Dit wil je weten: Alles over gist voor brood

Gist voor brood

Gist is een belangrijk ingrediënt voor het maken van brood. Wanneer je het weglaat dan rijst je deeg niet. Denk dan bijvoorbeeld aan matzes, pannenkoeken en sommige soorten platbrood. Natuurlijk kun je deeg ook laten rijzen met behulp van andere middelen zoals desem, bakpoeder, baksoda of wijnsteenzuurbakpoeder. Maar daarover een andere keer meer. Nu eerst van alles over gist voor brood. Als je brood wilt bakken dan kun je kiezen uit verschillende soorten. .De drie bekendste zijn verse gist, gedroogde gist en instantgist. Laatst heb ik twee dezelfde broden gebakken, de ene met instantgist en de andere met verse gist. Ik heb geen verschil kunnen ontdekken in het eindresultaat.

TIP: De informatie op deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

9 soorten gist voor brood

Zonder al te wetenschappelijk te worden zal ik in het kort uitleggen wat gist is nu eigenlijk voor iets is. De Latijnse naam van gist is Saccharomyces cerevisiae en het is een eencellig levend organisme. Een schimmel die gecultiveerd wordt in gistfabrieken. Ze zetten suikers uit bloem/meel om in Koolzuurgas CO2 en een klein beetje alcohol. Maar dat laatste verdwijnt weer tijdens het bakproces. De glutenstrengen houden deze CO2 vast en zo rijst het deeg. Denk maar aan het opblazen van een ballon. Na de eerste rijs kneed je meestal het deeg nog even voorzichtig door. Dit doe je om de CO2 gelijkmatiger te verdelen en de gistcellen nog meer te activeren. Zo worden gisten gebruikt voor het bakken van brood en het maken van alcoholische dranken als bier, wijn en champagne.

TIP: Het is beter om zout en gist niet teveel met elkaar in aanraking te laten komen. Leg dus je gist niet direct op het zout. Heel even zal geen kwaad kunnen, maar op den duur kan het zout voor zorgen dat het levend organisme dood gaat en dan zal je deeg niet of heel slecht rijzen.

1. Verse gist

Verse gist of bakkersgist ziet er uit als een soort beige stopverf en wordt verkocht in grote en kleine blokken. Op de foto hierboven zie pakjes van 42 gr. die te koop zijn bij de Lidl en Aldi in Duitsland voor slecht 9 eurocent. De Nederlandse vestigingen hebben het helaas niet in het assortiment. De kleine blokje verse gist zijn vaak wel verkrijgbaar bij de Jumbo, natuurvoedingswinkels, Turkse supermarkten en molenwinkels. Bewaar verse gist in de koelkast, tussen 3° en 7°C, omdat het anders vroegtijdig geactiveerd wordt met verlies van rijskracht als gevolg. Of vries het in, verpak de blokjes dan eerst goed.

Hoe gebruik je verse gist?

Er zijn verschillende manieren om verse gist door je deeg te verwerken, namelijk:

 1. Je kunt het eerst verbrokkelen en oplossen in een beetje lauwwarm water of melk (max. 30 graden) Soms wordt hieraan ook nog wat suiker of honing toegevoegd. Vervolgens 10 tot 15 minuten laten staan. Wanneer de verse gist gezond is zullen er bubbels op de vloeistof verschijnen.
 2. Of je maakt er alleen wat kleinere brokken van en mengt ze tijdens het kneden door het deeg.
 3. Bakkers leggen de hoeveelheid verse gist in zijn geheel bij de overige ingrediënten. De kneedmachine verdeelt tijdens het kneden de gist door het deeg.
 • Voordeel = het is relatief goedkoop.
 • Nadeel = niet overal verkrijgbaar en verse gist is niet zo lang houdbaar ( max. 14 dagen) en moet op een koele plaats bewaard worden of in kleine porties en goed verpakt in de vriezer ( max. 6 weken). Laat de bevroren gist een paar uur voor dat je het wilt gebruiken ontdooien in de koelkast. Let wel op, wanneer je verse gist weer ontdooit dan wordt het vloeibaar.

2. Vloeibare gist

Is bakkersgist in een vloeibaar vorm en heeft een dikte die vergelijkbaar is met pannenkoekenbeslag. Vloeibare gist wordt voornamelijk door professionele bakkers gebruikt. In vloeibare vorm is de bakkersgist makkelijker machinaal te doceren en verwerken. Vloeibare gist wordt onder andere door Algist Bruggeman geproduceerd. Ik weet niet of vloeibare bakkersgist voor particulieren in Nederland te koop is. Wel is er een soortgelijke vloeibare gist verkrijgbaar dat wordt gebruikt om bier mee te brouwen.

Hoe gebruik je vloeibare gist?

Je kunt het direct aan je bloem of meel toevoegen.

 • Voordeel = makkelijk (machinaal)te doseren en te verwerken. Volgens de fabrikant (Bruggeman) wordt de vloeibare gist sneller opgenomen en daardoor krijg je een soepeler deeg en een mooier gerezen brood.
 • Nadeel = meestal slecht verkrijgbaar voor een thuisbakker.

3. Gedroogde gist

Gedroogde gist is gemaakt van verse gist. Het is dus ook een levende gist, maar dan in gedroogde vorm. Het zijn kleine korreltjes met een beschermend laagje er om. Als je ze oplost in lauwwarm water of melk dan komt het organisme weer tot leven. Gedroogde gist is te koop bij korenmolens, op internet, in een goede supermarkt of natuurvoedingswinkel. Let op: Verwar ze niet met de zakjes instantgist!

Hoe gebruik je droge gist?

De fabrikant adviseert om gedroogde gist moet je eerst oplossen in een beetje lauwwarm water of melk (max. 30 graden) Soms wordt hieraan ook nog wat suiker of honing toegevoegd. Vervolgens 10 tot 15 minuten laten staan. Wanneer de gist gezond is zullen er bubbels op de vloeistof verschijnen.

 • Voordeel = lang houdbaar, te koop in pakjes met 3 of 5 zakjes van 7 gr. of 11 gr.
 • Nadeel = verwarrend, soms noemen fabrikanten gedroogde gist in zakjes ook wel instant gist, maar dan moet je de korrels nog steeds eerst oplossen in een lauwwarme vloeistof. Lees dus eerst goed de verpakking voor dat je het aanschaft, dan kom je thuis niet voor verrassingen te staan. Persoonlijk vind ik zakjes van 11 gr. onhandig, omdat je meestal maar 7 gr. nodig hebt voor een standaard brood.

4. Instantgist

Ook dit is gedroogde gist, gemaakt van verse gist. Het is wellicht wat verwarrend dat instantgist vaak ook gedroogde gist wordt genoemd. Instantgist maakt men in de vorm van kleine poreuze staafjes en heeft géén beschermlaagje. Instantgist kun je meteen door het nog droge meel mengen zónder eerst op te lossen door een lauwwarme vloeistof. Deze gist is dus gemakkelijker in gebruik. Zakjes en pakjes instantgist koop je bij korenmolens, op internet, in een supermarkt (Lidl verkoopt ze tegenwoordig ook) of in een natuurvoedingswinkel.

Hoe gebruik je instantgist?

Je kunt instantgist direct door de droge ingrediënten mengen, let wel goed op dat het niet te lang met het zout in aanraking komt, want dat kan de werking van gist tenietdoen.

 • Voordeel = niet eerst oplossen in water of melk, lang houdbaar mits je het op een koele plaats in een goed afgesloten potje of bakje bewaard. Te koop in handige zakjes van 7 gr of als je veel bakt in pakjes van 125 gram of 500 gram.
 • Nadeel = geen volgens mij. 

In de meeste merken gist, zowel droog als vers, zitten geen dierlijke bestanddelen. E491 bevat stearinezuur (E570) en dat kan van kan van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. Iemand van Algist Bruggeman heeft mij verzekerd dat hun verse en gedroogde gist géén dierlijke bestanddelen bevat.

5. Biologische gist

Er is ook een biologische gist van oa. Bioreal te koop in zakjes van 9 gr. Deze gist is gebaseerd op een zuiver biologische voedingsoplossing van biologische tarwebloem, biologische tarwezemelen en bepaalde melkzuurbacteriestammen. Met deze gist heb ik geen ervaring, maar het is natuurlijk wel een goede optie wanneer je voor 100% biologisch wilt gaan. Bioreal is onder andere te koop bij korenmolen ‘De Zandhaas’ in Santpoort.

6. ‘Sugar Dough’ gist

‘Sugar Dough’ gist noemt men ook wel SD instant gist of bruine gist. Deze gist is geschikt voor zoete & rijke degen die veel suiker bevatten. Zoals croissants, krentenbollen, een vruchtenstol, et cetera.Wel 5 tot 30 % suiker of nog wat meer. Verkrijgbaar in pakjes á 500 gram. Zelf heb ik geen bak ervaring met deze bruine gist. SD instant gist is (online) te koop bij ‘De Zuidmolen‘.

7. Bakferment of backferment

Bakferment is een natuurlijk rijsmiddel voor deeg, gemaakt op basis van hoogwaardige bloemhoning, biologisch geteelde erwten, tarwe en maïs. Er is ook een glutenvrije versie. Dit natuurlijke rijsmiddel voor brood is ontwikkeld door de antroposoof Hugo Erbe, volgens de leer van Rudolf Steiner. Wordt vaak door (alternatieve) bakkers gebruikt, het is een goed alternatief voor bakkersgist of desem en geeft een lichtzurig brood. Omdat dit rijsmiddel niet gistvrij is valt het ook onder dit overzicht ‘Alles over gist voor brood’. Voor degen die geen gist mogen eten is dit rijsmiddel dus ook uit den boze.

Hier vind je meer info over en verkoopadressen van bakferment een natuurlijk rijsmiddel voor brood.

8. Gistwater van fruit of groente

Gistwater is een 100% natuurlijk rijsmiddel. Men noemt het ook wel yeast water of natuurlijke gist. Je maakt het heel eenvoudig zelf. Meer dan water en vers of gedroogd fruit heb je niet nodig. Het schijnt dat je voor dit gefermenteerde water zelfs groente, kruiden, thee en eetbare bloemen kunt nemen. Voeg er eventueel ook wat honing of (riet)suiker aan toe om het proces sneller te doen verlopen. Doordat het fruit in het water gaat fermenteren ontstaat er koolzuurgas. Dit proces kun je gebruiken om je deeg te laten rijzen. Door het gistwater ontstaat een stevig kruim. Denk aan een goede desem ciabatta. Het is dus echt een broodje waar je op moet kauwen, in tegenstelling tot het brood dat je in de winkel koopt. Brood gebakken met gistwater als rijsmiddel is absoluut de moeite waard om eens te proberen. Wij zijn er dol op.

9. Alles over desem

Onder dit item schaar ik ook desem. (Zuur)desem is een 100% natuurlijk rijsmiddel en valt onder de gistsoorten. In het meel/bloem zitten wilde gisten. Gisten die overal om ons heen van nature aanwezig zijn. Wij kunnen hier handig gebruik van maken. Deze wilde gisten zetten door middel van gisting suikers om in alcohol en koolstofdioxide. Men noemt dit ook wel fermenteren. Meer dan een goede kwaliteit bloem/meel, water, warmte en tijd heb je niet nodig om zelf een desemstarter te maken. Meer informatie vind je in de online cursus Zelf zuurdesem maken.

Feiten & weetjes over gist

 • Maatlepels = voor het afmeten van kleine hoeveelheden, een veel gebruikte maateenheid in Amerikaanse en Engelse recepten, verkrijgbaar in: 1/8, 1/4, 1/2 en 1 theelepel en 1 eetlepel.
 • Omrekenen verse gist <=> instantgist
  De verhouding tussen verse gist <=> gedroogde gist of instantgist gedraagt zich als 3 : 1.
  Dus 100 gram verse gist <=> 33 gram gedroogde gist of instantgist of vice versa.

Persoonlijk noot = De bovenstaande verhoudingen worden het meest gebruikt. Je komt ze overal op internet en in bakboeken tegen. Zelf ben ik van mening dat wanneer je droge gist omrekent naar verse gist, de hoeveelheid wel iets minder kan. Ik gebruik voor een standaard brood 7 gram instantgist op 500 gram bloem/meel. Volgens de rekenmethode hierboven is dat dan 21 gram verse gist. Mijn ervaring is dat deeg met verse gist wat sneller rijst dan met instantgist. Ik gebruik een pakje verse gist van 42 gram voor het bakken van drie busbroden á 500 gram bloem/meel. Gedroogde/instantgist <=> verse gist is dan 1 : 2.

 • Omrekenen instantgist theelepel <=> gram
  1/4 theelepel = circa 1 gram
  1/2 theelepel = circa 2 gram
  1 theelepel = circa 4 gram

Hoeveel gist per 100 gram bloem of meel?

Volgens de bakkersformule gebruik je 1 tot 1,5 gr. droge gist per 100 gr. bloem/meel
Voor een gewoon brood van 500 gr. bloem/meel heb je dus 5 tot 7,5 gr. gedroogde/instantgist nodig of 15 to 22,5 gr. verse gist.

Feit: hoe minder gist je gebruikt, hoe langer de rijstijd duurt, hoe meer smaak het brood heeft.

Hoeveel gist heb je nodig per uur rijstijd?

Voor een standaard brood is een totale rijstijd van circa 2 uur  (2 x 60 minuten) wel gebruikelijk. Je gaat dan uit van 1 tot 1,5 gram instantgist per 100 gram bloem/meel. Bak je een brood van 500 gram bloem/meel dan voeg je daar vaak 7 gram instantgist aan toe. Je kunt ook minder gebruiken, maar dan dien je de rijstijd te verlengen.

 • 2 uur (totale rijstijd) = 1 tot 1,5 gram instantgist per 100 gram bloem/meel (op kamertemperatuur wegzetten)
 • 3 uur (totale rijstijd) = 1 gram gram instantgist per 100 gram bloem/meel (op kamertemperatuur wegzetten)
 • 5 uur (totale rijstijd) = 0,75 tot 1 gram gram instantgist per 100 gram bloem/meel (op kamertemperatuur wegzetten)
 • 8 uur (totale rijstijd) = 0,5 tot 0,75 gram instantgist per 100 gram bloem/meel (in de koeling zetten, niet warmer dan 5 graden)
 • 12 – 16 uur (totale rijstijd) = 0,5 gram instantgist per 100 gram bloem/meel (in de koeling zetten, niet warmer dan 5 graden)

Hoe weet je of je gist nog goed is?

Doe een paar gram gist in een schaaltje en schenk daar een klein beetje lauwwarm water bij en een pietsje suiker. Roer dit goed door elkaar totdat alles goed is opgelost. Na ongeveer 5 tot 10 minuten zou het mengsel moeten gaan bubbelen. Is dit niet het geval, dan is de gist waarschijnlijk over de datum en niet bruikbaar meer.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Dit wil je weten: Alles over gist voor brood

88 gedachten over “Dit wil je weten: Alles over gist voor brood

 1. Nu heb ik gehoord dat als je met gist werkt je het brood niet onbeperkt ( lees een paar uur) kan laten rijzen omdat op een gegeven moment ( ik meen na twee uur) de voeding ( suiker) voor het gist op is. Klopt dat?

  1. Beste Astrid, het is een ingewikkeld verhaal over suikers en verschillende soorten organisme, dat gaat mij veel te ver en dus heb ik mij er nooit zo in verdiept. Als je daar iets meer over wilt weten dan zou je het boek Nachtbrood van Ineke Berentschot een kunnen proberen.
   Ik denk dat het verhaal wel en niet klopt. Wanneer je gistdeeg te veel gerezen is (overrijs) na bijvoorbeeld twee uur en het dus weer in elkaar zakt. Kneed het dan heel licht door, breng het opnieuw in model en laat het wederom rijzen. Alleen zal het nu waarschijnlijk iets langer duren voordat het weer voldoende volume heeft. Volgens mij nemen andere organisme het dan over, denk aan een desembrood, dat rijst ook zonder gist.
   Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt. Groetjes, Xandra.

  2. Het ligt ook aan de bloem die je gebruikt. Niet alle bloemsoorten zijn geschikt voor langere rijstijden. Het is altijd een combinatie van de juiste bloem met de juiste rijstijd en daar op afgestemd de juiste hoeveelheid gist. Als je een zwakke bloem lang laat rijzen krijg je geen goed deeg. Bij een sterkere bloem is de rijstijd langer, en kun je minder gist gebruiken.

    1. Niet iedereen heeft een Jumbo in de buurt. Als ik elke keer drie dorpen verder moet rijden om een pakje verse gist te halen, wordt brood bakken wel een heel duur grapje. Ik neem wel gedroogde variant en desem. Gr. Sandra

 2. Goed artikel! Ik heb toevallig net het mooie boek Nachtbrood van Ineke Berentschot gekocht en ga mijn eerste nachtbrood bakken maar wist niet meer precies de verhouding tussen verse en gedroogde gist!

 3. Wat een leuke website heb je! Ik ben een boek aan het vertalen over deeg maken en daarbij stuitte ik op je website, omdat het wel handig is om te begrijpen wat ze precies aan het doen zijn! Heel leuk, meteen zelf aan de slag gegaan met ciabatta en focaccia….. volgende uitdaging is de zuurdesem. Groetjes en tot ziens!

  1. Dank je wel Lotje. Ik ben nu wel erg nieuwsgierig welk boek je aan het vertalen bent 😉 Als je er meer over wilt vertellen, maar dat (nog) niet openbaar wilt delen, dan mag je mij natuurlijk altijd een mailtje sturen. Groetjes, Sandra.

 4. Als ik verse gist wil gebruiken haal ik vaak bij de bakker een stuk gist!!
  verder is verse gist in de grotere Jumbowinkels te koop: blokjes van 42 gram(Bruggeman)

 5. Tjonge Xandra, wat een informatie heb je op je site staan, erg leuk ik ben er lang zoet mee geweest! Ik heb al heel wat broodbak ervaring maar meestal met de machine. Lukt altijd en neem het gat voor lief. Er ligt nu weer een stukje verse gist in de koelkast, Maar zowel de moed als het brood zakt in. Bij de eerste rijs, top, maar daarna zakt het deeg in en wordt het niets meer. Een stevig brood tot gevolg en ik wil Lucht! Welk brood met verse gist wordt luchtig?
  Bedankt voor je goede site, Groet, Trudi

  1. Hallo Trudi, ik neem aan dat je het inzakken in de broodbakmachine bedoeld? Ik heb geen ervaring met verse gist in de bbm. Persoonlijk vind ik het ondingen en bak liever brood in de oven. Ik ga dus nu even van de oven uit en niet van de bbm. Het is een beetje lastig te beoordelen wat er fout gaat, want ik ken natuurlijk de bak omstandigheden niet. Misschien dat de eerste rijs te lang en te warm is? Na de eerste rijs het deeg heel lichtjes doorkneden en in model brengen. Op een bakplaat of in een blik leggen. En dan voor de tweede keer laten rijzen.
   Heb je er wel voldoende gist in gedaan? Verse gist is 3x het gewicht van droge gist. Ook zou de hoeveelheid zout van invloed kunnen zijn.
   Ik hoop dat je er iets aan hebt. Veel succes. Groetjes, Sandra.

 6. Met belangstelling lees ik alles. Over het algemeen is mijn ervaring met gist beperkt tot het zelf bakken van worstenbroodjes en frikandellenbroodjes. Ik gebruik altijd verse gist. Misschien vreemd, maar dat geeft mij het gevoel “echter” bezig te zijn. Wellicht raar, maar het is een gevoel. De gist haalde ik meestal bij een bakker, maar dat wordt steeds moeilijker nu bakkers vaak zelf, of in elk geval op de verkooplocatie, niet meer bakken. Vorige week frikandellenbroodjes gebakken en geen gist kunnen kopen bij de bakker. Mijn vrouw vond de verse gist bij Jumbo, nadat ik zelf bij AH te horen kreeg dat ze het niet hebben. Werkte super.

  Ik weet niet of ik dat hier kan vragen, maar ik gebruik altijd voor de bovengenoemde broodjes meel voor witbrood van Soubry dat ik bij Makro of Sligro haal. Dat bevalt prima, maar heb je ervaringen met dit soort, en andere soorten van Soubry, meel m.b.t. het bakken van brood?

  1. Beste Henry,

   Zelf gebruik ik meestal volkorenmeel & bloem van korenmolen De Zandhaas in Santpoort. De molenaar maalt het graan zelf, dus het is 100% puur natuur en ik denk dat er geen betere kwaliteit te koop is. Ze verkopen daar ook voorverpakte producten van Soubry, maar dat voelt voor mij als instant, daarom heb ik nooit iets van dit merk gekocht. Volgens de molenaar is bakken met volkorenmeel van De Zandhaas moeilijker dan fabrieksmeel (bevat minder zemelen en vaak ook geen kiemen).
   Er is hier helaas geen Jumbo in de buurt, maar ik kreeg een tip van iemand dat ze ook verse gist bij de Deka schijnen te verkopen. Soms koop ik verse gist bij de molen of op vakantie in Duitsland, maar meestal gebruik ik gewoon instant gist.

   Groetjes,
   Sandra

   1. Hoi Sandra,

    Dank je voor je reactie en de beste wensen voor 2016.

    Het gevoel dat jij hebt bij de voorverpakte producten heb ik bij alles dat geen verse gist is :-). Natuurlijk is het veel mooier om met de producten van de molenaar te bakken, maar Santpoort is meer dan 100 km bij mij vandaan. Niet echt een optie dus. Maar dit, http://www.emmamolen.nl/streekwinkel.asp, is niet zo ver bij mij vandaan. Daar kan ik wel eens gaan kijken.

    Eergisteren nog 2 blokjes gist gekocht bij Jumbo en ze zijn al bijna weg. Naast de frikandellen- en worstenbroodjes die ik gebakken heb heb ik ook nog voor de eerste keer zelf oliebollen beslag gemaakt met verse gist. Super gelukt.

    Groet,
    Henry

 7. Ik heb enorme last van opgeblazen buik, dus eet eigenlijk desembrood en gebruik enkel wijnsteenbakpoeder en bakingsoda….nooit last. Maar hoe zijn dan de verhoudingen als je broodjes wilt bakken? Is er een schema qua verhoudingen…zoveel gram instant gist…zoveel wijnsteenbakpoeder?

  1. Beste Ellen, dat is een goede vraag en vraag mij af of je dat moet doen, want gistdeeg laat je rijzen en brood met bakpoeder of baksoda gaat meteen na het mengen/kneden de oven in. Wil je het toch proberen dan denk ik dat je niet de hoeveelheid gist moet omrekenen naar bakpoeder of baksoda. Waarschijnlijk is het beter om te kijken hoeveel gram bakpoeder of baksoda je nodig hebt voor 100 gram bloem of meel. Bak ze! Groetjes, Sandra

 8. Beste Sandra, ik heb een ‘tropische’ vraag: hoe voorkom je dat het deeg te hard rijst als je in de tropen woont? Ik heb zitten googelen naar de ideale temperatuur voor rijzen en soms lees ik 22-32 graden, soms 37 graden. Bij mij is het altijd rond de 30 graden (dag en nacht) en de luchtvochtigheid is heel hoog, 70-80%. Er is altijd veel wind en ik heb geen airco in de keuken. Mijn deeg is al voor de helft van de rijstijd al verdubbeld, het gaat veel te hard. Kan het ook kapot rijzen? Ik had hele lekkere broodjes gemaakt maar ze waren meer als bagels ipv dinner rolls. Ik vraag me af of er misschien al veel ‘natuurlijke gist’ (schimmel?) in de lucht zit die meehelpt? Of zou dat zo snel niet werken? Ben erg benieuwd of je daar iets over weet.

  1. Beste Inge, ik heb wel eens ergens gehoord dat de luchtvochtigheid inderdaad een grote rol kan spelen tijdens het rijsproces. Maar hoe dat precies zit weet ik niet. Deeg kan zeker te veel of te lang rijzen (overrijs) en dan kun je er vaak niets meer mee. Is het minderen van de hoeveelheid gist misschien een optie? Kortere rijstijden aanhouden kan natuurlijk altijd. Het zijn namelijk maar richtlijnen die in de recepten staan. Je kunt testen of je het deeg al kunt bakken, door er zachtjes met een vinger op te duwen en weer los te laten, als het deeg zachtjes terug veert dan kan het de oven in. Natuurlijke gisten zijn overal, ook in meel/bloem, maar die gebruik je eigenlijk meer als je desem maakt. Bij gist brood, draait het voornamelijk om de gist die je toevoegt. Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt. Bak ze! Groetjes, Sandra

  2. Hoi Inge
   je deegtemperatuur bepaalt natuurlijk ook mede de snelheid van rijzen! Deze dus lager aanhouden,koelwater gebruiken en een deegtemperatuur aanhoudenn van ca 23-24 oC.Je rijstemperatuur van 30oC is ideaal maar zorg wel dat het deeg goed afgedekt is.Een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de deeghuid niet uitdroogt dus is ook prima maar blootstelling aan tocht/wind is slecht.Misschien kun je hier je voordeel al mee halen succes.
   john

   1. Dank je wel John voor de duidelijke uitleg. Fijn als lezers meedenken, zo kunnen we veel van elkaar leren. Bak ze! Gr. Sandra

   2. Dankjewel John, ik zie de reactie nu pas. Ik gebruik nu minder gist en water uit de koelkast (dat uit de kraan is ook veel te warm). Het blijft experimenteren, er is verbazingwekkend weinig te vinden over brood bakken in de tropen.

    1. Hoi Inge
     Goed dat je alsnog mijn reactie hebt gelezen.Ik ben van huis uit bakker maar nooit fbepaald fanatiek en 20 jaar geleden gestopt met werken.Nu heb ik plots desembrood ” ontdekt” en ben een heel stuk geinteresseerder geworden.
     Als je echt dagelijks/wekelijks brood en goed brood wil bakken heb je eigenlijk lange rijstijden nodig om alle fysieke en chemische processen in het deeg zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Je kunt dat bereiken door lagere temperaturen van deeg en omgeving. In de tropen zou je dan ook gebruik kunnen maken van een apart koelkastje waarin je een lagere omgevingstemperatuur creëert. Je rekt dan de rijs.Ook kun je gebruik maken van desem dat je zelf fabriceert en veel langere rijstijden oplevert.In onze Nederlandse omstandigheden kun je gemakkelijk een hele dag over zo’n proces doen.
     Een a ndere mogelijkheid is het gebruiken van een voordeeg,een levain,poolish of hoe ze ook allemaal heten.
     Xandrabaktbrood, broodbakforum, nachtbrood zijn o.a. sites waarin je veel kunt opzoeken.Zorg in ieder geval voor een sterke bloem/meelsoort.Voor gewoon brood bloem met minimaal ca. 11% eiwit en voor volkoren moet je een stuk ruimer gaan zitten (15,16,17%);dat is je basis!Deze eiwitten zijn zeker wenselijk bij kleinbrood.Als je zelf een desem maakt en daarmee een voordeeg heb je je deeg een lange tijd gegeven om smaak te ontwikkelen waarna je je narijs kunt bekorten, geen probleem in de tropen. Ik snap dat het verhaal steeds specifieker en gedetailleerder wordt maar een beter en vooral lekkerder brood hangt van een samenspel van al deze factoren af.
     Mijn vrouw heeft een tijdje een bbm oftewel broodbakmachine gebruikt met heerlijk brood als resultaat.
     Wil je weinig tijd besteden aan het bakken dan kun je dat ook proberen. Je zou een deegje daarin kunnen draaien, dit koelen in de koeling en later verder verwerken in de bbm. Laat maar eens weten wat je wensen zijn tav het broodbakgebeuren.Misschien kan ik je globaal al verder helpen.
     Gr.John

     1. Bedankt voor je uitgebreide reactie, John! Ik ben nog maar een beginnende broodbakker en heb niet zoveel keuze aan meel, doe het gewoon maar met wat ik kan vinden in de winkel. Als ik nog vragen heb weet ik nu waar ik terecht kan! Nogmaals bedankt!

   3. Als ideale deegtemperatuur geven meelfabrikanten 27 graden aan. Om deze temperatuur zo dicht mogelijk te benaderen bestaat er een formule voor om dat te realiseren.. Dat gaat als volgt. Maak een kaartje met de volgende leidraad.
    Schrijf daarop: de gewenste deegtemp.: dus 27 graden. Trek daar vanaf de wrijvingswarmte die bij het kneden plaatsvindt”10 graden. Resteert dan dus 17 graden.
    Vermenigvuldig die uitkomst met 2; dan wordt het 34 graden. Meet dan de bloemtemperatuur waar u mee gaat werken. Stet dat die 20 graden is. Trek die waarde af van de 34 graden en dan blijft er over 14 graden. En dát moet dan de temperatuur zijn van het water of melk die nodig is om een deeg te kneden, dat aan de goede temperatuur van 27 graden voldoet. Houdt dan deze berekening steeds bij de hand omdat de bloemtemperatuur flexibel kan zijn b.v. in de zomer kan die wel oplopen tot 24-25 graden of hoger. Dan wordt dus kouder water gebruikt .Logisch dat
    de omgevingstemperatuur van de ruimte waar u werkt, natuurlijk ook belangrijk, maar houdt u dan kamertemperatuur aan, ongeveer 20 graden
    .

  3. Hey, hier nog iemand ‘ in de tropen’. gewoon, in geval van genoeg.gerezen, de oven in.
   Gist koop je hier meestal in pakjes van 500gr., of ook droog, uit Turkye, per 11 gram.
   Hier heb je ook problemen met vocht.in de bloem … hmm.

  4. als de omgevingstemperatuur heel hoog is, dan moet je je werkwijze rond het deeg maken iets aanpassen. Meestal zit ‘m dat in kouder water gebruiken of je deeg laten rusten in de koeling.

 9. Dankjewel voor je reactie. Poging 2 is halverwege. Het deeg langer gekneed en koude boter, ei en karnemelk erin gedaan. De eerste rijs was na 30 minuten al klaar. Ik zit te vechten met het plastic voor afdekken voor de tweede rijs, het plakt steeds vast aan de bolletjes, ingevet of niet… Tot ik ineens bij een ander recept voor jou zie dat je een omgedraaide plastic bak gebruikt. Briljant. Ben benieuwd hoe het er deze keer uitkomt…

 10. Helemaal gelukt! Prachtige zachte broodjes. De truc is dus rijstijd verkorten en koude ingredienten. Met dank van de tropische bakker.

  1. Update: Vandaag heb ik een bezoekje aan de bakkervak(beurs) gebracht en daar was ook een stand van Bruggeman. Ik heb toen meteen gevraagd hoe het nu eigenlijk zit. Er werd mij verteld dat er in hun gist (droog & vers) géén dierlijke bestanddelen bevat! E491 is in de praktijk vrijwel altijd een plantaardig vet.
   Ze maken tegenwoordig ook verschillende soorten gedroogde desems, maar die zijn helaas niet voor de particuliere markt.

 11. Beste Xandra, allereerst leuke site! Nu mijn vraag, weet jij het verschil tussen dr Oetker zakjes gist en de zakjes gist van Bruggeman. In de Oetker zakjes zit 7 gr en Bruggeman 11 gr maar op allebei staat voor 500 gr bloem?

  1. Beste Mirjam, ik heb in het verleden ook Oetker gebruikt en momenteel bak ik vaak met (instant)gist van Bruggeman. Die koop ik in een grote verpakking. Ik ga altijd uit van de hoeveelheid gist die in een recept vermeld staat en dat is meestal 7 gram op 500 gr bloem/meel. Bij rijke en zware degen met een hoog vetpercentage en in verhouding veel vulling (denk aan noten en rozijnen) voegt men vaak wat extra gist toe.
   Ik heb eigen geen verschil kunnen ontdekken tijdens het bakken met deze twee merken. Ik zou dus gewoon de hoeveelheid die in het recept staat aanhouden. Heel handig voor het afwegen van kleine hoeveelheden gist en zout is een lepelweegschaal. Echt een aanrader wanneer je wat vaker brood wilt gaan bakken.
   Bak ze! Gr. Sandra

 12. hoe komt het dat je bij sodabrood geen gist gebruikt en wel karnemelk en bakpoeder? en hoe komt het dat de sneetjes brood zwaarder worden.

 13. Beste Xandra,

  Ik heb gist van mijn schoonvader gekregen. Vrij vertaald uit het italiaans is dit ‘levende gist’. Iedere week hernieuw je ze door er bloem, water en suiker bij te doen. Hierna laat je het 8uur groeien. ± de helft gebruik je voor te bakken, de rest hou je bij voor de volgende keer. Is dit de verse gist waarover je schreef of nog iets anders? Ik merk dat bij bepaalde recepten je wel wat meer gist moet gebruiken dan voorgeschreven. Alvast bedankt voor je antwoord, en doe zo verder met deze heel toffe blog! Grt, stijn.

  1. Beste Stijn, de gist van je schoonvader is iets anders dan de instantgist of desem die ik gebruik. Wel leuk zo’n ander type rijsmiddel. Als je verse gist gebruikt dan kan het kloppen dat je meer moet gebruiken dan er in mijn recepten staat aangegeven. Ik ga namelijk meestal uit van droge instantgist. Je kunt het heel makkelijk omzetten naar een hoeveelheid verse gist door de vermelde aantal grammen droge gist te vermenigvuldigen met 3. Bak ze! Groetjes, Sandra

 14. Ik haal altijd verse gist uit Duitsland en vries het dan in. Met ontdooien doe ik het alvast en een beker met koud water of melk. Dit haal je van de hoeveelheid vloeistof af die je voor het deeg gebruikt. Je moet het toch oplossen en voordeel is dat je vaak met 10/15 min het deeg kan aan maken omdat het sneller ontdooit door het water/melk. Ik vries hele pakjes in waar je 3 broden mee bakt maar maak ook wel kleine porties.
  Als ik het gewoon ontdooi zonder water/melk dan wordt het niet vloeibaar, het is wel kruimeliger geworden maar een gewoon blokje

 15. Je schrijft dat zout gist dood, maar hoe zit dit met bakken? Gaat de gist niet dood door de warmte? Uiteindelijk? Is gist / schimmel niet gevaarlijk voor inname?

  1. Beste Lily, de gistcellen doen tijdens de rijstijden en de eerste fase van het bakken (ovenrijs) hun werk en daarna zijn ze eigenlijk overbodig geworden. Als ze tijden het mengen en kneden al op non-actief gezet worden zal je deeg dus niet rijzen en dat is natuurlijk meestal niet te bedoeling. In brie, wijn en zuurkool (om maar iets te noemen) zitten ook bacteriën. Sterker nog anders zouden deze producten niet bestaan. Dat noemt men ook wel fermenteren. Gr. Sandra

    1. Ze overleven de hoge temperaturen in de oven niet. Gistcellen zijn niet schadelijk voor je hoor, want dat zou je inmiddels uit deze vreemde conversatie kunnen opmaken. Bak ze! Gr. Sandra

 16. verse gist kan je ook kopen bij je warme bakker, geen probleem, even vragen, veel mensen weten het wellicht niet.Ook heb ik hier een Turkse bakker en die heeft het ook.

  1. Maar bij de warme bakker betaal je alleen veel te veel voor gist. Zoals eerder door diverse mensen hier al gemeld kun je het ook in diverse supermarkten kopen. Een “dobbelsteen” verse gist van 42 gram kost bij Jumbo bijvoorbeeld € 0,19. Zelf breng ik deze “dobbelstenen” altijd mee uit Duitsland. Bij Lidl of REWE daar kosten ze slecht € 0,09. Ik gebruik nooit zakjes gist, alleen verse gist. Heeft iets magisch hahaha.

  1. Beste Monique, gist dat over de datum is zal niet goed of helemaal niet meer werken. Maw je deeg zal niet rijzen. Ik zou het gewoon wegdoen en nieuw kopen. Gr. Sandra

 17. Dag Xandra,

  Ik heb met veel interesse door uw website gebladerd. U combineert kundigheid met een prettige manier van informeren.
  Dat leest prettig.

  Een van de interessante gegevens, die ik van uw website haal is de bakkersformule voor gistbrood.
  U heeft het hier over de verhouding meel (100%) en gist (1,4%).
  Mijn eerste vraag: geldt deze 1.4% voor gedroogde gist (en is verse gist 3×1,4%=4,2%)

  Ik heb een wit brood proberen te bakken op basis van een recept van Jeroen Meus
  U zult hier een recept voor een brood aantreffen met de verhouding: 750 gr meel en 15 gr verse gist.
  Inclusief een video.

  Ik heb het brood gemaakt, en het was een ietwat massief.
  Lees: het leek erder op een eerste steenligging (van een kasteelmuur) dan op een brood
  Ben ik een knoeier, of klopt de verhouding van het recept niet?
  750 gr meel=10,5 gr droge gist en dus 31,5 gr verse gist?

  Kunt u hier een deskundig oordeel vellen?
  Bij voorbaat hartelijk dank

  Met (net niet voldoende) rijzende groet,
  Michel F. van den Brun
  (vooralsnog gespecialiseerd in baksteenbrood)

 18. Ik heb een keer een zakje instant gist uit de supermarkt gebruikt om wijn te maken: Dat lukte gewoon! Het werd een lekkere rose van druiven uit mijn tuin.

 19. Gist is een magisch iets.Al jaren bak ik brood van zowel verse gist als instant gist maar sinds kort bak ik met mijn eigen gist die ik gewoon “gekweekt” heb.Iemand maakte mij erop attent en ik geloofde er geen snars van,maar het werkt gewoon.Weliswaar op een iets andere en vooral langere manier,maar het brood is heerlijk.Google maar eens op Yeast water en op Pinterest en Youtube is er ook veel over te vinden.Mijn gistwater heeft 10 dagen gestaan eer het klaar is voor gebruik.En ik vervang de volledige benodigde vloeistof in het brood door het gistwater,daarna laat ik het een nacht buiten rijzen en de volgende dag volgt de 2de rijs en het afbakken. Ik vind het een rijk gevoel hebben dat ik altijd kan bakken wanneer ik wil met mijn eigen gist en geen gedoe meer met zakjes,oplossen en weet ik wat nog meer.Echt het proberen waard,eigenlijk wil ik niet anders meer.

  1. Beste Niqui, Bedankt voor je berichtje en uitleg. Als ik wat meer tijd heb ga ik er eens naar op zoek. Het klinkt namelijk heel interessant en het is leuk om daar iets meer over te weten. Bak ze! Gr. Sandra

 20. Ik heb niet alle reacties hierboven gelezen, dus wellicht is de opmerking al eerder gemaakt, maar jouw opmerking over gist en zout klopt niet. Zout beïnvloedt weliswaar de werking van de gist (vertraagd), maar dat de gistcellen doodgaan en het deeg niet zou rijzen is niet correct. Dit zou ook vreemd zijn, want hoe kan het anders dat brood zout kan bevatten? Pizzadeeg is ook een mooi voorbeeld: hier gaat enorm veel zout in, je moet met het rijzen dus even geduld hebben, maar het lukt echt wel. Hier wordt het goed uitgelegd: weekendbakery.com

  1. Beste Jan, bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk dat wanneer gist en zout in een deeg verwerkt zijn het minder op elkaar reageert. Maar zoals je zelf al aangaf moet het pizzadeeg met een hoog zoutgehalte langer rijzen om toch luchtig te worden. Zout zorgt voor stevigere glutenstrengen, maar remt tevens de werking van gist af. Wanneer je een stukje verse gist neemt en je strooit daar wat zout op dan zul je na enige tijd een reactie waarnemen. De gist wordt vloeibaar. Met andere woorden zout tast de werking van (verse) gist wel degelijk aan. Met instant of droge gist loop je minder snel het risico. Toch kun je beide ingrediënten beter gescheiden houden. Bakkersgist bestaat uit ‘levende’ eencellige schimmels ook wel micro-organismen genoemd. Dat is meteen de reden waarom gist maar een beperkte houdbaarheid heeft. Als je gist over de datum is zal je deeg niet of bijna niet rijzen en dat geldt ook voor (verse) gist dat te lang direct met zout in aanraking is geweest. Mvg., Sandra

 21. gist en zout moeten zoveel mogelijk gescheiden blijven want zout in direct contact met gist is dodelijk voor de gist.Wanneer je de samenstelling verandert bijv. door te mengen met bloem wordt.de concentratie veel lager en is er geen.probleem meer
  Vervolgens versterkt het zout de eiwitstructuren

 22. Helaas is verse gist bijna niet te krijgen in NL, of je moet het bij de bakker bestellen. Dat betekent voor mij dat ik niet spontaan een broodje kan bakken met gist. Natuurlijk is instant gist best handig, maar daar zit vaak ‘rotzooi’ doorheen. Een reden temeer om altijd een bakje met zuurdesem in de koelkast te hebben.
  Onlangs heb ik weer meel gekocht bij molen “de Vlijt” in Wageningen en tot mijn verbazing verkochten ze verse gist, 50 gram voor € 0,50 en 100 gram voor € 1,00.
  De dame vertelde dat je de verse gist prima in porties in kan vriezen …… EUREKA , dat heb ik dus gelijk gedaan.
  Kan ik toch wanneer ik spontaan zin in bv een Zopfbroo heb, deze maken.
  Zeg het voort!
  groetjes,
  Noor

  1. Beste Noor, instantgist is niets meer of minder dan gedroogde verse gist. Het bevat precies dezelfde stoffen als vloeibare of verse gist, alleen het water ontbreekt. Door het woordje ‘instant’ word je wellicht misleid, maar er iets echt niets extra’s aan toegevoegd. Het is dus net zo goed (of net zo slecht) als verse gist. En EUREKA…. als je mijn item ‘Alles over gist’ aandachtig gelezen had, dan had je gezien dat ik de tip van het invriezen bij het kopje ‘verse gist’ al sinds augustus 2014 vermeld heb 😉 Gr. Sandra

   1. Hoi Noor, ik weet niet waar je woont, maar bij Jumbo kun je blokjes verse gist van 42 gram kopen voor € 0,20.
    Zelf koop ik altijd blokjes verse gist van 42 gram bij Lidl in Duitsland. Die kosten slechts € 0,09. Mocht je een keer in Duitsland komen, gewoon groot inslaan en invriezen. Wel een koeltas met koelelementen gebruiken voor het vervoer van de gist ;-).

 23. Er is mij verteld dat je droge gist niet in een plastic pot mag bewaren. Dit zou de levende cellen slecht maken door een bepaalde stof welke in de plastic zit. Iemand die weet of dit waar is? Heb de droge gist voor zekerheid nu in een glazen inmaakbokaal gedaan.

  1. Beste Stanny, interessante vraag. Dat zou best kunnen. Ik bewaar het zelf liever in glas. Lege en schoongemaakte jam en pindakaas potjes zijn goede voorraadpotten. Van desem weet ik wel dat het op plastic en metaal kan inwerken. Mvg., Sandra

 24. Tip voor verse gist. Doe het in een afgesloten glazen pot dan is het veeeeeel langer houdbaar dat het het rijsvermogen aantast. Tip van de zweedse bakkers. (Hier is verse gist nog het meest gangbare)

  1. Bedankt voor de tip Maaike. Zelf bak ik voornamelijk met droge gist, omdat deze voor mij makkelijker verkrijgbaar is. Neem ik toch een keertje verse dan bewaar ik het in een goed afgesloten bakje in de vriezer. Dat gaat ook prima. Bak ze! Gr. Sandra

 25. Ik haal mijn verse gist altijd bij een /Turkse winkel; 1 pakje (42 gr) € 0,25 !!! wegens ziekte lukt dat niet meer en moet ik naar de supermarkt (gedroogde gist). Op 1850 gram bloem/meel gebruikte ik altijd 55 gr verse gist. Is 28 gram gedroogde gist nu voldoende in de plaats van verse??

 26. Eindelijk een site met degelijke uitleg, al jaren bak ik brood met Bruggeman korrels koop ze per 500 gr en gebruik ong 18 gr per 2 broden, meng het met een standmixer, laat het 25 min voorijzen, stevig kneden en dan in een warme oven,(30 gr) narijs, met een bak heet water eronder. binnen 25 min rijst het de vorm uit, en dan afbakken in mijn 2e oven die al reeds is voorverwarmt Het gist bewaren in een plastic bakje in de vriezer, blijft mooi korrelig en ook steeds en lang bruikbaar,
  en prima resultaat.

 27. HoI Xandra, hier bij een correctie op je tip om gist in te vriezen . In principe kan je geen gist invriezen tenzij je heel snel bij een zeer lage temperatuur werkt. Om dit te doen, wordt vloeibare stikstof (-190 ° C) gebruikt om de gist in leven te houden.
  Als de gist te langzaam wordt ingevroren, zoals in een huishoudelijke koelkast, vormen zich ijskristallen in en rond de gist, waardoor de celwand wordt beschadigd.
  Tijdens het ontdooien verliest de gist dan stoffen die essentieel zijn voor zijn eigenschappen.

  1. Beste Ivan, je zou dan denken dat je brood dan niet meer gaat rijzen, maar de werking van de ontdooide verse gist is dan nog prima. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven