Deense deegklopper gebruik je zo

Deense deegklopper gebruik je zo

Een Deense deegklopper, Danish Wisk, brotpisker of spiraalgarde. Bij toeval kwam ik deze bijzondere keukengadget tegen op internet. Daar wilde ik beslist meer over weten. Wat is het en waar gebruik je het voor? Ik schafte online twee verschillende maten aan en weldra kon het grote experiment beginnen. Een Deense deegklopper maakt het kokkerellen en bakken een stuk eenvoudiger. Inmiddels weet ik één ding zeker, deze spiraalklopper doe ik nooit meer weg.

Nog meer handige keukengadgets

Deense deegklopper gebruik je zo

Dinsdag 29 januari 2019

Deense deegklopper gebruik je zo

Verdraaid handige gadget

Zoals je op de foto ziet, heeft het metalen gedeelte van deze klopper een speciale gedraaide vorm.  Deze tool is ideaal voor allerlei klusjes. Ze zijn er in verschillende formaten en materialen. Die ik heb gekocht bestaan uit een steel van gelakt beukenhout en een roestvrijstalen spiraal. Je hebt er ook die helemaal van metaal zijn, maar ik geef de voorkeur aan een houten uitvoering. Die staan mooier in mijn keuken.

De totale lengte van de deegkloppers is 35 cm voor het kleine model en 37 cm voor de grote. De spiralen hebben een doorsnede van 6 of 8,5 cm. Zelf gebruik ik meestal het grote exemplaar. Die klopt, mengt, mixt beslag en deeg iets makkelijker. Je kunt ze helaas niet in de vaatwasser stoppen, maar met de hand zijn ze net zo snel schoongemaakt.  Laat de klopper na het afwassen eerst goed drogen voordat je het opruimt.

Met een Deense deegklopper

  • Mix je snel bloem en andere droge ingrediënten door elkaar.
  • Klop je dun beslag, voor pannenkoeken, poffertjes, etc.
  • Maak je dik beslag, voor cake, muffins, biscuitdeeg, brownies, etc.
  • Roer je de klontjes uit je desemstarter tijdens het opstarten en voeden.
  • Meng je deeg voor glutenvrij brood, Iers sodabrood of een groentebrood.
  • Bereid je deeg voor een niet-kneden brood.
  • Is handig om eerst alle ingrediënten te mengen voordat je deeg met de hand gaat kneden.
  • Gebruik je voor het glad roeren van sauzen en puree.

Deense deegklopper gebruik je zo

Zo gebruik je de spiraalklopper

Eigenlijk is een Deense deegklopper in gebruik niet heel erg anders dan een gewone draadgarde.  Je gebruikt beide om beslag gelijkmatig te mengen zodat het geen klontjes bevat. Tevens klop je er lucht in. Zo krijgt je beslag of deeg een betere structuur.

Je kunt er heel voorzichtig ingrediënten mee door elkaar ‘spatelen’ of een met iets meer kracht een stevig deeg mee mengen. Doordat deze metalen spiraal bijzonder stevig is en een vrij open vorm heeft, blijft het deeg niet in de garde hangen. Zoals bij een draad- of ballongarde vaak wel het geval is. Bovendien loop je bij het laatste model ook nog het risico dat de ijzeren stangen verbuigen tijdens het schoonmaken.

Deeg handmatig kneden zonder vieze handen

Wanneer je start met het handmatig kneden van brooddeeg ontkom je niet aan vieze vingers. Een klusje waar ik zelf een beetje van gruwel. Handen vol plakkerig deeg, ei en boter dat er met geen mogelijkheid meer af wil. Zelfs niet na het inzetten van een deegschraper of spatel. Mijn ervaring is dat de keuken en ikzelf er al doende niet schoner op worden. Hoe meer je het deeg wilt verwijderen, hoe meer het overal en nergens aan vast plakt. Herken jij dat?

Hoe langer je aan het kneden bent, hoe schoner je handen uiteindelijk weer worden. Maar toch! Hoe leuk en leerzaam ik brooddeeg met de hand kneden ook vind, er zijn grenzen. Ik start liever met een goed gemengd deeg. Voor types zoals ik bestaat er gelukkig een Deense deegklopper! Een onmisbaar keukenattribuut zonder stekker, lekker veelzijdig en ook nog eens makkelijk schoon te maken.  Wat wil een mens nog meer.

IK ZEG MIXEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Baksel gemaakt met behulp van een Deense deegklopper’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Geef een reactie: