Alles wat jij wilt weten over over Italiaans bloem en meel

Italiaans bloem en meel

Italiaans bloem en meel: hoe weet je wat de benamingen op de verpakkingen betekenen? In Nederland wordt er zelden gebruik gemaakt van type nummers op de verpakkingen van meel en bloem. Soms vind je bij een molen wel enkele andere beschrijvingen zoals lemaire of gebuid meel. Maar meestal blijft het bij volkorenmeel, meel, bloem of patentbloem. In andere landen zoals Italië, Frankrijk en Duitsland kennen ze veel meer variaties. Je hebt vast wel eens Typo 0 of pizza typo 00 in een recept zien staan. Welke zijn nu eigenlijk geschikt voor het bakken van voor pizza, pasta of koekjes? Ik leg het je hieronder allemaal uit.

2 groepen tarwe

Tarwe kunnen we sorteren in 2 groepen, namelijk:

 1. Zachte tarwe = (zeeklimaat) tarwe, spelt, emmer (bevat veel zetmeel & weinig gluten).
 2. Harde tarwe = kamut, semolina/durum, manitoba (weinig zetmeel & veel gluten).

Welke Italiaanse typenummers worden er gebruikt?

– Farina tipo “00”

 • Grano tenero of zachte tarwebloem voor bak producten die niet of nauwelijks hoeven te rijzen.
 • Geschikt voor: pannenkoeken, koekjes, eenvoudige taarten, saus, papjes, etc.

– Farina tipo “0”

 • Grano tenero of zachte tarwebloem voor het bakken van producten met een middellange rijstijd.
 • Geschikt voor: gewoon brood, platte broden zoals focaccia en zoete en hartige koekjes, etc.

– Farina pizza tipo “00”

 • Grano tenero of zachte tarwebloem mengsel, voor deeg met middellange rijstijd.
 • Geschikt voor: pizzadeeg, focacca, hartige taarten, bladerdeeg, luxe brood, etc.

– Farina Manitoba tipo “0”

 • Grano duro of bloem van de super harde ‘Manitoba’ tarwe. Het bevat zeer sterke gluten en heeft een goede smaak. Manitoba wordt vaak als smaakverbeteraar toegevoegd aan meelmixen voor degen met lange rijstijd.
 • Geschikt voor: croissants, brioche, bladerdeeg, donuts, panettone, etc.

– Manitoba meel

 • Grano duro. Komt uit de gelijknamige provincie in Canada en wordt gemalen van de beste harde tarwesoorten. Deeg van Manitoba meel is stevig en elastisch. De baksels krijgen daardoor een groter volume.
 • Geschikt voor: (Kerst)stollen, panettone, etc.

– Semola di grano duro

 • Grano duro of griesmeel. Het is wat gelig van kleur en wordt gemaakt van extra harde tarwe (Manitoba of Durum). Deze griesmeel is  iets grover gemalen.
 • Geschikt voor: pasta, pudding, soep, kroketten, etc

– Semola di grano duro ‘rimacinata’

 • Grano duro rimacinata betekent zoiets als dubbel gemalen of fijngemalen. Het is een griesmeel dat een beetje gelig van kleur is en van extra harde tarwe (Manitoba of Durum) is gemaakt. Dat maakt dat het makkelijker te verwerken is dan de Semola di grano duro. Het kan namelijk meer en makkelijker vocht opnemen.
 • Geschikt voor: focaccia, pizza, pasta, etc.

– Farina di grano duro

 • Durum volkoren tarwemeel. Is extra harde tarwe met veel vezels, gemaakt van de hele korrel. Dit meel bevat extra veel en sterke gluten.
 • Geschikt voor: focaccia, pizza, pasta, etc.

– Farina di frumento duro

 • Durum tarwebloem, extra harde tarwe waar de zemelen uit zijn gezeefd. Deze bloem bevat extra veel en sterke gluten.
 • Geschikt voor: focaccia, pizza, pasta, etc.

Waar koop je Italiaans bloem en meel?

Er komen steeds meer verkooppunten bij. Hieronder zie je enkele voorbeelden waar je Italiaans bloem en meel kunt kopen.

1. Italieplein.nl

Een heerlijk website inclusief webshop van Stefan Tibben. Je vindt er alles over het bakken van pizza en de benodigdheden die je daar voor nodig hebt. Het is beslist de moeite waard om daar eens rond te neuzen.

Meer info en webshop: Italieplein.nl.

2. De Zuidmolen in Groesbeek

De zuidmolen aan de Herwendaalseweg 1 in Groesbeek verkoopt zowel in de molen als online verschillende soorten bloem en meel.

Meer info, openingstijden en webshop: De Zuidmolen.

Vertaling Italiaanse benamingen

Mocht je binnenkort op vakantie gaan naar Italië dan is het onderstaande lijstje handig om bij je te hebben. Sla hem nu op in je telefoon. Je kunt zo in een oogopslag zien wat er op de verpakking van Italiaans bloem en meel staat.

Farina di

Buon appetito!

Meer bloem- en meelsoorten

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Alles wat jij wilt weten over over Italiaans bloem en meel

28 gedachten over “Alles wat jij wilt weten over over Italiaans bloem en meel

 1. Fijn, deze informatie! Ben altijd aan ‘t zoeken “hoe was ‘t ook alweer”….nu staat alles op een rijtje.
  Dank daarvoor en groeten,
  Monica

 2. Sandra,

  Misschien een aanvulling.
  Onlangs hoorde ik van een ander type meel, speciaal voor koek en gebak:
  La Farina per Torte e Biscotti (dat is 00 meel) Vooral voor vlaaien zou dit meel erg geschikt zijn. Nu nog even kijken waar ze dit verkopen.

  Groetjes van Ellen

  1. Hoi Ellen, die ken ik ook (nog) niet, misschien omdat ik niet zo van de patisserie ben, maar wel leuk, weer wat geleerd. Ik ga eens op onderzoek uit. Dank je wel voor het melden. Gr. Sandra

   1. 🙂 ik ben benieuwd. Ik heb vandaag in Denemarken in de supermarkt Manitobameel en Siciliaans durum meel gekocht dat ook goed voor broodbakken zou zijn.

    1. Wat leuk Kees! Mijn dochter bracht dit jaar een zakje speltmeel mee uit Kroatië. Dat had ze speciaal voor mij gekocht bij een watermolen. Ik ben benieuwd wat voor brood je er mee gaat bakken. Veel succes! Gr. Sandra

     1. Ik probeer nog steeds een goed rijzend 100% volkorenbrood te maken. Valt niet mee dus als ik de kans krijg om eens wat te proberen met hoog gehalte aan goede glutens dan doe ik dat.

 3. Hallo Xandra, gisteren kocht ik ‘bloem’, dacht ik, om pizza mee te maken . Het is ‘la Semola di grano duro’. Nu begrijp ik dat dit niet geschikt is voor pizza? Wat kan ik er anders mee maken?
  Dank je wel alvast

  1. Beste Marian, men noemt dat ook wel semolina of durum. Je kunt er wel pizzabodems van maken, maar er zijn betere opties zoals bijvoorbeeld Typo 00 of desnoods gewone tarwebloem. Ik bak brood met semolina en dat is ontzettend lekker. Semolina is een harde tarwesoort met een goede glutenontwikkeling. Hier vind je er alles over https://www.xandrabaktbrood.nl/overige-meelsoorten/durum-tarwe-of-triticum-durum/. Je kunt er bijvoorbeeld platbrood mee bakken. Onder het kopje ‘recepten’ rechts bovenin vind je alle recepten gesorteerd op graansoort. Bak ze! Gr Sandra

 4. Beetje verwarrend. Eerst schrijf je:
  “Harde tarwe = (…) tipo 0 en 00”

  Drie lijntjes verder staat:
  “Farina tipo “00” zachte tarwebloem”

  Is tipo 00 nu hard of zacht?

   1. Het aantal nullen is toch een indicatie voor de uitmaling, hoe meer nullen hoe minder vezels? Harde tarwe=hoog gluten, zachte tarwe = laag gluten. Of niet?

  1. Beste Kety, ik heb nog niet eerder van deze term gehoord en ik kon zo snel op internet niks vinden. Dus ik moet je het antwoord helaas schuldig blijven. Gr. Sandra

 5. Goedemiddag ik heb la Farina torte e biscotti gekocht maar zou graag de verhoudingen willen weten
  Kan je mij hierin adviseren

  Groet Marjon

  1. Beste Marion, dit is patisserie bloem speciaal voor gebak en koekjes. Dus je kunt gewoon het recept volgen. Voor brood is het minder geschikt, maar het kan wel, al zal het eindresultaat niet optimaal zijn. Gr. Sandra

 6. Hoi even een vraagje de la semola per pasta van molino grassi is inderdaad grover dan een ander merk. Maar waarom word het deeg te droog na het rusten ? Met fijne meel geen last gehad
  ( 1 ei 100 meel)

  1. Beste Marcel, grof gemalen bloem en meel heeft vaak meer tijd nodig om het vocht goed op te nemen. Het lijkt tijdens het kneden dat je voldoende water hebt toegevoegd, maar tijdens het rijzen blijkt dat soms toch niet zo te zijn. Volgende keer iets meer water proberen kan een oplossing zijn. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven