Kombucha maken met een scoby

Kombucha maken met een scoby

Vandaag leer ik je zelf kombucha maken met een scoby. Al enige tijd ben ik groot fan van deze gefermenteerde theedrank. Het hele proces klinkt wellicht ingewikkeld, maar eigenlijk stelt het weinig voor. Met een flinke portie geduld en een scoby kom je heel ver. Het is net zoiets als het opstarten van een desem, maar dan veel makkelijker en minstens zo gezond.

Een scoby is een soort zwam die de suikers in de theedrank onder andere omzet in koolzuurgas. Het merendeel van de toegevoegde suikers eet de zwam op en verdwijnen zo uit de kombucha.

Kombucha maken met een scoby

Dinsdag 8 januari 2019

Kombucha maken met een scoby

Wat is kombucha

Kombucha is een sprankelende, gefermenteerde theedrank. Je maakt het eenvoudig zelf met behulp van een scoby. Dat is een soort zwam die je in koude thee met suiker legt. Na de 1ste fermentatie voeg je smaakmakers toe in de vorm van fruit of bijvoorbeeld gember. Na de 2de fermentatie heb je kombucha theedrank.

Het eindresultaat lijkt een beetje op priklimonade, maar dan veel minder zoet. Kombucha is dorstlessend, omdat het vrijwel geen suikers meer bevat. Vanwege deze gezondheidsvoordelen werd kombucha 2000 jaar geleden al in China gedronken. Men zegt dat dit bijzondere drankje boordevol probiotica en antioxidanten zit. Ik ben geen wetenschapper en ik weet dus niet of de gefermenteerde drankjes echt zo goed voor je zijn als men vaak beweerd. Zelf heb ik het idee dat mijn darmen beter werken wanneer ik het wel drink.

Smaken verschillen

Persoonlijk vind ik kombucha smakelijker dan waterkefir. Van kefirdrank krijg ik bovendien sneller buikklachten. Ook het vleugje ‘bier’ dat het bevat ervaar ik als minder aangenaam. Maar smaken verschillen, dus misschien ben jij juist wel fan van waterkefir.

Je kunt voor de tweede fermentatie fruit of specerijen toevoegen aan de theedrank. Zelf ben ik fan van de passievruchtblokjes (diepvries) van Albert Heijn. Dat geeft een friszoete tropische drank. Twee blokjes per flesje van circa 250 ml is ruim voldoende. Mijn dochter kiest meestal voor aardbeien, maar appel- verse gember is ook een echte aanrader.

Hoe kom je aan een scoby

Wie een rondje op internet doet, vind al snel allerlei webshops die scoby zwammen of kefirkorrels aanbieden. Probeer het anders eens op Marktplaats, daar worden ze regelmatig tegen een kleine vergoeding aangeboden. Zo ben ik aan een portie kefirkorrels en goede scoby gekomen.

Meer over kombucha

zelf gefermenteerde theedrank maken 1

Basis benodigdheden voor kombucha theedrank

 • 1 scoby (of meer)
 • kombucha-starter (thee na eerste fermentatie)
 • glazen pot geschikt voor minimaal 1 liter thee
 • hittebestendige maatbeker
 • schalen of bakjes
 • zwarte thee of combinatie groen-zwart
 • witte kristalsuiker, bio
 • vergiet
 • fruit (vers of diepvries)
 • glazen fles(sen) met sluiting van goede kwaliteit

Ingrediënten voor de eerste fermentatie

 • 1 scoby
 • 100 ml kombucha-starter (thee na eerste fermentatie)
 • 65 – 75 gr kristalsuiker
 • 10 gr theebladeren
 • 400 ml kokend water
 • 500 – 525 ml koud water

Ingrediënten voor de tweede fermentatie

 • hoeveelheid kombucha die overblijft na het verwijderen van de scoby en de 100 ml starter
 • wat fruit (vers of diepvries)
 • of neem verse gember en andere specerijen

zelf gefermenteerde theedrank maken

Werkwijze kombucha maken met een scoby

Om  de 10 á 12 dagen ververs ik de theedrank. Dat kan bij jou anders zijn. Je kunt een lepeltje drank proeven. Het mag lichtzuur zijn, maar niet te zuur. Men zegt dat de ideale pH-waarde tussen 2.8 en 3.2. Zelf heb ik dat nooit getest. Ik gebruik mijn neus, mijn smaakpapillen en ga op mijn gevoel af. Tot nu toe is dat steeds goed gegaan.

Je ziet vaak kleine luchtbelletjes in de pot zweven en soms wat grotere rondom de scoby zitten. Dan is de theedrank klaar voor de tweede fermentatie.

Thee zetten

Doe 400 ml kokend water in de hittebestendige maatbeker (ik gebruik een glazen exemplaar van het merk Pyrex). Voeg de theebladeren en de suiker aan het water toe. Roer goed totdat alle suiker opgelost is en laat de thee minimaal 5 minuten trekken. Zeef de theebladeren uit het water. Laat de thee nu verder afkoelen.

Tweede fermentatie opstarten

Haal nu de pot met gefermenteerde kombucha leeg. Plaats een zeef boven een lege kom of maatbeker en schenk de inhoud van de pot hier in. Doe de scoby samen met 100 ml kombucha-starter over in een kleiner bakje en zet dit opzij voor een nieuwe eerste fermentatie (zie verderop in de tekst). Verdeel de overige gefermenteerde theedrank over een x aantal brandschone, glazen flessen. Doe ze niet helemaal vol, want de smaakmakers moeten er ook nog bij.

Kies vers of diepvries fruit en stop dit ook in de flessen. Sluit de flessen goed af, even schudden en draai dan de doppen weer losser. De flessen kunnen dan niet uiteen springen wanneer de druk van het koolzuurgas te hoog wordt. Indien je beugelflessen gebruikt, maak de beugel dan weer los.

Laat de flessen 2 – 3 dagen op kamertemperatuur staan. Het liefst op een donkere plek en ontlucht ze één keer per dag. Als het goed is, is er nu een lichtbruisende drank ontstaan. Het fruit drijft nu bovenin de fles. Plaats de theedrank vervolgens in de koelkast. Na een week is de smaak optimaal. Maar bewaar het niet te lang. De theedrank blijft ook in de koelkast doorgaan met fermenteren en afhankelijk van de hoeveelheid fruitsuiker zal de kombucha op den duur weer zuurder van smaak worden. Ook als de flessen in de koeling staan kun je ze beter om de paar dagen ontluchten.

Nieuwe eerste fermentatie opstarten

Was de pot waar de nieuwe fermentatie in moet goed af met kokend water. Schenk hier dan de afgekoelde thee in en 500 – 525 ml koud water. Als de theedrank echt afgekoeld is dan kunnen de scoby en de starter er ook bij. Soms zakt de scoby naar de bodem, soms blijft hij bovenin drijven. Sluit de pot af met een stukje dichtgeweven doek en een elastiek. Zo kunnen er geen ongewenste bezoekers bij de theedrank komen. Plaats de pot op een donkere plek en ververs de kombucha na 10 – 12 dagen.

IK ZEG AAN DE SLAG!

 

 

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘kombucha maken met een scoby’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Kombucha maken met een scoby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven