Cursus Introductie Boulangerie Zaandam

Cursus Introductie Boulangerie Zaandam 1

Na twee jaar brood bakken en bloggen over dit onderwerp, wil ik wel eens weten of ik op de juiste weg zit. Mijn kennis over grondstoffen, deeg, desem en brood heb ik uit boeken en van internet gehaald. Een auteur kan je vol passie vertellen hoe een goed deeg er uit ziet, maar het zelf ervaren is absoluut een veel betere manier. Ik ben blij dat ik uiteindelijk, na lang wikken en wegen, toch aan de 4-daagse cursus Introductie Boulangerie Zaandam ben begonnen. Wat heb ik de afgelopen dagen veel geleerd van Francois Brandt, onze docent Boulangerie. Ook heb ik bevestigd gekregen dat ik zo’n gekke hobbybakker nog niet ben en stiekem ben ik wel een klein beetje trots.

Cursus Introductie Boulangerie Zaandam

27 oktober 2014

Het Bakery Institute bevindt zich op een bijzondere locatie in het hart van Zaandam in de voormalige Chocolade-, Koek- en Beschuitfabriek van Verkade! Mooier kun je het niet hebben. Het fraaie gebouw uit de negentiende eeuw straalt een en al ambachtelijkheid uit. In het bijbehorende bakkerswinkeltje verkopen ze regelmatig een deel van het brood dat door de cursisten gebakken is. Maar op zaterdag zijn er altijd bakkerij producten te koop.

Het Bakery Institute is de particuliere, onafhankelijke opleiding waar professionals en ook enthousiaste thuisbakkers hun opleiding kunnen volgen.

Cursus Introductie Boulangerie Zaandam 2

Tijdens deze vier dagen hoor je alles over granen, het verschil tussen bloem en meel, kwaliteit en duurzaamheid. Waarom en wanneer neem je gist en/of desem. De docent vertelt hoe je deeg wel en absoluut niet moet behandelen. Je mengt en kneed met een machine en soms met je handen. Hij legt uit wat een rijsproces is en hoe kun je met de juiste temperatuur de rijstijd beïnvloeden. Ook leer je om een baquette, boule en/of batard te vormen.

Per dag bak je ongeveer vijf tot zes soorten brood. Zoals een baguette, melkbrood, speltbrood, vloerkadetjes, ciabatta, een meergranenbrood en nog veel meer. En weet je wat het leuke is? Je mag een deel van het brood dat je zelf gebakken hebt meteen meenemen. Dan kun je thuis laten zien wat je die dag geleerd hebt en samen genieten van het versgebakken en heerlijk geurende lesmateriaal.

Bij de cursus hoort ook een multomap met de lesstof en bijbehorende recepten die tijdens de cursus behandeld zijn. Zo kun je thuis op je gemak alles nog eens rustig nalezen.

Cursus Introductie Boulangerie Zaandam 3

Francois Brandt – docent Boulangerie

Tijdens deze cursus het Bakery Institute krijg je les van Francois Brandt. Hij is zeer gedreven en wil graag zijn vakkennis overdragen aan enthousiaste (thuis)bakkers. Francois is in Frankrijk geboren en woont en werkt sinds 2002 in Nederland. Daarvoor werkte hij bij verschillende bedrijven in Frankrijk, Londen en Luxemburg.

In Luxemburg behaalde Francois zijn Meester-diploma’s Patisserie, Confiserie, Glacerie en Boulangerie. In 2007 voegde hij daar de Dutch Pastry Award aan toe die hij won als nieuwkomer. Vervolgens werd het Boulangerie Team waar hij lid van is, in 2010 uitgeroepen tot Wereldkampioen sierstukken tijdens de Europain in Parijs. In maart 2012 werden ze ook nog eens Europees Kampioen Amsterdam. Kortom een CV waar je u tegen zegt.

Cursus Introductie Boulangerie Zaandam 4

De vierdaagse cursus is niet goedkoop ( 995,- euro / prijs okt. 2014), daar komen nog een paar antislipschoenen voor een natte vloer bij (ca. 55,- euro), reiskosten en eventueel overnachtingkosten, wanneer je niet in de buurt van Zaandam woont.

Conclusie

Voordelen:

– Je krijgt absoluut waar voor je geld. Francois is een hele goede docent.
– Na het volgen van deze opleiding heb je een stevige en brede basis om waanzinnig lekker en echt mooi brood te kunnen bakken. Brood dat in een bakkerswinkel absoluut niet zou misstaan.
– Je kunt je passie voor brood eindelijk weer eens fijn met anderen delen, want je       huisgenoten hebben niet altijd trek in je uitvoerige verhalen over                               desem, rijsmandjes en oventemperaturen.

Nadelen:

– De dagen zijn te kort of de tijd gaat te snel (ik vrees het laatste).
– Je raakt nog meer verslaafd aan het bakken van brood. Het smaakt naar meer …   en meer …. en nog meer. Dat wordt dus het spaarvarken spekken de komende tijd voor een vervolg cursus.
– Ik heb achteraf een beetje spijt dat ik deze opleiding niet eerder gevolgd heb.

Cursus Introductie Boulangerie Zaandam 5

Ik heb deze week hele leuke en lieve mensen ontmoet. We hebben hard gewerkt, maar ook veel pret gehad. Heel erg bedankt Francois, alle medewerkers en medecursisten voor de vier fantastische en leerzame dagen!

Introductie Boulangerie

Heb je altijd al meer willen leren over het broodbakken en hoe het er in een bakkerij of Boulangerie aan toegaat? Leer in deze vier dagen de basis over de grondstoffen, het kneedproces, het vormen van het brood, het rijsproces en het bakken in een intensief programma. Je leert direct werken met meerdaagse degen, verschillende granen, vloer- en busbroden en maakt iedere dag Franse baguettes met behulp van een steenoven. Ontdek bij het Bakery Institute de wondere wereld van de boulangerie!

Bakery Institute
Westzijde 174-A
1506 EK Zaandam
Tel: 075 – 6157226
Email: info@bakeryinstitute.nl

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Cursus Introductie Boulangerie Zaandam

4 gedachten over “Cursus Introductie Boulangerie Zaandam

  1. Leuke recentie voor deze cursus! Ik heb zelf de introductie patisserie gedaan bij Hans Heiloo en ben er net zo enthosiast vandaan gekomen als jij. Wat kan je in die 4 dagen veel leren!
    Ook ben ik de boulangerie-kant aan het ontdekken.Op jou website heb ik al een aantal interessante weetjes tegengekomen. Je hebt het erg duidelijk weergegeven. Dank je wel.
    Veel succes met het bakken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven