Verschil tussen busbrood en vloerbrood

Verschil tussen busbrood en vloerbrood

Weet jij wat het verschil tussen busbrood en vloerbrood is? Hoe ze worden gemaakt en welke vormen en smaken er zijn? In dit artikel vertel ik je alles over de karakteristieke kenmerken én de overeenkomsten van deze twee soorten brood. Zodat je voortaan in een oogopslag aan een recept kunt zien om wat voor model brood het gaat.

Xandra: ‘Hoe smakelijk een brood is, zit hem niet in de vorm, maar in de kwaliteit van de ingrediënten en de vaardigheden van de bakker.’

Verschil tussen busbrood en vloerbrood

Vrijdag 1 mei 2020

Laat ik eerst eens beginnen met uit te leggen waar je een bus- of vloerbrood aan herkent.

Verschil tussen busbrood en vloerbrood

Alles over busbrood

Waar staat het woord ‘bus’ eigenlijk voor? Het langwerpige broodbakblik waarin het brood gebakken wordt, noemt men ook wel bus. Het brood dat je daarin bakt is dus een busbrood.

Professionele bakkers – gebruiken vaak geschakelde bakvormen. Deze koppels of broodkoppels bestaan meestal uit vier of meer aan elkaar bevestigde busvormen. Het aantal is afhankelijk van het formaat. Hoe kleiner de blikken, hoe meer je er aan elkaar kunt bevestigen. Zo kan de bakker het brood sneller en makkelijker in en uit de oven schuiven. Een ander voordeel van deze langwerpige blikken en broden is dat ze minder ruimte innemen dan een bol of batard. Zo passen er meer in de oven en in het winkelschap. Ook niet geheel onbelangrijk.

Thuisbakkers – gebruiken hier losse, metalen bakvormen voor. De meeste vormen hebben een gecoate laag en die hoeven dus niet eerst ingebrand te worden. Voor het bakken een klein beetje invetten met wat boter of bakspray is meestal voldoende. Het brood blijft dan niet aan het bakblik plakken. Ik adviseer wel om in kwaliteit te investeren. Die broodbakblikken gaan veel langer mee en leveren minder tot geen problemen op. Kies je voor blauwstaal vormen dan moet je die wel eerst inbranden in een warme oven. Zelf gebruik ik die niet, want ik vind het teveel gedoe.

Rond, vierkant of hoog

Een busbrood is altijd langwerpig en wordt in de bakkerij veelal op basis van gist gemaakt. Een hobbybakker kan daarnaast ook nog kiezen uit andere rijsmiddelen als baksoda, bakpoeder (bananenbrood), gistwater, o-tentic poeder en bakferment. Verse desem is een minder aantrekkelijke optie, want het zuurtje kan namelijk de beschermlaag van je broodblik aantasten. Geloof mij, daar word je niet echt vrolijk van.

Naast de langwerpige vorm kan het brood ook rond (lampionbrood), vierkant (casinobrood) of hoog (traditioneel) zijn. Soms is de bovenkant ingeknipt (knipbrood) of voorzien van een topping. Denk aan tijgerbrood of sesam, zonnebloempitten en graanvlokken. Een busbrood bak je van wit-, bruin-, volkoren-, meergranen-, mais- en zelfs glutenvrij meel.

Recepten voor busbroden

Verschil tussen busbrood en vloerbrood

Alles over vloerbrood

Waar staat het woord ‘vloer’ eigenlijk voor? Vroeger, het komt nu trouwens weer helemaal in zwang, werd het brood letterlijk op de stenen vloer van de oven gebakken. Eerst stookt men met hout of takkenbossen een vuurtje in de oven. Dit kan enige tijd in beslag nemen, want de oven moet flink heet worden. Dan worden as en overige rommel uit de oven verwijderd. Soms gaat er nog een natte zwabber doorheen en dan kan het deeg op de vloer worden gelegd.

Brood kook je niet, maar bak je. Gebruik dus hoge oventemperaturen en het liefst met stoom wanneer het soort brood het toelaat.

Professionele bakkers – In de bakkerij werkt het ongeveer net zo, ware het niet dat er meestal geen vuurtje meer aan te pas komt. De ovens werken op elektriciteit. Ze zijn laag, breed en diep. Vaak zitten er meerdere boven elkaar. Elke oven opening heeft zijn eigen stenen vloer waar het brood op gebakken wordt. Tevens kan er stoom toegevoegd worden. Deze ovens lijken op onze conventionele oven thuis, waarvan je de onder- en bovenwarmte gebruikt. Daarnaast zijn er ook (af)bakkers die het brood met hetelucht ovens maken.  Nadeel daarvan is dat de baksels eerder uitdrogen en het proces lijkt minder te sturen. Deze manier van bakken heeft dus niet mijn voorkeur.

Thuisbakkers – Een goede oven met een stenenvloer is een kostbare aanschaf. Hoe kun je als thuisbakker met beperkte middelen toch een soortgelijk bakproces nabootsen? Dat is eigenlijk heel simpel. Meer dan een pizzasteen, een hittebestendig bakje voor stoom en je oven heb je niet nodig. Oven – of pizzastenen kun je tegenwoordig voor een paar euro bij budgetwinkels kopen. Ik bak de mooiste vloerbroden, al dan niet met een oortje, op een langwerpige steen van slechts 1 centimeter dik.

Rond, ovaal, langwerpig of plat

Een vloerbrood kan allerlei vormen hebben en wordt veelal op basis van desem of gist gemaakt. Thuisbakkers kunnen daarnaast ook nog kiezen uit baksoda (Iers sodabrood), bakpoeder en bakpoeder (bananenbrood), gistwater, o-tentic poeder en bakferment.

Vloerbroden hebben vaak een lekkere, knapperige korst. Naast de bekende ronde (boule) en ovale vorm (batard) kan vloerbrood ook plat zijn of uit meerdere kleine bolletjes bestaan. Denk bijvoorbeeld aan Turks brood, stokbrood en vloerkadetjes. Soms is de bovenkant ingesneden voor een mooie ovenrijs of voorzien van een topping. Denk aan tijgerbrood of sesam, zonnebloempitten en graanvlokken. Een vloerbrood bak je van wit-, bruin-, volkoren-, meergranen-, mais- en zelfs glutenvrij meel.

Recepten voor vloerbroden

Het echte verschil tussen busbrood en vloerbrood

Nu je weet hoe je een busbrood en een vloerbrood aan de vorm kunt herkennen. Misschien vraag je, je nu af of er nog meer verschillen zijn. Nee eigenlijk niet. Van één en hetzelfde deeg kun je zowel een busbrood als een vloerbrood bakken. Dat had ik je natuurlijk al in het eerste stuk van dit verhaal kunnen vertellen, maar dan had je wellicht de rest van het item niet meer gelezen 😉

GROETJES, XANDRA

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Verschil tussen busbrood en vloerbrood

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven