Help mijn brood is mislukt, wat nu?

Help mijn brood is mislukt, wat nu

Help mijn brood is mislukt, wat nu? Vaak lees ik op social media dat deze misbaksels linea recta in de kliko zijn verdwenen. Zo’n drastische maatregel is helemaal niet nodig. Gun je mislukte brood een tweede leven. Zelfs de beste bakker laat wel eens een steekje vallen. Dus niet getreurd als je een bakmormel uit de oven of je broodbakmachine tovert. Mij overkomt het ook wel eens. Dan ben ik een nieuw recept aan het uitdokteren en dan blijkt het deeg toch net weer even anders te reageren dan ik verwacht had. Laatst nog met een brood gemaakt van 100% eenkoorn. Je ziet het resultaat op de foto hierboven. Het zag er aan de buitenkant best oké uit, maar binnenin was het kruim nat een niet gaar. Ondanks dat ik de kerntemperatuur gecontroleerd had. Dan zit er niks anders op dan uit te huilen en weer opnieuw beginnen. Van je fouten leer je nu eenmaal het meest.

Help mijn brood is mislukt, wat nu?

Help mijn brood is mislukt, wat nu

Gun je misbaksel een tweede leven

Het is eigenlijk helemaal niet nodig om je misbaksel in de kliko te deponeren. Zonde van alle mooie grondstoffen. Je kunt het brood natuurlijk aan de vogels of andere dieren voeren. Maar wist je dat het zout dat er in zit absoluut niet goed voor ze is. Dus maak er gewoon iets anders van. Dat verzacht het leed enigszins, wat ook best fijn is. Verschillende oplossingen zijn:

Croutons

De naam croutons komt uit Frankrijk en staat voor kleine, geroosterde blokjes brood ter grootte van 1 × 1 × 1 cm. Snijd het brood in plakken (boterhammen), met korst en al, en maak er daarna vierkante blokjes van. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier, spreid hier de broodblokjes op uit en laat ze in een (lauw)warme oven goed drogen. Ze moeten echt door en door droog zijn, anders zullen ze gaan beschimmelen. Bewaar de croutons in een goed afsluitbare pot of bakje. Voor dat je gaat eten kun je een mengsel van olijfolie en kruiden maken en door de croutons roeren. Ze zijn heel smakelijk over een salade, door de soep, op een ovengerecht of lekker nostalgisch over spinazie met een gebakken eitje erbij.

Paneermeel

Meestal wordt paneermeel van beschuit gemaakt. Het is een afvalproduct uit de beschuit-industrie. Het kan ook worden gemaakt door twee beschuiten of droog brood fijn te wrijven. Je maakt ze heel eenvoudig van witte, bruine en/of volkoren boterhammen. Maak er eerst croutons van (zoals hierboven staat beschreven) en maal het droge brood met behulp van een keukenmachine of vijzel fijn. Bewaar je zelfgemaakte paneermeel in een goed afsluitbare pot of bakje. Je kunt het bijvoorbeeld door gehakt kneden, dat maak de gehaktballen wat steviger. Of meng het met geraspte kaas en strooi het dan over een pasta- of andere schotel net voordat deze de oven in gaat. Je krijgt dan een heerlijk knapperige korstje. Het paneren van vis, vlees en groente behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Help mijn brood is mislukt, wat nu

Smaakmaker in nieuw brood

Er zijn ook bakkers die een deel van oud brood door hun nieuwe deeg mengen, zodat het brood meer smaak krijgt. Je zou het eens kunnen proberen met een kleine beetje paneermeel en dit eerst even in het benodigde water kunnen wellen. Geloof je mij niet? Lees dan het volgende stukje maar even ‘bakker-recyclet-oud-brood-houdt-geheim‘.

“Want als ingrediënt voor koekjes en ontbijtkoek levert gerecycled brood lekkere, kwalitatief goede en bovendien veilige producten op, is gebleken uit onderzoek van de Wageningen Universiteit, samen met het European Bakery Innovation Centre (EBIC). De techniek die de Brabantse bakker gebruikt, is al in 2009 ontwikkeld door een bedrijf in Papendrecht.” Bron: Noordz / noordblog.nl.

Bodem voor hartige taart

Je kunt het brood ook eventueel in boterhammen snijden en een ingevette bakvorm mee bekleden. Laat ze elkaar een klein beetje overlappen, zodat straks je vulling er niet uit loopt. In een handomdraai maak je zo een bodem voor een hartige taart. Of bekleed er de openingen in een muffinplaat mee en bak kleine quiches.

Wentelteefjes en andere lekkernijen

Het ligt een beetje aan de staat van je misbaksel of je er bijvoorbeeld nog wentelteefjes en dergelijke van kunt maken. Is je broodkruim niet gaar dan lijkt mij dat nog een keer droog bakken (paneermeel/croutons) een betere optie is.

 

VRAAG: Heb jij nog een andere slimme oplossing voor het hergebruiken van een misbaksel? Goede tips zijn altijd welkom.

Niet getreurd, ik zeg bakken maar!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Help mijn brood is mislukt, wat nu?”

  1. Janey Heijmans schreef:

    Echt goed advies! Bedankt! Ik had inmiddels wel ERG VEEL paneermeel.. loool 😀 Fijne dag!

  2. Ans schreef:

    lekkere broodpudding maken.
    recept:
    Benodigheden

    5 droge ( oude ) broodjes of 200 gram gedroogde broodrestjes
    0,5 l melk
    60 gr boter
    60 gr suiker
    3 eigeel
    2 eetl. griesmeel
    1 theel bakpoeder
    100 gr rozijnen
    1 snufje zout
    3 eiwitten ( stijf kloppen )
    1 ingevette ovenschaal

    Bereiding

    Snij het brood in kleine stukjes en doe deze in de melk roeren.
    Mix boter, suiker en eigeel luchtig.
    Meng het griesmeel en bakpoeder onder het botermengsel.
    Voeg hierbij het brood/melk mengsel; de rozijnen, zout
    Schep de eiwitmassa er voorzichtig door.
    Doe alles in de ingevette ovenschaal en strijk het glad.

    Bak het goudgeel op 200 graden in ongeveer 45 minuten in het midden van de oven.

    Je kunt dit serveren met vers fruit of appelcompote

Geef een reactie: