Roomboter maak je eenvoudig zelf

Roomboter maak je eenvoudig zelf

Zelf roomboter maken is een eitje. Meer dan wat (verse)room en een mixer heb je niet nodig. Het is een leuk en leerzaam werkje om samen met de kids te doen. Zo leren ze hoe boter gemaakt wordt. Door er allerlei kruiden, specerijen of andere smaakmakers aan toe te voegen creëer je een heerlijk smeersel. Maak een hartige of juist een meer zoete variant. Gebruik de boter op brood, bak er je vlees(vervanger) in of doe een klontje op je zelfgemaakte poffertjes.

Slagroom wordt bereid uit de room die van volle melk wordt geschept.

Wist je trouwens dat er ontzettend veel spreekwoorden en gezegden zijn met h

et woord ‘boter’? Welke ken jij?

  • ‘boter op je hoofd hebben’
  • ‘wie boter op zijn hoofd heeft moet niet in de zon lopen’
  • ‘een natte mei geeft boter in de wei’
  • ‘het smelt als boter in de mond’
  • ‘je doet de boter in de pan, maar bakt er niks van’
  • ‘met je neus in de boter vallen’
  • ‘boter bij de vis’.

Roomboter maak je eenvoudig zelf

Dinsdag 19 december 2017

Zoet, zout of gekruid

Hieronder vind je allerlei voorbeelden voor smaakcombinaties. Ik heb geen exacte hoeveelheden vermeld, want het ligt er natuurlijk aan hoeveel boter je hebt gemaakt. Voeg de extra ingrediënten dus naar eigen smaak toe. De varianten waar een * bij staat zie je op de foto. Neem zachte (room)boter en voeg daar aan toe:

  • Zoute boter*: grof (zee)zout.
  • Mediterrane boter*: zout, oregano, zongedroogde tomaat, zwarte olijven.
  • Knoflookboter*: zout, verse knoflook, bieslook.
  • Kruidenboter: zout, verse knoflook, bieslook, peterselie, klein beetje citroensap.
  • Italiaanse boter: zout, basilicum, verse knoflook, pijnboompitten.
  • Pittige boter: zout, geroosterde paprika, verse pepertje.
  • Citroenboter: snufje zout, rasp van citroenschil, beetje citroensap, verse tijmblaadjes
  • Sinaasappelboter: snufje zout, sinaasappelrasp, beetje sinaasappelsap, gemalen kardemom, nootmuskaat.

Roomboter maak je eenvoudig zelf

Wat heb je nodig

Ingrediënten: (Goed voor 1 portie roomboter ter grote van een tennisbal)

Verder nog:

  • (hand)mixer
  • mengkom met speciaal anti-spatdeksel
  • mengkom, schaal of glazen maatbeker
  • zeef
  • opscheplepel (optioneel)
  • vork
  • bordje
  • bakje(s) om de boter in te bewaren
  • ijskoud water

 

Bereiding roomboter

Mixen

Neem de mengkom en doe hier de slagroom in. Als je een kom met een speciaal deksel (er zit een kleine, ronde opening in het midden) hebt is dat erg handig, want dat voorkomt een hoop geknoei. Ik heb een handmixer gebruikt, maar een keukenmachine kan natuurlijk ook.

Klop de room net zo lang totdat het vet (de boter) en de melkachtige drank (gekarnde melk) zich scheiden. Het kan best even duren voordat het zover is, wel een minuut of 10 á 12, dus klop/mix gewoon vrolijk door. Er ontstaan vanzelf klonten boter.

Vocht verwijderen

Plaats een zeef boven een schone kom, schaal of maatbeker en giet de inhoud van de mengkom in de zeef. De melkachtige drank kun je gewoon opdrinken of voor iets anders gebruiken. Doe het door je brooddeeg of maak er pannenkoekenbeslag mee. De gekarnde melk smaakt trouwens naar gewoon (halfvolle) melk.

Ik heb een grote opscheplepel gebruikt om een groot deel van het overtollige vocht uit de boter te drukken. En zo kun je er ook meteen een geheel van vormen.

TIP: Wanneer je de roomboter wat langer wilt bewaren (5-7 dagen blijft het goed in de koelkast)kun je die nu het beste ook nog even goed schoonspoelen. Dit doe je onder koud stromend water of in een bak met ijskoud water.

Afspoelen

Spoel de boter onder de koude kraan af en kneed het ondertussen zachtjes door. Zo kun je al de gekarnde melk uit de boter verwijderen. Zodra het water helder is, is het spoelen gereed. Of neem hiervoor een kom of schaal met ijskoud water en kneed de boter in het water. Je zult zien dat het water melkachtig wit kleurt. Ververs het water eventueel nog een keer, zodat je boter echt schoon is.

Indien nodig kun je de buitenkant van je boter daarna droog deppen met een stukje keukenpapier.

Je kunt nu de boter in kleinere porties verdelen en overige ingrediënten toevoegen. Ik heb hiervoor een bord en een vork gebruikt. Zo ‘prak’ je de gewenste kruiden en specerijen makkelijk door de boter heen.

Bewaar de boter in een afgesloten bakje in de koelkast.

TIP: Wanneer je de boter een half uur voordat je het wilt gaan serveren uit de koelkast haalt, wordt het zachter en beter smeerbaar.

Ik zeg proeven maar!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je (kruiden)boter op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “Roomboter maak je eenvoudig zelf”

  1. Christa schreef:

    Ik moest meteen aan “als een warm mes door de boter” denken.

    Bedankt weer voor je leuke blog!

Geef een reactie: