Hoeveel deeg past er in mijn bakblik

Hoeveel deeg past er in mijn bakblik

Regelmatig zie ik vragen over bakblikkenformaten voorbij komen. Hoe weet je nou dat de hoeveelheid deeg uit het recept geschikt is voor jouw vorm? Hoeveel deeg past er in mijn bakblik Helaas staat niet in elke beschrijving vermeld hoe groot het gebruikte blik is. Het zou zomaar kunnen dat jouw vorm veel te groot is, dan loop je het risico om een lager en dus platter brood te krijgen. Of juist te klein en dan gaat het deeg over de rand heen hangen tijden het rijzen en bakken. Het brood zal er niet minder om smaken, maar het oog wil ook wat. Hoogste tijd dus om eens een schema te maken.

Hoeveel deeg past er in mijn bakblik

Dinsdag 28 februari 2017

Zelf bezit ik momenteel 4 verschillende formaten busbrood vormen. Je ziet ze op de foto. Het meeste gebruik ik die van KitchenAid 23x13x8 cm. Tot nu toe blijven bij mij de blikken van dit merk het langst goed. Eerder schafte ik bakvormen van Chicago Metallic aan, maar na enige tijd gaan die toch ‘aanbakken’, zodat je brood in de vorm blijf plakken. Ik was ze niet af, maar veeg ze direct na het bakken schoon met een tissue. Ik bak er alleen gistbrood in, geen desem, omdat ik het idee heb dat het zuur de binnenlaag aantast. De volgende maten gebruik ik:

  • Kleinste bakblik (merk onbekend) 15x10x7 (inhoud circa 830 gr water)
  • Middelgroot Chicago Metallic 22x12x7 (inhoud circa 1400 gr water)
  • Groot Chicago Metallic 25x13x8 (inhoud circa 2000 gr water)
  • Middelgroot KitchenAid 23x13x8 (inhoud circa 1800 gr water)

Meten is weten

Hoeveel deeg past er in mijn bakblik? Baktip: als uitgangspunt heb ik de KitchenAid vorm genomen. Hier kun je prima broden in bakken op basis van 550 á 600 gram meel/bloem of circa 900 á 950 gram deeg.

In mijn KitchenAid vorm past ongeveer 1800 gram water. Het komt niet op een paar gram meer of minder aan. Uit ervaring weet ik dat circa 900 gram deeg voldoende is om er een mooi gevormd brood in te kunnen bakken. Een brood dat niet te laag, maar ook niet te hoog is. Zoiets als op de onderstaande foto (knip bruin).

Deel de 900 gram deeg door 1800 gr water (inhoud bakblik) = 0,5 gram deeg per 1 gram water (inhoud bakblik)

Knip bruin bak je zelf

Hoeveel water past er in je bakblik

Stel je hebt het middelgrote bakblik van Chicago Metallic 22x12x7 en de weegschaal geeft aan dat hier ongeveer 1400 gr water in past.

1400 gr (inhoud bakblik) x 0,5 gr deeg = totaal circa 700 gr deeg 

Nogmaals het komt niet op een grammetje meer of minder aan. Het zijn richtlijnen. Je weet nu dat je van minimaal 700 gram deeg in deze vorm een prima brood kunt bakken.

Met deze eenvoudige rekensom kun je heel snel uitrekenen hoeveel deeg je voor een ander model bakblik nodig hebt. Bak bijvoorbeeld ook eens brood in een hartvormig, rond of ovaal blik.

Hoe weet je nu hoeveel deeg een recept oplevert

Tel alle ingrediënten bij elkaar op (bloem/ meel + water + zout + gist/desem + overige) = hoeveelheid deeg

Formule

…. gr water (inhoud bakblik) x 0,5 gr deeg = totaal circa …. gr deeg 

 

 

IK ZEG BAKKEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Hoeveel deeg past er in mijn bakblik

10 gedachten over “Hoeveel deeg past er in mijn bakblik

  1. Ik heb telkens een te laag brood, en dacht dat ik gewoon niet kon bakken.. loool Bedankt! Ik maak er dan wel een van een maatje meer! Fijne dag!! xxx

  2. Goedemorgen . Ik heb een vraag aangaande een bakblik . 35×35×7.5 . Waneer ik hier een cake wil maken voor bv een taart gebruik ik 7x het aangegeven
    Beslag . Dus 7 x de hoeveelheid suiker . Eieren . Boter enz enz . Hij word dan mier zoet en het midden van de taart/cake word niet gaar. Heeft u hier een oplossing voor ?. Heb nu eigelijk van alles al geprobeert.

    Gr henk

    1. Beste Henk, ik ben meer van het brood, maar ik denk dat Laura van handigebaktips.nl je wel kan helpen. Zij maakt voornamelijk zoetige baksels zoals cake en taart. Gr. Sandra

    1. Beste Anneke, als je met hetelucht bakt dan moet de temperatuur die in mijn recepten staat vermeld met zo’n 20% verlagen. Het zijn altijd richtlijnen, want de ene oven is de andere niet. Een brood van 550 gram deeg is kleiner dan gemiddeld wordt gebakken, Die zijn vaak ergens tussen de 800 en 900 gram deeg. Start eens met 10 minuten minder dan staat aangegeven en kijk of je brood dan al mooi goudbruin is. Controleer de gaarheid door op de onderkant te kloppen klinkt het brood hol dan is het goed en anders nog iets langer bakken. Gr. Sandra

  3. Hoi, ik kan nergens vinden wat de inhoud (ml) is van deze bakvorm: Patisse Tulbandvorm Gietaluminium Ø24cm #2. Hoeveel ml beslag kan er (maximaal) in? Een pak glutenvrij cakemeel (AH/Peaks) is meestal 450 gram waaraan tot 4 eieren en 225 gram boter wordt toegevoegd.

    1. Beste Marco, ik snap niet helemaal wat je bedoeld. Dit is een berekening voor brooddeeg en niet voor cake. De inhoud van een bakblik kun je gewoon zelf meten door het te vullen met water en dit te wegen of te meten. Zelf weeg ik altijd met een keukenweegschaal, omdat dat veel nauwkeuriger is dan een maatbeker. Gr. Sandra

  4. Hoi Xandra, weet jij waar ik een bakblik van 15x10cm kan kopen. Voor de broden die ik wil bakken adviseren de boeken wen vorm van 15x10cm. Dank je voor je hulp. Groetjes Saskia

    1. Ha Saskia, als ik mij goed herinner heb ik die maat ooit bij de Huismuis in Haarlem gekocht. Het assortiment is wisselend daar, dus geen idee of ze die nog verkopen. Ze hebben een online winkel. Anders even vragen aan ze? Ik zag dat Patisse zulke blikjes als cakevorm aanbiedt: Patisse Mini Cakevorm Profi 15 x 8 cm. daar kun je ook broodjes in bakken. Gr. Sandra

  5. Goh, wat een openbaring, dit…

    Iedere keer een brood wat niet echt lekker hoog wordt. Kant en klaar pakketten van 500 gr meel, 300 gr water…
    Nu toch echt eens gaan kijken en wegen. Is het een bakblik van 2000 gr water. Dus eigenlijk veel te weinig deeg in het bakblik waardoor het meer in de breedte rijst als in de hoogte…

    Maar eens op zoek gaan naar recepten voor broden van ongeveer 1 kg deeg (700 meel / 350 water of zo)… zoeken we wel op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven