Brood bakken met Robèrt van Beckhoven

Brood bakken met Robèrt van Beckhoven

Brood bakken met Robèrt van Beckhoven. Onlangs waren we wederom te gast bij Robèrt van Beckhoven en zijn team. De start op 2 april begon wat vroeger dan gebruikelijk is op zondag. Om half zeven liet de wekker ons nadrukkelijk weten dat we voort moesten maken. Zodat deze hobbybakker zich, inclusief manlief, afgestoft en wel, in de richting van Oisterwijk kon begeven.

Deze speciale happening was ter ere van Robèrts ‘Meesterlijke bak producten & mixen’. De nieuwe productlijn is sinds een paar weken exclusief bij Albert Heijn verkrijgbaar. Misschien heb je de zwarte verpakkingen met verschillende soorten bloem, meel, gedroogde desem, pitten & zaden en smakelijke koekjesmixen al eens in de schappen zien liggen.

Een select groepje foodbloggers was op uitnodiging van Robèrt naar het KVL-terrein gekomen. De gasten werden bij aankomst welkom geheten en direct verwend met een kopje koffie/thee en een versgebakken versnapering, ook wel een appelkoek genoemd. Verder stond er nog een rondleiding door de bakkerij, een Masterclass brood bakken en een heerlijke lunch op het programma.

Robèrt: Combineer de goede kwaliteit bloem of meel van mijn bak producten met een zakje Meesterlijke desem en je tovert binnen enkele uren een heerlijk brood uit de oven. Het bevat het voordeel van gist en de smaak van desem.

Brood bakken met Robèrt van Beckhoven

Woensdag 5 april 2017

Robèrt van Beckhoven

Ik geloof niet dat ik Robèrt nog bij je hoeft te introduceren. Toch?! Oké, een korte kennismaking dan voor degene die niets met Heel Holland Bakt, omroep MAX en/of kookboeken heeft. Robèrt van Beckhoven werd op 1 januari 1961 geboren in Oisterwijk en is de zoon van een banketbakker. De liefde voor het bakken heeft hij dus al in zijn genen meegekregen. Na het afronden van zijn bakkersopleiding op het ROC in Eindhoven begint zijn loopbaan. Hij behaald zowel de titel Meester Patissier, als die van Meester Boulanger. Een unicum in Nederland.

Robèrt is een man met passie voor zijn vak, een die zijn opgedane kennis graag wil delen anderen. Het grote publiek kent Robèrt van televisie programma’s als Heel Holland bakt, de Cupcakecup, de Cupcakeklas en Brood (omroep MAX). In Brood gaat reist hij heel Europa door op zoek naar bijzondere verhalen over brood, heerlijke recepten en gaat hij in gesprek met een aantal andere bakkers. Robèrt heeft ook een aantal bak boeken op zijn naam staan, waaronder Meesterlijk brood, Meer Meesterlijk brood, Heel Holland bakt brood en Brood.

Robèrt van Beckhoven: “Een bakker moet zijn kennis delen.”

Meer informatie over Robèrt lees je op zijn eigen website Meesterlijk brood. Daar vind je ook allerlei handige instructie filmpjes over het kneden van deeg, het in model brengen en het bakken van brood. 

Robèrt, de bakkerij & desembrood

Foodies vragen een prof natuurlijk het hemd van het lijf, maar zondag startte het na de kennismaking eigenlijk precies andersom. Robèrt wilde van ons weten wat brood nu eigenlijk is. Ehh … gebakken deeg … of een knapperig korstje met zacht kruim. Iemand zei: “water + bloem + gist of desem + zout”. Ja maar wat is brood, vroeg Robèrt wederom. Gist heb je niet per se nodig en waar bestaat desem uit? Nou .. ehh … water en bloem. Inderdaad brood is niets meer dan water & bloem of meel. Zo simpel kan het zijn.

Brood bakken met Robèrt: zorg dat je deeg niet te droog is! Probeer het deeg zoveel mogelijk vocht op te laten nemen. Liever een klein beetje te nat (natuurlijk niet overdrijven) dan een te droog deeg. Vocht is de beste broodverbeteraar. Vervang het water bijvoorbeeld eens door vruchten- of groentesap, bier of desnoods champagne. Doe eens gek en geef er je eigen draai aan.

KVL-terrein in Oisterwijk

In het grote gebouw op het KVL-terrein in Oisterwijk bevindt zich niet alleen de bakkerij, maar ook een bakkerswinkel, waar je zelfs op zondagochtend versgebakken brood kunt halen. Naast allerlei soorten brood, koeken, muffins en gebak, verkopen ze er ook zelfgemaakte chocolade lekkernijen. We hebben tijdens de rondleiding het een en ander van Robèrt mogen proeven. Als je iets echt bijzonders wilt hebben ga daar dan eens langs. Het absoluut de moeite waard.

Naast de bakkerij en de winkel, is er ook een grote ruimte voor het geven van workshops, je kan een drankje drinken bij ‘Kafé van Leer’. Robèrt vertelde ons over de plannen voor de eerste stoombierbrouwerij in Nederland, het bouwen van een houtoven voor het bakken van pizza’s, een heus Frans terras en het opknappen van het al bestaande en onlangs overgenomen inpandige restaurant.

Peter en het rozijnenbrood

Peter, een collega van Robèrt, geeft ook workshops en vandaag legt hij ons uit hoe je zelf lekker rozijnenbrood of -broodjes maakt. Welke ingrediënten er zijn gebruikt is mij helaas ontgaan. Het kan ook zijn dat we die informatie niet hebben gekregen. Vanwege de krappe planning doet Peter het kneedwerk. In een grote spiraalkneder gaan de benodigde grondstoffen en als het deeg voldoende gekneed is gaan de gewelde rozijnen er doorheen. Na de bulkrijs doet Peter voor hoe je bolletjes moet opbollen en op welke manier je een busbrood vormt. Op de website van Robèrt staan filmpjes, zodat ook jij het in een handomdraai zelf kan leren.

Rozijnenbolletjes: Leg het stukje deeg op je werkblad en zorg dat de kant waar de rozijnen het minste te zien zijn naar boven ligt. Rozijnen die aan de buitenkant van het deeg zitten zullen namelijk verbranden tijdens het bakken. Maak een kommetje van je hand en plaats dit over een stukje deeg, maak een draaiende beweging en geef een lichte druk op het deeg. Je zult zien dat er een balletje ontstaat. Niet te lang opbollen, want je kunt het deeg stuk draaien.

Rozijnen(bus)brood: elders op mijn website staat uitgelegd hoe je een busbrood vormt. Het enige verschil is dat Peter het tot een trapeze vorm vouwt en ik het recht maak. Komt eigenlijk een beetje op hetzelfde neer.

Eindresultaat om in te bijten

Als alle broden en broodjes klaar zijn, worden ze na de tweede rijstijd in een heteluchtoven gebakken. Het eindresultaat zie je op de foto hierboven. We hebben er ‘s avonds heerlijk van gesmuld. En dochterlief die even langs kwam waaien heeft natuurlijk een deel meegenomen. Hoe weten ze toch dat er versgebakken brood in huis is?

IK ZEG BAKKEN MAAR!

P.S.: Er is zoveel dat ik nog met je wil delen, zowel foto’s als informatie, dat ik het item maar opsplits in twee delen. Vandaag het verslag van onze belevenissen op het KVL-terrein en het rozijnenbrood van Peter. De volgende keer trakteer ik je op het recept plus beeldmateriaal voor een makkelijk, snel en heel smakelijke ciabatta. Natuurlijk gemaakt met een aantal producten uit de nieuwe baklijn.

Brood bakken met Robèrt; Met dank aan Robèrt van Beckhoven en zijn team voor de gastvrijheid & de vele verwennerijen.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Brood bakken met Robèrt van Beckhoven

7 gedachten over “Brood bakken met Robèrt van Beckhoven

 1. Wauw. Een gave dag heb je gehad. Ik ben fan van Robert eb gebruik zijn desem voor mijn broden. Heerlijk met een twist.

  1. Robert ; IK heb al zoveel brood gebakken en alle resepten die te vinden zijn toch blijf ik vinden dat het brood dat wij bakken veel droger en meer kruimeld dan het brood van den bakker hoe komt dat ? wat doe een bakker dan in zijn brood dat nergens vermeld staat in de resepten ; Kun je mij daarbij helpen ? Mvg Anna

   1. Beste Anna, brood dat je zelf thuis bakt hoeft niet te kruimelen. Persoonlijk vind ik dat juist brood uit de winkel vaak meer rommel bij het snijden ervan geeft. Dat kruimelen is afhankelijk van een aantal factoren. Wel of geen broodverbeteraar (uit een pakje) gebruiken. Ik ben er geen voorstander van, daarom staat dat niet in mijn recepten vermeld. Als je daar aan begint kun je net zo goed je brood in de winkel kopen. Voldoende vocht toevoegen (beste natuurlijke broodverbeteraar dat er is), voldoende kneden en je deeg de tijd geven om zich goed te ontwikkelen. Veel gist toevoegen levert een snel broodje op, maar dat merk je dan meteen aan de structuur. Het eiwitgehalte en het type eiwit van het graan is ook van invloed. Zo zal een speltbrood meer kruimelen dan een van tarwe. Ach en die paar kruimeltjes, de musjes en andere vogeltjes zijn er heel blij mee. Gr. Sandra

 2. Fijn dat je een onvergetelijke dag hebt gehad. Ik benijd je,
  Voor wat het AH assortiment betreft ben ik niet zo positief. Allereerst vind ik het qua prijs veel te duur en het staat niet in verhouding met de kwaliteit. De zwarte zakjes ogen zeer uitnodigend, maar qua smaak en eind resultaat absoluut geen voldoende. Recent het meergranen zaden brood mix van Voogd Meelhandel uit Ouddorp uitgeprobeerd, in een woord fantastisch. De ” exclusieve dure zwarte AH zakjes” vallen hierbij zondermeer in het niet.
  Misschien een aanrader of althans eens uit te proberen om je zelf te overtuigen. 1 kg meel slechts Euro 1,15 !!
  succes verder !!
  Huib

  1. Beste Huib, Mijn ervaring is toch echt anders. Ik heb het tarwe volkorenmeel en de tarwebloem in combinatie met de zakjes gedroogde desem getest en vond het eindresultaat smakelijk. De broden hadden beide een knapperige korst en het kruim was luchtig en zacht. Niks mis mee en ik heb toch echt al heel veel brood gezien en geproefd. Je kunt er vanuit gaan dat mijn mening eerlijk is en niet wordt beïnvloed door wie dan ook. Ik word niet gesponsord, als je, je dat mocht afvragen. Mijn reviews over zijn boeken zijn tenslotte ook niet altijd uitsluitend lovend, maar wel eerlijk.

   De zakjes bevatten een redelijk goede kwaliteit meel/bloem. Wat ik niet van veel andere bekende fabrikanten van bakproducten kan zeggen zeggen. De prijs is niet onredelijk voor wat je krijgt. Niet iedereen woont in de buurt van een korenmolen en al helemaal niet in de nabije omgeving van Ouddorp. Als ik meel bij Voogd zou moeten gaan bestellen, dan ben ik toch minimaal € 6,50 extra aan verzendkosten kwijt, want een pakje meel past nu eenmaal niet door de brievenbus. Daardoor ben ik veel duurder uit dan met een zakje bloem van Robèrt bij de plaatselijke super. Deze productlijn is bedoelt voor mensen die af en toe eens brood willen bakken en om hen kennis te laten maken met het bakken van. Ik betaal momenteel 1,40 voor 1 kilo ongebleekte tarwebloem bij De Zandhaas en dan heb ik de benzine niet meegerekend (!), Robèrt vraagt 1,89 en dat kan ik op de fiets halen. Niet echt een groot verschil lijkt mij. De Meesterlijke bakproducten is een commerciële lijn, dat is zo, maar waarom zou dat een probleem moeten zijn? Er zijn wel belangrijkere zaken op de wereld waar je, je druk om zou kunnen/moeten maken nietwaar. Met vriendelijke groet, Sandra.

   1. Xandra wat een snelle reactie !
    Je behoeft echt niet naar Ouddorp te fietsen, wat niet weg neemt dat het een prachtige rit zal worden.
    Het meel is bij o.a. AH en bij Dirk van den Broek te koop en dat is mogelijk een reden om het toch eens uit te proberen.
    Natuurlijk zijn er belangrijker zaken dan ons meel product, veel mensen op deze planeet benijden ons.
    Ik zal nimmer kunnen tippen aan jou ervaring, maar vergeef me mijn ervaring met het meel van Voogd was een reden om te reageren.
    Hoe dan ook laten we het smakelijk houden en succes met je site en hoop je nog lang te mogen volgen !!

    Huib

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven