Graan, meel en bloem
De meeste meelsoorten, granen en bloem koop ik bij Korenmolen De Zandhaas.
Korenmolen De Zandhaas(*)
Wüstelaan 83
2071 AE Santpoort-Noord
Tel: 023 539 1793
Openingstijden: donderdag, vrijdag, zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur
De korenmolen dateert uit 1779. Hier wordt op authentieke wijze graan gemalen met behulp van windkracht tussen molenstenen. De soorten meel en bloem, gemalen door molenaar Jos, zijn pure producten van een hoge kwaliteit en bevatten dus geen broodverbeteraars of andere onnodige toevoegingen.
(*) tarwe, spelt, emmer, rogge, kamut, boekweit, haver, kikkererwtenmeel, rijstemeel.
De overige (glutenvrije) meel/bloem soorten haal ik bij de plaatselijk natuurvoedingswinkels, zoals EkoPlaza of in de toko: Amazing Oriental, online bij De Zuidmolen.
Misschien wil je eerst weten wat het verschil tussen bloem en meel is. Hoe herken je ze en hoe worden ze gemaakt.
Meelsoorten om brood van te bakken
De meelsoorten waarvan de tekst dik gedrukt is, staat al op mijn website. De overige soorten volgen op een later tijdstip. Klik op de tekst om naar het bijbehorende artikel te gaan.
Meel en bloem mét gluten
- Eenkoorn tarwe – Triticum monococcum
- Emmer tarwe – Triticum dicoccum
- Durum tarwe – Triticum durum
- Gerst – Hordeum vulgare
- Kamut of Khorasan tarwe – Triticum turgidum
- Ommelander tarwe – Middeleeuws tarweras – Triticum (? 2de naam onbekend)
- Rode tarwe of Triticum aestivum
- Rogge – Secale cereale
- Spaans graan – Tritordeum
- Spelt tarwe – Triticum spelta
- Tarwe – Triticum aestivum
- Zeeuwse Witte Oertarwe
Bloem/meelmix
Alles over
Meel en bloem glutenvrij
(deze meelsoorten zijn glutenvrij, mits ze onder de juiste omstandigheden geteeld, verwerkt & verpakt zijn!)
- Aardappel – Solanum tuberosum
- Amandel – Prunus dulcis
- Amaranth – Amaranthus
- Arrowroot – Maranta arundinacea
- Boekweit – Fagopyrum esculentum
- Cassave of Tapioca – Manihot esculenta
- Chufa/aardamandel/tijgernoot – Cyperus esculentus (Cultuurvorm)
- Eikeltjesmeel – Quercus robur (zomereik)
- Gierst – Panicum miliaceum
- Haver – Avena sativa
- Hazelnoot – Corylus avellana
- Hennep – Cannabis sativa
- Kastanje (tamme) – Castanea sativa
- Kikkererwt – Cicer arietinum
- Kokos – Cocos nucifera
- Lijnzaad – Linum usitatissimum
- Mais – Zea mays subsp. mays
- Quinoa – Chenopodium quinoa
- Rijst – Oryza sativa
- Sojaboon – Glycine max
- Sorghum of Milo – Sorghum bicolor
- Teff – Eragrostis tef
- Walnoot – Juglans regia
- Zoete aardappel – Ipomoea batatas
©XBB Copyright Xandra Bakt Brood