Zelf wijnazijn maken van restjes

Zelf wijnazijn maken van restjes 1

Misschien ken je het verschijnsel wel. Je viert met een hoop vrienden je verjaardag, Oud & Nieuw, het behalen van je diploma of je geeft een heuse housewarming party. De volgende dag zit je dan met allemaal restanten witte, rode en rozé wijn. Wat te doen? Er zijn natuurlijk een aantal opties. A.Je gaat net zolang door met feesten tot de laatste druppel op is. B.Je kiepert het door de gootsteen. C.Je maakt heerlijke gehaktballetjes in rode wijnsaus (favoriet van de heer des huizes). Of mogelijkheid D, een bijzonder experiment: Zelf wijnazijn maken (van restjes). Bij gebrek aan enkele bodempjes met oude alcoholische versnaperingen heb ik maar een goedkope fles rozé uit de kast getrokken. Mag de pret niet drukken, toch?! Wees gerust, ik heb na het openen echt geen grote slok genuttigd (…Burppp….).

Maak zelf ook eens wijnazijn van witte wijn, rode wijn, rosé, port, champagne of bijvoorbeeld sherry.

Oké, voordat er allerlei wilde verhalen over mij rond gaan, deze dame blieft geen alcohol. Verder dan bierbrood, -poffertjes en een flinke scheut witte wijn in de uien- of paprikasoep kom ik niet. Maar de bovenstaande tekst typte zo lekker weg. Ik heb ook helemaal geen stimulerende middelen nodig. Ahummm … *kuch, kuch* … en wat mijn lichtelijke chocolade verslaving betreft. Ach, wat kan ‘t schelen! Iedere gek heeft zijn gebrek. Nietwaar?!

Zelf wijnazijn maken van restjes 2

Zelf wijnazijn maken van restjes

Volgens het team van Instock is azijn het meest betrouwbare conserveringsmiddel. Wist je dat je heel makkelijk zelf (wijn)azijn kunt maken? Azijn ontstaat namelijk doordat alcohol en zuurstof op elkaar inwerken. Ik ben gestart op 12 mei 2016 met een fles goedkope rozé. De wijn zat al in kleurloos glas, zodat de eventuele veranderingen goed zichtbaar zijn. Het is verrassend (tenminste dat vind ik) om te zien dat de kleur steeds een klein tintje donkerder wordt. Zonder dat het niveau in de fles daalt. Half november kunnen we het eindresultaat testen. Ik ben benieuwd! Doe jij ook mee aan het experiment?

Ingrediënten:

  • een fles of restjes wijn, port, champagne of sherry

Verder nog:

  • een lege, schone fles, zonder dop of kurk, kleur glas maakt niet uit
  • elastiekje
  • klein stukje stof, circa 4 x 4 cm
  • trechter (optioneel)
  • kurkentrekker (optioneel)
  • label of sticker, om inhoud en datum op te schrijven

 

Werkwijze zelf wijnazijn maken van restjes

Volle fles: Draai de dop van de fles of verwijder de kurk. Lees verder bij (*)

Restjes: Neem een schone, lege, glazen (wijn)fles en giet hier met behulp van een trechter (geloof mij dat werkt een stuk makkelijker) de restjes drank in. De fles hoeft niet geheel vol te zijn.

(*) Sluit de hals van de fles af met een klein stukje stof en een elastiekje. Dus niet met een dop of kurk, want er moet zuurstof bij de alcohol kunnen komen.

Zet het brouwsel weg op een warme plaats. Maar zeker niet in het zonlicht. Na ongeveer 6 maanden is de wijnazijn klaar voor gebruik en ruikt het ook echt naar azijn.

Tip: je kunt de fles steeds aanvullen met nieuwe restjes wijn. Zorg er dan wel voor dat je altijd minimaal een kwart van de oude inhoud in de fles laat zitten. Anders moet je weer opnieuw beginnen en kost het een paar maanden voordat de azijn klaar is.

 

XANDRA

Meer info & bestellen

Bron: Met dank aan uitgeverij Karakter voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar van ‘Instock cooking’. Citaat website Instock cooking. Idee om zelf wijnazijn te maken komt uit het boek ‘Instock cooking’.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

4 comments on “Zelf wijnazijn maken van restjes”

  1. Margot van de Wiel schreef:

    Als je een kwart laat zitten en weer aanvult met wijn hoe lang duurt het dan? Die info mis ik in je artikel.

    1. Xandra schreef:

      Beste Margot, Ik heb mijn wijnazijn nooit aangevuld, dus daar heb ik geen ervaring mee. Ik ben gewoon weer met een nieuwe fles gestart. Gr. Sandra

  2. suzan Peters schreef:

    Heb mijn witte wijn nu 4 maanden staat en er drijft bovenop een wit schimmeltje en onderin de pot drijven 3 doorzichtige lijken wel kwalletjes van een paar mm doorsnede is dit normaal?

    1. Xandra schreef:

      Beste Susan, Ik vermoed dat het schimmeltje niet zo’n beste ontwikkeling is. Het lijkt misschien nog klein en onschuldig, maar de schimmeldraden kunnen al door de hele fles zitten. Zelf zou ik het wegdoen, hoe jammer dat ook is. Gr. Sandra

Geef een reactie: