Moestuingeluk in het voorjaar (oogst)

zo kweek je groente

Vandaag deel ik een overzicht van mijn moestuingeluk in mei en juni. Er waren de afgelopen maanden ook enkele tegenvallers, maar dat mag de pret niet drukken. De natuur gaat nu eenmaal zijn eigen gang. Je kunt een beetje helpen,  proberen het proces wat bij te sturen en dan rest alleen nog wachten. Ook hier geldt hoe meer geduld, hoe beter het eindproduct.

Het is eigenlijk net zoiets als brood bakken. Je kunt wat extra rijsmiddel of een broodverbeteraar toevoegen, maar het brood wordt er niet smakelijker door. Tenminste dat is mijn mening. Misschien denk je er wel heel anders over. Dat is helemaal niet erg. Zoveel bakkers, zoveel moestuinders, zoveel meningen. Volg de methode die voor jou het best werkt.

Moestuingeluk in het voorjaar

Dinsdag 3 juli 2018

Moestuingeluk, hoe kweek je groente

Moestuingeluk; de oogst

Er viel dit jaar heel wat te oogsten in de maanden mei en juni. Ondanks dat wij op zandgrond tuinieren. Vandaar dat ik sommige groenten liever in potten en bakken kweek. De vochtigheid van de grond is dan iets beter onder controle te houden. Doordat het al redelijk vroeg in het seizoen warm en droog weer was schoten sommige groente snel door. Dat betekent dat ze te snel bloemen vormen. De smaak en de malsheid gaat dan snel achteruit. Eigenlijk kun je dan niet meer eten. De compostbak is dan mijn beste vriend. Zo geef ik het in de vorm van voeding (compost) volgend jaar weer aan de tuin terug.

Vooral de radijsjes, de andijvie (zaaigoed Intratuin), de tuinbonen en bramen hadden last van de warmte en droogte. De oogst was dit jaar wat minder dan gebruikelijk. Zo heb je elk jaar iets wat het beter of minder doet. De kruisbessen en aalbessen daarentegen gaven veel vruchten.

In bakken; een deel of alles al geoogst:

 • Aardbeien, recept slof (volgt binnenkort)
 • Andijvie
 • Courgette, geel
 • Komkommers, mini/snack, recept inmaken
 • Radijsjes, recept inmaken
 • Sla, pluk
 • Tayberries, kruising tussen framboos en braam

In de volle grond; een deel of alles al geoogst:

 • Aalbessen, rood
 • Aardbeien
 • Courgette, groen, recept hartig brood (volgt binnenkort)
 • Eetbare bloemen, groot kaasjeskruid, goudsbloemen
 • Kruisbessen, rood, recept jam (volgt binnenkort)
 • Kruiden, div., zie item drogen
 • Peultjes
 • Rabarber, recept kleine taartjes, cake of compote
 • Tuinbonen

In de koude kas; een deel al geoogst:

 • Komkommers, mini/snack
 • Basilicum

In het bos; wildplukken

Moestuingeluk, hoe kweek je groente

Komkommers in de kas en buiten

Dit jaar heb ik voor het eerst een komkommerplant buiten in een bak neergezet. Zonder bescherming tegen regen. Eerder kweekte ik al komkommers in de kas en onder een plastic tunnel. Dat gaat ook prima, maar daar heb je wel een hoop ruimte voor nodig.

Verrassend is dat de komkommer buiten het beter doet dan die in de kas. Ik heb hem op een plekje in de half zon –half schaduw neergezet. De plant lijkt het daar erg naar zijn/haar zin te hebben. Wellicht komt dat doordat het zo’n droog seizoen is. Wanneer het een natte zomer is, krijg je al snel meeldauw op de bladeren. Dat betekent vaak einde plant, einde oogst.  In mijn kas is het momenteel te warm, ondanks dat een groot deel van de ramen gewit zijn. Komkommers vragen nu eenmaal een wat koelere omgeving dan bijvoorbeeld tomaten. Daarom is het altijd schipperen wanneer je tomaten én komkommers in een ruimte teelt.

Moestuingeluk, hoe kweek je groente

Moestuingeluk in de zomer

Altijd weer spannend wat de zomer gaat brengen. De eerste tomaten beginnen al te kleuren. De stokbonen zitten vol bloemen, er hangen zelfs al enkele mini boontjes aan. De nieuwe sla plantjes staan in een grote krat op een schaduwrijk stuk in de tuin.

Ik wacht nu met smart op de zwarte bessen, om er sap van te kunnen maken. Bessensap is een echt vitamine bommetje en tevens een heerlijke smaakmaker bij stoofpeertjes. De struik staat nu voor het tweede jaar in de tuin, dus veel opbrengst zal er nog niet zijn. Misschien dat ik er volgend jaar nog een jostabes naast zet. Een jostabes is een kruising tussen de kruisbes en de zwarte bes. Deze soort geeft iets grotere bessen dan de gewone zwarte bes.

Zelf fruitstruiken stekken

De aalbessen- en kruisbessenstruik zijn deels gesnoeid, de rest volgt in het voorjaar. Van het snoeiafval heb ik stekken gemaakt. Neem daarvoor stukken tak van circa 25 cm die al verhout zijn. Steek ze in een pot grond en plaats ze in de (half)schaduw. Het duurt best lang eer ze wortels gaan vormen. Waarschijnlijk is dat pas in het voorjaar echt zichtbaar, doordat de takken gaan uitlopen. Vergeet niet om de grond licht vochtig te houden.

EEN MOOIE, ZONNIGE ZOMER ALLEMAAL!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Zelfgekweekte moestuingeluk’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

 

Moestuingeluk in het voorjaar (oogst)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven