Kamut of Khorasan tarwe

Kamut of Khorasan tarwe

Kamut is sinds 1990 de geregistreerde handelsnaam van khorasan tarwe, in het Latijn luidt de botanische naam ‘Triticum turgidum x polonicum’. Maar dat mag je weer snel vergeten hoor, want de meeste mensen hebben het gewoon over kamut. Dit oergraan is, net zoals spelt, emmer en eenkoorn, een variëteit van tarwe en het  is de voorvader van durum. khorasan is een harde tarwesoorten en bevat weinig zetmeel en veel gluten (lees: eiwitten). Je kunt het gebruiken om er pizza, pannenkoeken, brood, couscous, koekjes, cake, en pasta mee maken.

Kamut of Khorasan tarwe herkennen

De naam kamut is een handelsmerk dat onder bepaalde voorwaarden gebruikt mag worden. Eén daarvan is dat men het biologisch moet telen.  En wat ook wel prettig is om te weten dat deze graansoort is niet genetisch gemanipuleerd. Het is niet helemaal duidelijk waar de khorasan tarwe oorspronkelijk vandaan komt. Waarschijnlijk uit Egypte of daar in de nabije omgeving. Wel is zeker dat het deze tarwe soort al vele eeuwen oud is. Het uiterlijk van de khorasan plant is hetzelfde als dat van tarwe. Ze hebben beide één aar per stengel en ze bevatten veel korrels. Je kunt de korrels van kamut herkennen aan de langwerpige vorm.

Koning Toet’s tarwe

Men zegt dat een Amerikaanse piloot in 1949 enkele zaden uit Egypte mee naar huis heeft genomen. Ze hadden hem wijsgemaakt dat de khorasan korrels in één van de tombes van een piramide in Egypte zouden zijn gevonden Wat best waar zou kunnen zijn, maar dat weten we helaas niet. Het is in elk geval een mooi verhaal. Naar aanleiding daarvan kreeg deze tarwe soort de bijnaam ‘Koning Toet’s tarwe’ en ging men het op kleine schaal telen. Heel veel belangstelling was er destijds nog niet voor. Dat kwam pas een beetje op gang aan het eind van de vorige eeuw. Het khorasan tarwe werd op een beurs voor natuurproducten getoond. Sinds een jaar vijf is er een echte hype ontstaan en gebruiken steeds meer bakkers en fabrikanten het in hun producten. Wie gezond en lekker wil eten moet echt eens brood met kamut of khorasan tarwe bakken.

Gezond en licht verteerbaar

Khorasan tarwe heeft een volle, nootachtige en een iets wat zoetige smaak, is licht verteerbaarheid en erg veelzijdig. Het is rijk aan eiwitten 12 -18%, selenium (goed voor hart, vaten, schildklier), zink, magnesium en andere vitamines en mineralen. Op mijn verpakkingen van kamutkorrels en Kamut volkorenmeel stond dat dit graan afkomstig is uit Canada en Montana (Verenigde Staten). Momenteel wordt het behalve in Noord-Amerika ook verkocht in Europa en China. In Nederland zijn onder andere de volgende producten met kamut of khorasan tarwe te koop: muesli, bulgur, couscous, pasta, graan, meel, bloem, brood, gepofte graan wafels, ontbijtgranen, snacks, gebak, crackers, bier, graankoffie, sap van jonge bladeren en een heerlijke tarwedrank, pizza en koekjes. Kamut of khorasanbloem en/of -meel koop je bij de betere natuurvoedingswinkels zoals Arteka en Ecoplaza. Of bij molen De Zandhaas in Santpoort.

Brood bakken van kamut

Waar moet je op letten, wanneer je van kamut een brood een brood wilt bakken? Je kunt dit graan met zijn hoge eiwitgehalte, maar met zwakke gluten, nog het beste vergelijken met spelt, emmer en rogge. Voor allemaal geldt dat je er een prima brood van kunt bakken, maar het vraagt wel even om wat extra aandacht. Voor de beginnende bakker is mijn advies dan ook mix de kamut met een deel tarwe. Dan krijg je een iets makkelijker te verwerken deeg, maar je hebt toch alle voordelen van de fantastische smaak.

Recepten met kamut of Khorasan tarwe

Bron: nl.wikipedia.org/wiki/Khorasantarwe en www.kamut.com/nl/. Je kunt hier niet alleen informatie, maar ook lekkere recepten met kamut of khorasan tarwe vinden.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Kamut of Khorasan tarwe

4 gedachten over “Kamut of Khorasan tarwe

 1. Hi Xandra,

  Lees aandachtig je broodbak stories. Het kneden van het deeg komt eigenlijk niet aan de orde alhoewel dit ook erg belangrijk is.
  Spelt moet korter gekneed worden dan tarwe en Khorasan ook korter dan tarwe.
  Hoe moet je dan deeg bereiden van b.v. 30% tarwe,30 %spelt en 40 Khorasan?

  met vriendelijke groet, Max Fleischeuer

  1. Beste Max,

   Dank je wel voor je berichtje. Het kneden van deeg staat in de recepten vermeld en het zijn richtlijnen. De kneedtijden zijn van zoveel dingen afhankelijk en je moet leren om naar het proces te kijken om zo te kunnen beoordelen of het deeg voldoende gekneed is (o.a. door een vliesje trekken). Temperatuur en de kwaliteit van de ingredienten spelen daarbij ook een grote rol. met de hand kneed je langer dan met de machine. Wanneer er in een recept 10 minuten het deeg kneden staat, dan wil het niet zeggen dat het na 10 minuten ook al gereed is.

   30% tarwe,30 %spelt en 40 Khorasan: het mengsel voor het grootste deel meel die zwakkere glutenstrengen geven en dan zou ik iets minder lang kneden, de test met het vliesje trekken doen (kauwgombel) en dan beoordelen of je het deeg misschien nog iets langer moet kneden. Overkneden maakt de glutenstrengen stuk en dan kun je beter overnieuw beginnen. Maar heel snel zal dit niet gebeuren, mits je goed op blijft letten.

   Ik hoop dat je er iets mee kunt. Veel bak plezier! Groetjes, Xandra

 2. Nu in huis gehaald: een kilo kamut meel.
  Het ruikt wel erg sterk en zoet.
  Waarschijnlijk heeft het een sterke smaak.
  Ik zal eens beginnen met b.v. 400 gr speltmeel, 50 gr roggebloem, 25 gr einkornmeel en 25 gr kamutmeel.

  Dan wordt de smaak van het kamut niet te overheersend in het brood.
  Overigens schijnt kamut wat naar boter en mais te smaken.

  In Duitsland is ook Dinkel schrot mittel verkrijgbaar.
  Heel grof gemalen speltmeel

  Dit geeft het brood een extra landelijk karakter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven