Healthy You komt voor de bakker

Healthy You komt voor de bakker 2

Healthy You komt voor de bakker

2 september 2014

Op een zonnige dag vind je zomaar een mailtje in je inbox met de vraag of je ze je mogen interviewen voor een tijdschrift. Huhhh?? Nog maar een keer lezen …. ja het staat er toch echt. Healthy You komt voor de bakker. Het is bijna niet te geloven, ze komen speciaal voor mij *bloos*. Wat een eer om voor een artikel in een mooi magazine gevraagd te worden. Ik ben er onderste boven van. Een eenvoudig hobbybakkertje zomaar in de spotlights.

Healthy You komt voor de bakker 4

Magazine Healthy You

Dank je wel Jeanine van Kollenburg voor het leuke verhaal en de mooie lay-out. Wonderbaarlijk goed gelukt wanneer je bedenkt dat ik wel 5 kwartier in een half uur heb gekletst tijdens het telefoon gesprek. Zij heeft na afloop vast en zeker tuitende oren gehad. Ik ben er heel erg blij mee. Het magazine krijgt natuurlijk en ere plaatsje in de kast naast mijn verzameling bakboeken en -gadgets. Heb je ook zin gekregen in een zelfgebakken bammetje? Hieronder staat hetzelfde recept als in de Healthy You komt voor de bakker.

Healthy You komt voor de bakker 5

Volkorenbrood van Sandra 

(hier vind je het originele recept op mijn blog)

Ingrediënten:

 • 200 g tarwebloem (De Zandhaas)
 • 200 g tarwe volkorenmeel
 • 6 g gedroogde gist
 • 8 g bakkerszout
 • 1 el zonnebloemolie
 • 1 el vloeibare honing
 • 240 ml lauwwarme melk

Verder nog:

 • 2 handen
 • weegschaal
 • bakplaat bekleed met bakpapier
 • stukje ingevet plastic om het deeg af te dekken

Zo maak je het volkorenbrood

Als je dit recept precies volgt, kan er weinig fout gaan.

Doe de droge ingrediënten in een kom en meng alles goed door elkaar.

Los de honing op in de lauwwarme melk (maak de melk niet te warm, anders gaat de gist dood!) Voeg de zonnebloemolie toe en schenk het natte mengsel bij het droge. Meng met je handen of eventueel met een pollepel. Al het vocht moet door het meel worden opgenomen.

Leg het deeg op een schoon werkvlak, schraap de kom goed leeg, stroop de mouwen op en nu gaat het echte werk beginnen …

Deeg kneden met de handen

Kneed het deeg 20-25 minuten met de hand totdat er een soepel en elastisch deeg is ontstaan. Controleer dit door een klein stukje deeg met je handen tot een heel dun lapje te kneden. Zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken. Wanneer het deeg niet 1,2,3, stukgaat is het klaar, anders nog een paar minuten doorkneden.

Vet een kom lichtjes in met (zonnebloem)olie, leg het deeg erin en dek het af met het stukje ingevet plastic. (een opengeknipt plasticzakje werkt prima). Laat het deeg bij kamertemperatuur rijzen tot het in omvang verdubbeld is, dit duurt ongeveer 1 uur (eerste rijs).

Maak intussen het werkblad schoon, zodat je na de eerste rijstijd weer verder kunt. Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.

Haal het deeg uit de kom, druk het plat tot een cirkel en rol deze strak op. Leg het brood met de naad naar beneden op het bakpapier. Dek het deeg af met het stuk ingevette plastic en laat het wederom bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. (tweede rijs).

Verwarm de oven voor op 200°C.

Brood bakken in de oven

Haal voorzichtig het plastic van het deeg en snijd met een scherp mes de bovenkant van het brood in (zie foto). Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood in 25-30 minuten goudbruin. Laat het eerst goed afkoelen op een rooster voordat je het brood gaat snijden.

IK ZEG PROEVEN MAAR

 

Healthy You komt voor de bakker: Healthy You komt voor de bakker 3

 

Bron: Healthy You, met dank aan Jeanine van Kollenburg voor de tekst en fotolia.com voor de foto’s bij het artikel in Healthy You, behalve de foto van het brood op het rooster, die is van mijzelf.

Baktip: Eigenlijk mag je dit brood geen volkorenbrood noemen, omdat het niet voor 100% uit volkorenmeel bestaat. 

 

 

 

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Healthy You komt voor de bakker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven