Stencils of sjablonen voor versieren brooddeeg

Stencils of sjablonen voor versieren brooddeeg

Stencils of sjablonen voor versieren brooddeeg. Op sociale media zie je regelmatig broden met de meest fraaie decoraties voorbij komen. Wist je dat je dat wauw-effect op verschillende manieren kunt bereiken. Voor het bakken breng je dan met een lame, een sjabloon of beide mooie patronen aan. Die na het bakken ook nog zichtbaar zijn. Ik schreef al eerder een stuk over een deegmesje of lame voor insnijden brooddeeg. En op Instagram laat ik je zien hoe je er zelf één kunt maken met twee (houten) knopen. Het insnijden van deeg kun je heel goed combineren met patronen die je aanbrengt met wat bloem of ander eetbaar poeder. Hiervoor gebruik je speciale mallen van hout, metaal, plastic of papier. Vandaag vertel ik je alles over deze stencils en sjablonen die ik in de kast bij mijn overige broodbakgadgets heb liggen.

Sjablonen in allerlei soorten en maten

Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Zelf kies ik het liefst voor herbruikbare materialen die ook nog eens makkelijk schoon te maken zijn. Mallen van papier gaan vaak maar één keer mee, maar je kunt zo wel eenvoudig iets persoonlijks in elkaar flansen. Wie handig is met een papiersnijmesje en over een printer beschikt, kan op internet de leukste motieven vinden en daar sjablonen van maken. Zelf vind ik het nogal een gedoe, er zijn immers goede alternatieven die ook heel weinig kosten.

Dunne houten letters en cijfers

De lekkerste bakrecepten voor Kerst

Mijn eerste aangeschafte mallen zijn van hout. Setjes met cijfers of letters, voor bijna nop bij veel budgetwinkels zoals de Action en Zeeman verkrijgbaar. Ik gebruikte ze bijvoorbeeld voor deze broodkrans voor het kerstontbijt. Makkelijk te maken en een leuk effect voor op de ontbijttafel. Je kunt de tekst natuurlijk ook aanpassen naar eigen voorkeur. Er zitten immers genoeg letters in een  verpakking.

Mallen van dieren, bloemen en meer

Als je op zoek gaat naar meer houten sjablonen, dan gaat er een wereld voor je open. Tenminste voor mij wel. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een stencil van. Zo heb ik inmiddels mallen voor verschillende feestdagen. Lammetjes, haasjes en bloemen voor Pasen, dennenbomen en sterren voor Kerst. Je kunt ze online zelfs speciaal laten maken. Met een soort snijplotter kunnen ze elk gewenst patroon voor je uitsnijden. Handig als je bijvoorbeeld een sjabloon met je bedrijfsnaam wilt gebruiken.

Onderzetters als mal voor brooddeeg

Stencils of sjablonen voor versieren brooddeeg

Heb je daar wel eens aan gedacht? Ik kwam het idee jarengeleden ergens op internet tegen. Helaas weet ik niet meer wie het destijds liet zien. Het zijn eigenlijk pannenonderzetters, maar je kunt ze ook als sjabloon gebruiken. Ze zijn wel wat dikker dan de houten modellen, maar voor een beginnende broodkunstenaar voldoen ze prima. Ik kocht ze ooit bij Xenos voor nog geen 2 euro per onderzetter geloof ik. Inmiddels zijn ze een euro duurder geworden zie ik op de website, maar ze verkopen ze nog steeds: Xenos Onderzetter hout – diverse varianten – 18 cm.

Stencils of sjablonen van foam

Ook stencils of sjablonen van foam zijn handig in gebruik. Redelijk flexibel en herbruikbaar. Ik kwam ze per toeval tegen bij de plaatselijke kringloopwinkel, nog nieuw in de verpakking. Op de bovenste foto zie je een voorbeeld met een aapje. Maar ik heb ook andere figuurtjes. Oorspronkelijk bedoelt om ze allemaal in elkaar te haken, om zo een lange slinger te krijgen.

Deco stencils van plastic

Stencils of sjablonen voor versieren brooddeeg

De deco stencils van Craft sensations zijn mijn nieuwste aanwinst. Ik heb ze nog niet getest, maar ze zien er veelbelovend uit. Ze zijn van dun, maar wel redelijk stevig plastic gemaakt. Een kleine opmerking, als je ze uit de verpakking hebt gehaald, verwijder dan eerst alle kleine stukjes plastic die uitgestanst zijn. Soms hangt er nog wat restmateriaal aan je sjabloon en dat wil je natuurlijk niet op je brood hebben.

Er zijn verschillende sets in de handel. Elk pakje bevat 4 sjablonen met een ander patroon. De deco stencils zijn te koop bij de Action en je betaalt per set van 4 slechts 59 eurocent. Action Craft Sensations knutselstencils. Een koopje nietwaar. Een nadeel het is wel weer plastic en daar wordt niet iedereen blij van. Voordeel ze zijn wel herbruikbaar. Als je er zorgvuldig mee omgaat, dan kun je ze voor een langere tijd gebruiken. 

Stencils of sjablonen van metaal

Met dit materiaal heb ik geen ervaring, omdat mallen van metaal vaak een stuk duurder zijn. Misschien heb je nog ergens iets in een lade met knutselspullen liggen. Denk aan ijzeren sjablonen voor het maken van kaarten. Wellicht zit er iets bruikbaars bij. Vergeet niet om deze sjablonen eerst goed schoon te maken voordat je ze op je brooddeeg legt.

Hoe gebruik je broodstencils of -sjablonen

Het aanbrengen van een mooi patroon met een sjabloon is helemaal niet zo moeilijk. Gebruik wat bloem of neem een ander eetbaar poeder. Denk dan bijvoorbeeld aan bietenpoeder, cacao of macha. Let wel op dat je iets neemt dat niet snel verbrand, want dat proef je in het brood terug en is zonde van al je werk. 

Wrijf eventueel eerst voorzichtig alle overtollige bloem van de buitenkant van het deeg. Je kunt het daarna eventueel een beetje vochtig maken, maar het is niet noodzakelijk. Leg je stencil of sjabloon op de plek waar je het patroon wilt hebben. Druk de mal zachtjes tegen het deeg en strooi er vervolgens een dun laagje bloem of ander eetbaar poeder overheen. Ik gebruik daarvoor een fijn theezeefje, dat gaat prima. Vul desgewenst met je vingertoppen de openingen in de sjabloon goed met het poeder. Daarna kun je de mal voorzichtig verwijderen. En voilà! Nu nog met je deegmesje insnijden en je brood kan de oven in. Ik zeg bakken maar!

Groetjes en bak ze,
Xandra


©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Stencils of sjablonen voor versieren brooddeeg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven