Wat is Emmer bloem en meel (oerspelt)

Wat is Emmer bloem en meel (oerspelt)

Wat is Emmer bloem en meel (oerspelt)? Men denkt dat emmer oorspronkelijk uit Egypte komt. Ze hebben daar namelijk sporen van deze tarwesoort in een aantal ruïnes gevonden. Emmer (= een tweekoorn) werd meer gekweekt dan bijvoorbeeld eenkoorn. Waarschijnlijk omdat de opbrengst hiervan hoger was? Emmertarwe breidde zich al snel uit naar het gebied rondom het Midden-Oosten en in de buurt van de Middellands zee. Ook in Nederland verbouwde men ongeveer zo’n 2000-3000 jaar geleden emmer. Deze tweekoorn kan wel 2 meter hoog worden en heeft een kleine graankorrel ten opzichte van de moderne tarwesoorten een geeft dus een lagere opbrengst.

Wat is Emmer bloem en meel (oerspelt)?

19 juni 2014

Wat is Emmer bloem

Emmertarwe of Triticum

Emmer is een tarwesoort en wordt ook wel oerspelt genoemd. En heeft wilde en gecultiveerde varianten. Zo bestaan er winter- en zomer-emmertarwe rassen. Het is een verre voorouder van durum en kamut en onze huidige tarwe. Emmer heeft, net als spelt, een veel lager glutengehalte. Het is daarom misschien wat lastiger om er een goed brood van te bakken. Met een langere (koude) rijstijd of een desemstarter lukt het prima. Soms wordt Emmer gebruikt als smaakverbeteraar van volkorenbrood.

Bij molen de Zandhaas in Santpoort verkopen ze sinds kort emmer bloem, emmer volkorenmeel en emmer pannenkoekenmeel. Ook leveren ze emmer meel aan bakkers. Deze emmertarwe wordt in de Haarlemmermeerpolder verbouwd en tussen molenstenen gemalen door de molenaar. Een echt streekproduct dus. Emmertarwe moet op een speciale manier gedorst worden, net als spelt. Er zit namelijk een stevig kaf om de korrel en deze moet eerst verwijderd worden voordat het gebruikt kan worden of gemalen. Het voordeel van deze groeiwijze is dat de graankorrel zo beter beschermd wordt tegen ziektes en er dus minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

Meerdere varianten emmer tarwe

Er bestaan meerdere varianten emmergraan. Zo wordt er in Nederland meestal rode (bruine), maar soms ook witte emmer geteeld.

Emmer is ook heel erg lekker om cake, koekjes, poffertjes en pannenkoeken mee te bakken.
Het smaakt anders dan tarwe of spelt. Een beetje nootachtig, vrij zacht, maar toch vol en romig. Het is echt aan te raden om het eens een keer te proeven. Je betaalt wat meer voor een zakje meel, maar dat is het absoluut waard.

Wat is Emmer bloem en meel

Emmer (oerspelt), kun je daar brood van bakken?

Om even terug te komen op mijn vraag: “Wat is Emmer (oerspelt) en kun je daar brood van bakken?” Zeker! Van emmertarwe kun je zelfs een bijzonder smakelijk brood bakken en de poffertjes zijn waanzinnig lekker! In recepten voor brood en patisserie kun je spelt eenvoudig vervangen door emmer.

Ik heb 50% emmer bloem en 50% emmer volkorenmeel gebruikt. Als ik heel eerlijk ben dan vind ik emmer nog smaakvoller en zachter dan tarwe en spelt. Van de twee laatste soorten kunnen de vezels in het volkorenmeel wel eens hard en scherp zijn. Het enige nadeel, tenminste als je het zo kunt noemen, emmer deeg is wat lastiger te bewerken. Doordat het beduidend minder gluten bevat is het deeg slapper en daarom minder goed op spanning te brengen. Met andere woorden het behoudt zijn vorm minder goed.

De bolletjes zijn iets platter geworden dan normaal het geval is, maar de bijzondere smaak maakt alles goed.
Ga zelf ook de uitdaging eens aan en laat je door de smaak van emmer verrassen. Doen hoor!

Mijn recepten met emmerbloem en emmer volkorenmeel

Meer lezen over emmertarwe?

IK ZEG BAKKEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw baksel met ‘Emmer bloem en meel’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

 

Wat is Emmer bloem en meel (oerspelt)

10 gedachten over “Wat is Emmer bloem en meel (oerspelt)

 1. Beste Xandra,

  Ik kom regelmatig virtueel op bezoek en ben elke keer blij verrast met mooie recepten, zeer nuttige en leuk gebrachte informatie. Wat een frisse blog!

  1. Beste Erik,

   Emmer is een tarwesoort, dus zeker niet glutenvrij. Wel bezit het, net als spelt en eenkoorn, een ander soort gluten dan gewone tarwe. Mensen met een glutenallergie verdragen emmer, spelt en eenkoorn vaak wel. Heb je Coeliakie dan mag je ook deze soorten graan absoluut niet eten!

   Groetjes, Sandra

 2. Hoe moeilijk is het om met emmer een brood te bakken? Moet het nog minder lang gekneed worden, dan spelt? Of zou je bijvoorbeeld, half Volkoren Tarwemeel kunnen mengen met Volkoren Emmermeel?

  Voor de smaak zijnde? Overigens, kun je emmer kopen bij de Duitse DM Drogisterij.

 3. Ik verdraag geen tarwebrood, maar wel emmerbrood, en gebruik half om half emmermeel en emmerbloem. Kneden in een broodbakmachine voldoet niet en nu kneed ik het deeg met de handmixer (kneedhaken). Het wordt een soepel deeg, zoals voor cake. Uit de broodbakmachine is de kneedhaak verwijderd en hierin laat ik het deeg een uur koud rijzen. Die staat verder nog niet ingeschakeld. Na een uur zet ik de machine aan en op “bakken”. Stekker erin, en na een uur heb ik een heerlijk brood!

  1. In bovenstaande broodbak methode ben ik vergeten te vermelden, dat het deeg na 1 uur “rijzen” in de uitgeschakelde broodmachine nog niet echt gerezen is, dat gebeurt pas tijdens het bakken.

 4. Mijn ervaring met Emmer is juist tegenovergesteld. Emmer maakt een voortreffelijk deeg. Veel beter dan andere meelsoorten. Wij doen 1/3 emmer volkoren en 2/3 bloem. Het brood smaakt geweldig en rijst beter dan alle broden ooit daarvoor gebakken. Emmer maakt alles beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven