten verkorten. Het is een kwestie van goed in de gaten houden en de ‘prik’test doen.
      Veert het deeg snel terug dan kun je het nog wat langer laten rijzen. Gaat het terugveren heel traag tot bijna niet meer, dan kun je het brood bakken. Stort het in tijdens de test, dan heb je een ovenrijs, je bent dan te laat en kun je proberen het opnieuw op te maken en een derde rijs te geven, maar echt goed zal je brood dan niet meer worden. Met desem herstelt het zich beter, maar gist eigenlijk niet.
      Ook zal het snelle rijzen zal van invloed zijn op de smaak en ontwikkeling van je brood. M.a.w. hoe sneller, hoe minder smaakvol je bammetje.
      Bak ze! Gr. Sandra

  12. Rob schreef:

    Ik doe de oven altijd even, 20-30 seconden aan en dan is het ong. 25 graden. Dat gaat perfect en ik laat het een uur rijzen en soms iets langer als het niet genoeg naar mijn zin gerezen is.

Geef een reactie: