Korstprikker, deegprikker of deegperforator

Korstprikker, deegprikker of deegperforator

Een korstprikker wordt ook wel deegprikker, stiproller, deegwiel of deegperforator genoemd. De roller is er zowel in een plastic als in en een metalen uitvoering. De hoeveelheid prikkers en de breedte van de perforator zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Het is een handige keukengadget en ik kan inmiddels niet meer zonder. Nu vraag je, je misschien af waar gebruik je zoiets voor? Ik zal je verderop in de tekst uitleggen wat ik ermee doe en waar de korstroller nog meer voor geschikt is.

Korstprikker, deegprikker of deegperforator

Dinsdag 22 januari 2019

Korstprikker, deegprikker of deegperforator

Onmisbare keukengadget

Mijn korstroller heb ik een paar jaar geleden online gekocht bij de Weekend Bakery. Inmiddels verkopen ze de roller niet meer, maar wie het zoekwoord in Google intoetst, vindt voldoende alternatieven. De prijzen variëren nogal, dus eerst even goed rondkijken loont.

Ik moet eerlijk toegeven dat het enige tijd geduurd heeft voordat ik de deegprikker daadwerkelijk ben gaan gebruiken. Inmiddels vraag ik mij af waarom ik zolang gewacht hebt. De korstroller is onmisbaar bij het bakken van crackers en knäckebröd. Je kunt natuurlijk een vork nemen, maar het eindresultaat is dan niet zo mooi en luchtig. Ik ben fan en doe deze speciale roller nooit meer weg. Het is net zoiets als het werken met een Deense deegklopper. Eerst heb je geen idee wat het is, maar eenmaal getest, dan wil je nooit iets anders meer. Deze gadgets maken het bakken een stuk aangenamer. Gemak dient de mens, ook in de keuken.

Informatie over korstprikker

Het exemplaar op de foto’s is van plastic en kost nog geen 10 euro. Je hebt ook metalen prikkers, maar die zijn een stuk duurder in aanschaf. De afmetingen zijn 21,7 (gehele korstprikker) x 12 (lengte roller) x 6,5 (doorsnede roller) cm. De korstprikker kun je helemaal demonteren om het goed schoon te maken, maar dat hoeft niet. Na gebruik direct afspoelen onder de lauwwarme kraan is vaak voldoende. De fabrikant geeft aan dat deze gadget vaatwasmachinebestendig is. Zelf heb ik dat nooit getest.

Korstprikker, deegprikker of deegperforator

Voordelen van korstprikker

 • Je voorkomt dat er tijdens het bakken luchtbellen in je deeg ontstaan.
 • Het deeg zal tijdens het bakken niet scheuren, omdat de stoom makkelijk kan ontsnappen.
 • Je voorkomt dat het deeg tijdens het bakken minder rijst (denk aan een tompouce).
 • Het werk sneller en eenvoudiger dan met een vork of andere prikker.
 • Je krijgt een mooi en gelijkmatig patroon in je deeg.

Toepassingen korstprikker

Een korstprikker gebruik je voor het drukken van gaatjes in deeg. Het is een prima alternatief voor ‘blind bakken’. Je gebruikt het voor:

 • Crackers en knäckebröd.
 • Tompouce- en ander bladerdeeg.
 • Korstdegen (hartige quiche en zoete taartbodem zoals een vlaai).
 • Pizza’s met een dunne bodem (‘Romeinse stijl’).
 • Elk ander deeg dat je plat en netjes wilt houden tijdens het bakken.

Recepten voor de korstprikker

IK ZEG BAKKEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Baksel gemaakt met behulp van een korstprikker, deegprikker of deegperforator’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Korstprikker, deegprikker of deegperforator

3 gedachten over “Korstprikker, deegprikker of deegperforator

 1. Hoi Xandra, ik heb ook zo’n prikker, ‘k heb die in Spanje gekocht biij de Chinees en dit voor een prikje, iets van een €2.00 ongeveer, ik gebruik die van tijd wanneer ik een Turks brood bak.
  Ook bedankt om al het moois met ons te willen delen.
  Vriendelijke groetjes, Maureen

  1. Beste Janny, ik weet niet of ze daar nog te koop zijn. Dat moet je zelf maar even navragen. De Deense Deegkloppers heb ik destijds online bij Weekend Bakery gekocht. Waar ik de korstprikker heb gekocht weet ik niet meer, maar mijn zus vond laatst een exemplaar bij Italieplein nl. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven