Tritordeum T65 bloem van Nederlandse bodem

Tritordeum T65 bloem van Nederlandse bodem
Gemoute tritordeum graankorrels en tritordeum T65 bloem uit Zuid-Limburg.

Tritordeum T65 bloem, noemt men ook wel Spaanse bloem. Het is een natuurlijk verkregen kruising van durumtarwe (Triticum durum) en wilde gerst (Hordeum chilense). Ik schreef er eind 2017 al een artikel over ‘Tritordeum een nieuw natuurlijk graan’. Destijds werd deze bijzondere graansoort alleen in Spanje geteeld. Het gedijt namelijk zeer goed in het droge en warme klimaat rond de Middellandse zee. Inmiddels heeft het Spaanse graan zijn weg naar het meest zuidelijke puntje van ons land gevonden.

 ‘Het nieuwe graan is geschikt voor een droog en warm klimaat, groeit goed op een arme bodem en is bestand tegen veel schimmels en ziekten.’

Het telen van een nieuw gewas gaat vaak met vallen en opstaan. Het vraagt om geduld, kleine aanpassingen van de teeltmethode en zo ervaren wat het beste werkt. Soms viel de oogst tegen of zorgde de teelt juist voor een aangename verrassing. Dit jaar, anno 2020, was de oogst in Zuid-Limburg voor het eerst geschikt om er brood van te bakken.

Klimaatverandering in Nederland

Akkerbouwer Wynand Vogels uit Schinnen is de eerste Nederlandse boer die het aandurfde om met het Spaanse graan aan de slag te gaan. In 2018 startte hij met het experiment. Nu het klimaat snel aan het veranderen is en niet alle gewassen tegen extreme droogte en hitte bestand blijken zijn, is het tijd om vooruit te denken. Doordat de oogst in 2020 niet tegenviel, krijgt dit nieuwe graan nogmaals een kans bij de telersvereniging Kollenberger Spelt. Eerder was het namelijk alleen geschikt om als diervoeder te verwerken.

Tritordeum brood bakken

Heb jij dat ook wel eens? Je leest allerlei stukjes informatie in pas verschenen bakboeken en er staan voor jou nieuwe graansoorten in de voorraadkast. En dan schuiven er ineens een heleboel puzzelstukjes in elkaar. Daar word je als (hobby)bakker toch blij van. Ik tenminste wel.

Zo had ik nog wat Rode tarwe volkorenmeel van De Slaege liggen. Dat geeft een smaakvol en donker brood. Tel daar de zak tritordeum T65 bloem van Hollandse bodem bij op. Lees vervolgens het nieuwe boek van Ineke Berentschot (e.a.) ‘Oude granen, nieuw brood’ en vind daarin het bijpassende recept. Toeval of een samenloop van omstandigheden? Wie het weet mag het zeggen.

Oude granen, nieuw brood

Ondanks dat tritordeum of Spaanse bloem een recent ontwikkelde graansoort is, wordt het wel in ‘Oude granen, nieuw brood’ genoemd. Het boek is trouwens een regelrechte aanrader. Bijzonder leerzaam voor wie meer over de verschillende (oude) graansoorten wil weten. Er wordt ook duidelijk in uitgelegd hoe je daar een goed brood van kunt bakken. Tevens bevat het veel tips en recepten van bekende bakkers. Het is een leerzaam boek en het lijkt een beetje op het eerder verschenen ‘Nachtbrood’.

brood rode tarwe, tritordeum en desem
Bruin desembrood met tritordeum T65, rode tarwe volkorenmeel en Franse tarwe volkorenmeel.

Hierboven zie je een bammetje van het desembrood. Tritordeum T65 bloem uit Zuid-Limburg, rode tarwe volkorenmeel van De Slaege, Frans tarwe volkorenmeel T150 en 1% desem. Je vindt het recept op pagina 169 van het boek ‘Oude granen, nieuw brood’. Moeilijk is het niet, je hebt alleen een portie geduld nodig voor dit lang-onderweg-brood. Ik zeg doen, de smaak is fantastisch.

Xandra: ‘Ik had in eerste instantie het gevoel dat de tritordeum van Spaanse bodem iets geler van kleur was, maar toen ik een deeg van enkel Limburgse tritordeum van maakte, zag ik toch weer die speciefieke zachtgele kleur van durum er in terug‘.

De komende weken ga ik met de rest van de Tritordeum T65 bloem van Nederlandse bodem aan de slag. Er staat al een desem te pruttelen. Daarmee wil ik het recept maken dat ik al eerder met de Spaanse bloem bakte ‘Tritordeum desembrood met moederdeeg’. Eens kijken of je het verschil merkt. Ik hou jullie op de hoogte.

Recepten met tritordeum T65 en T100

Verkoopadressen Spaans bloem en volkorenmeel

Op dit moment (december 2020) is de oogst uit Zuid-Limburg nog niet beschikbaar voor de consument, maar daar komt de komende jaren vast en zeker verandering in. Alle meel en bloem gaat voornamelijk naar de lokale bakkers. Je kunt daar natuurlijk wel een smakelijk brood gaan kopen.

Wel zijn er verschillende verkoopadressen waar je tritordeum meel en bloem uit Spanje kunt kopen. Enkele voorbeelden:

De Zuidmolen, Limburgs bakwinkeltje en het merk: Smaakt.

Brood en andere lekkernijen koop je bijvoorbeeld bij:

Bisschopsmolen in Maastricht en Albert Heijn – Liefde & Passie brood

Bakervaringen van andere (hobby)bakkers

  • Wie bakt mee (Ineke Berentschot bakte er brood van) 
  • Italieplein (Stefan bakte er pizza’s van) 
  • GrainLabs (Frank van Eerd, eigenaar van de Bisschopsmolen in Maastricht) 

IK ZEG PROBEREN MAAR!

Heb je met tritordeum T65 gebakken?

Heb je een heerlijk brood met tritordeum T65 of T100 gebakken? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘Tritordeum of Spaans graan’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood. Dank je wel alvast.

Bron: Met dank aan Wiro Nillesen voor het beschikbaar stellen van tritordeum T65 bloem uit Zuid-Limburg en gemoute tritordeum gemoute graankorrels. Ik ga er de komende weken mee aan de slag.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Tritordeum T65 bloem van Nederlandse bodem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven