Hoeveel deeg past er in mijn bakblik

Hoeveel deeg past er in mijn bakblik

Regelmatig zie ik vragen over bakblikkenformaten voorbij komen. Hoe weet je nou dat de hoeveelheid deeg uit het recept geschikt is voor jouw vorm? Hoeveel deeg past er in mijn bakblik Helaas staat niet in elke beschrijving vermeld hoe groot het gebruikte blik is. Het zou zomaar kunnen dat jouw vorm veel te groot is, dan loop je het risico om een lager en dus platter brood te krijgen. Of juist te klein en dan gaat het deeg over de rand heen hangen tijden het rijzen en bakken. Het brood zal er niet minder om smaken, maar het oog wil ook wat. Hoogste tijd dus om eens een schema te maken.

Hoeveel deeg past er in mijn bakblik

Dinsdag 28 februari 2017

Zelf bezit ik momenteel 4 verschillende formaten busbrood vormen. Je ziet ze op de foto. Het meeste gebruik ik die van KitchenAid 23x13x8 cm. Tot nu toe blijven bij mij de blikken van dit merk het langst goed. Eerder schafte ik bakvormen van Chicago Metallic aan, maar na enige tijd gaan die toch ‘aanbakken’, zodat je brood in de vorm blijf plakken. Ik was ze niet af, maar veeg ze direct na het bakken schoon met een tissue. Ik bak er alleen gistbrood in, geen desem, omdat ik het idee heb dat het zuur de binnenlaag aantast. De volgende maten gebruik ik:

 • Kleinste bakblik (merk onbekend) 15x10x7 (inhoud circa 830 gr water)
 • Middelgroot Chicago Metallic 22x12x7 (inhoud circa 1400 gr water)
 • Groot Chicago Metallic 25x13x8 (inhoud circa 2000 gr water)
 • Middelgroot KitchenAid 23x13x8 (inhoud circa 1800 gr water)

Meten is weten

Hoeveel deeg past er in mijn bakblik? Baktip: als uitgangspunt heb ik de KitchenAid vorm genomen. Hier kun je prima broden in bakken op basis van 550 á 600 gram meel/bloem of circa 900 á 950 gram deeg.

In mijn KitchenAid vorm past ongeveer 1800 gram water. Het komt niet op een paar gram meer of minder aan. Uit ervaring weet ik dat circa 900 gram deeg voldoende is om er een mooi gevormd brood in te kunnen bakken. Een brood dat niet te laag, maar ook niet te hoog is. Zoiets als op de onderstaande foto (knip bruin).

Deel de 900 gram deeg door 1800 gr water (inhoud bakblik) = 0,5 gram deeg per 1 gram water (inhoud bakblik)

Knip bruin bak je zelf

Hoeveel water past er in je bakblik

Stel je hebt het middelgrote bakblik van Chicago Metallic 22x12x7 en de weegschaal geeft aan dat hier ongeveer 1400 gr water in past.

1400 gr (inhoud bakblik) x 0,5 gr deeg = totaal circa 700 gr deeg 

Nogmaals het komt niet op een grammetje meer of minder aan. Het zijn richtlijnen. Je weet nu dat je van minimaal 700 gram deeg in deze vorm een prima brood kunt bakken.

Met deze eenvoudige rekensom kun je heel snel uitrekenen hoeveel deeg je voor een ander model bakblik nodig hebt. Bak bijvoorbeeld ook eens brood in een hartvormig, rond of ovaal blik.

Hoe weet je nu hoeveel deeg een recept oplevert

Tel alle ingrediënten bij elkaar op (bloem/ meel + water + zout + gist/desem + overige) = hoeveelheid deeg

Formule

…. gr water (inhoud bakblik) x 0,5 gr deeg = totaal circa …. gr deeg 

 

 

IK ZEG BAKKEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

5 comments on “Hoeveel deeg past er in mijn bakblik”

 1. Jacky Heijmans schreef:

  Ik heb telkens een te laag brood, en dacht dat ik gewoon niet kon bakken.. loool Bedankt! Ik maak er dan wel een van een maatje meer! Fijne dag!! xxx

 2. Henk hogervorst schreef:

  Goedemorgen . Ik heb een vraag aangaande een bakblik . 35×35×7.5 . Waneer ik hier een cake wil maken voor bv een taart gebruik ik 7x het aangegeven
  Beslag . Dus 7 x de hoeveelheid suiker . Eieren . Boter enz enz . Hij word dan mier zoet en het midden van de taart/cake word niet gaar. Heeft u hier een oplossing voor ?. Heb nu eigelijk van alles al geprobeert.

  Gr henk

  1. Xandra schreef:

   Beste Henk, ik ben meer van het brood, maar ik denk dat Laura van handigebaktips.nl je wel kan helpen. Zij maakt voornamelijk zoetige baksels zoals cake en taart. Gr. Sandra

 3. Anneke Smeets schreef:

  Ik heb een ander vraagje. Hoelang en op hoeveel graden doe je een brood van 550g in de warme luchtoven? Bedankt Anneke

  1. Xandra schreef:

   Beste Anneke, als je met hetelucht bakt dan moet de temperatuur die in mijn recepten staat vermeld met zo’n 20% verlagen. Het zijn altijd richtlijnen, want de ene oven is de andere niet. Een brood van 550 gram deeg is kleiner dan gemiddeld wordt gebakken, Die zijn vaak ergens tussen de 800 en 900 gram deeg. Start eens met 10 minuten minder dan staat aangegeven en kijk of je brood dan al mooi goudbruin is. Controleer de gaarheid door op de onderkant te kloppen klinkt het brood hol dan is het goed en anders nog iets langer bakken. Gr. Sandra

Geef een reactie: