Deense broodworkshop met Trine Hahnemann

Deense broodworkshop met Trine Hahnemann

Een paar weken geleden mocht ik, op uitnodiging van Bbroodeen Deense broodworkshop met Trine Hahnemann bijwonen. Natuurlijk laat je zo’n geweldige kans niet lopen. Elke (hobby)bakker wil immers toch een keer echt Scandinavisch brood leren bakken. Dagenlang droomde ik van echt Deens roggebrood, kleverige kaneelbroodjes en knapperig knäckebröd. Trappelend van ongeduld was ik al vroeg uit de veren en ging op weg naar Amsterdam. In een keuken van hotelschool ‘The Hague’ zou de workshop van start gaan. Ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar de rest van mijn bijzondere avontuur, lees dan snel verder.

Trine Hahnemann: ‘Cook & bake food with the best ingredients and love’.

Deense broodworkshop met Trine Hahnemann

Vrijdag 1 juni 2018

Maak kennis met Trine Hahnemann

Trine Hahnemann (1964) is een Deense chef-kok die tevens brood bakt. Ze schrijft kookboeken, levert regelmatig content in bij tijdschriften en kranten, runt daarnaast ‘Hahnemanns køkken’ dat dagelijks voor wel 3000 duurzame lunches zorgt bij bedrijven in Kopenhagen. Trine werkt zowel in Kopenhagen als in Londen. Of het allemaal niks is. Hoe doet ze dat allemaal? Van roggebrood krijg je blijkbaar vleugels. Ik ga het absoluut vaker eten. Maar goede even terug naar Trine, want haar C.V. is nog niet compleet.

Trine is voorstander van duurzaam oplossingen voor biologisch en met liefde bereid comfortfood. Zij is mede-oprichtster van het ‘Rye Bread Project’ in New York NYC. Hier lees je er meer over ‘The gift of good rye. Ze heeft gekookt en gesproken op TEDxKrakow. Het is echt de moeite waard om daar even naar te kijken. Ze vertelt je alles over het bakken van een goed roggebrood.

Enkele voorbeelden van haar boeken

  • Nordic dieet (2009)
  • Scandinavian baking (2014)
  • Scandinavisch comfort food (2017) Nederlandstalig
  • Open Sandwiches oftewel Smörrebröd (2018)

Social media

Twitter: @TrineHahnemann
Instagram: @TrineHahnemann

Workshop brood bakken met Trine 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit van deze Deense chef-kok gehoord had. Sorrie Trine, hoe heb ik jou nu over het hoofd kunnen zien? Achteraf blijk je namelijk een enorm inspirerende, deskundige en onderhoudende vrouw te zijn. Ik ben ontzettend blij dat ik deze workshop heb mogen volgen. Wat heb ik veel geleerd over de Deense eetcultuur, rogge en het bakken van een goed Scandinavisch roggebrood met desem. Wat smaakt dat brood fantastisch wanneer het is belegd met een haring, een uitje en wat verse dille. Als ik er aan terug denk dan loopt het water mij weer in de mond.

Wist jij dat sommige soorten beleg en combinaties ‘not done’ zijn volgens de traditionele eetcultuur in Denemarken. Het heeft alles te maken met de 5 hoofdsmaken: zuur, zout, zoet, bitter en umami. Hoe het precies zit lees je in Trine’s nieuwste boek ‘Smörrebröd’ of ‘Open sandwiches’.

Scandinavische lekkernijen

Al heel snel mochten we zelf aan de slag. Schorten voor en bakken maar. Op het programma stonden vier heel verschillende soorten brood:

  • Trine’s Deense roggebrood met desem
  • Dunne spelt en anijs crackers
  • Kardamom knots (Trine noemde ze snør)
  • Kringle – soort gevulde krakeling met veel boter en suiker

En lekker! Jullie hebben echt iets gemist. Al het brood is gebakken met desem of gist. Eerlijk brood, zonder onnodige fratsen. Daar wordt deze bakker blij van! Alleen de ‘Kringle’ vond ik persoonlijk te vet en te zoet. Het is een erg machtig broodje, waarvan een klein stukje al genoeg is. Dat vettige is niet zo mijn ding. De overige recepten zijn wel een aanrader. Zo heb ik het Deense roggebrood al een paar keer gebakken. Ik ben fan van dit zwaardere roggebrood met gebroken rogge.

*Vanwege de auteursrechten kan ik de recepten van de ‘Deense broodworkshop met Trine Hahnemann’ helaas niet met jullie delen. Mocht je ook een echt Deens roggebrood willen bakken, Je vind de recepten in haar boek ‘Scandanavian Baking’.

JEG SIGER BAGNING!

Deense broodworkshop met Trine Hahnemann. Met dank aan Kiki voor de goede tip, ‘Bbrood’ voor de uitnodiging, Hotelschool ‘The Hague’ voor de gastvrijheid, Trine Hahnemann voor alle informatie en heerlijke recepten, de organisator ‘We love baking – Amsterdam’ en natuurlijk alle cursisten. Ik heb een geweldig leuke een leerzame dag gehad.

Meer reviews over workshops 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Deense broodworkshop met Trine Hahnemann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven