Basilicum zaaien stekken en onderhouden

Basilicum zaaien stekken onderhouden

Basilicum zaaien stekken en onderhouden. Geen kruid ruikt zo aangenaam als basilicum oftewel de Ocimum basilicum. De geur laat zich lastig omschrijven. De een heeft het over kruidnagel en mint, de ander over kamferspiritus. Je weet wel dat goedje dat je op je voeten smeerde voor dat je aan de avondvierdaagse begon. Zelf houd ik het op kruidnagels met een klein vleugje citroen. Als je het blad erg kneust dan ruik je ook nog zoiets als spinazie. Het kruid wordt veel in de Italiaanse keuken gebruikt. Deze smaakmaker is vers op zijn best. De combinatie basilicum – tomaat is hemels. Deze ingrediënten zijn voor elkaar gemaakt. En wat denk je van groene pesto, natuurlijk wel zelf gemaakt. Daar kan niets tegen op.

Degene die de verse pesto heeft uitgevonden verdient wat mij betreft een standbeeld.

Er schijnen wel meer dan 60 verschillende soorten basilicum te zijn. Allemaal hebben ze een andere geur en smaak. Zelf ken ik alleen de gewone basilicum en de kaneelbasilicum. Die laatste zat vorig jaar bij de ’Moestuintjes’ van Appie. De gewone basilicum krijgt witte bloemen en de kaneelbasilicum lichtpaarse. Basilicum is een niet winterharde vaste plant die veel zon en warmte nodig heeft om een optimaal aroma te ontwikkelen en te groeien. Daarom kweek ik deze plant het liefst in de vensterbank of in de kas. Dit is een online workshop: ‘Basilicum zaaien stekken en onderhouden’.

Basilicum zaaien stekken en onderhouden

Dinsdag 14 augustus 2018

Basilicum zaaien stekken en onderhouden

Basilicum zaaien

Wie groene vingers heeft kan dit kruid ook zelf zaaien. In het voorjaar, gewoon binnen op de vensterbank. Na de ijsheiligen zijn de planten dan al redelijk gegroeid en kunnen ze langzaam afharden om buiten in de tuin of kas een definitieve plek te krijgen. Basilicum kun je zowel in potten en bakken, als in de volle grond kweken. Een belangrijke voorwaarde is dat je wel een ruime bak moet gebruiken en de grond mag niet uitdrogen. Dus een schotel onder de bak plaatsen is een goede oplossing tijdens warme en droge dagen.

Zaaien kan van eind april tot in mei. Oogsten is dan mogelijk vanaf juli. Dat hangt een beetje van de weersomstandigheden en de standplaats af. Basilicum is geen snelle ontkiemer, het duurt ongeveer één tot twee weken. Wat heb je nodig? Basilicumzaden, potgrond, potjes met een doorsneden van circa tien á twaalf centimeter, een platte schaal of dienblad en een beetje water. Als je het leuk vindt of je zaait meerdere kruiden dan zijn plantenlabels heel handig.

TIP: Zelf heb ik plantenetiketten gemaakt van oude lamellen. Met een scherpe schaar in smallere repen knippen en vervolgens met een watervaste stift de namen er op schrijven.

Vul de bakjes bijna helemaal met potgrond. Zaai ongeveer tien á vijftien zaden in elk bakje en bedek ze met een heel dun laagje aarde (max. 2 mm). Zet de bakjes vervolgens in een schaal of op een dienblad en schenk er voldoende water bij, maar overdrijf niet. De aarde kan nu van onderaf het water opnemen. Zodra de potgrond bovenin de bakjes ook vochtig ogen kun je het water uit de schaal halen. Laat de basilicumzaden op een warme plaats ontkiemen.

Meer over kruiden

Biologische gekweekte zaden koop je bij

  • De Bolster
  • Tuincentra hebben vaak biologische zaden en plantgoed in de collectie

Basilicum zaaien stekken en onderhouden

Basilicum onderhouden

Basilicum zaaien stekken en onderhouden. De meeste thuiskokkies kopen waarschijnlijk een biologisch geteeld basilicumplantje in de supermarkt. Dat is het meest makkelijk, want je kunt direct oogsten. Het aangeschafte exemplaar ziet er frisgroen uit, de blaadjes zijn stevig en geuren fantastisch. Je verwijdert blij het cellofaan en zet de plant op een schoteltje of in een bloempot. Na een dag of drie begint het basilicum tot jouw grote teleurstelling al weg te kwijnen. Maar ik heb de plant toch water gegeven. Hoe kan dat nu?

Een kruidenplantje uit de supermarkt is vaak ‘voorgetrokken’. Een soort plofkip, maar dan een plofplant. Tijdens het vervoer van de kweker naar de veiling, naar het distributiecentrum, naar de winkel en vervolgens naar jouw huis moet het plantje veel doorstaan. Temperatuurschommelingen, geen water toevoer, te weinig licht, et cetera. De arme schat heeft last van een soort jetlag. Daarnaast staat het kruid ook nog eens in een veel te klein bakje. De wortels kunnen geen kant op en de aarde bevat vrijwel geen voeding meer. Geen wonder dat de basilicumplant er steeds kwarriger gaat uitzien. Wat nu te doen?

Zelf Basilicum kweken doe je zo

Langer plezier van je basilicumplant

Je kunt de desbetreffende bedrijfsleider aan zijn of haar mouw trekken en laten weten dat jouw basilicum er zo naargeestig uit ziet. Of je deponeert het plantje al mopperend in de groenbak en koopt een nieuwe. Maar er zijn ook nog andere opties, zodat je meer en langer plezier van je aanschaf hebt.

Zet je plant direct bij thuiskomst in een grotere bak en vul de ruimte op met goede potgrond. Zet het basilicum op een lichte plek, maar niet in het felle zonlicht. Laat de plant daar eerst geleidelijk aan wennen, want de kans is groot dat de bladeren ander verbranden. Het heeft waarschijnlijk nog niet eerder in echt zonlicht gestaan. Zonnebrandcrème voor planten bestaat helaas niet, dus dan maar tijdelijk onder een parasolletje. Geef de plant regelmatig water en één maal in de veertien dagen wat plantenmest. Wanneer je de jongste toppen oogst behoudt de plant zijn bossige vorm. In de oksels, daar waar de bladsteeltjes aan de stengel zitten, zullen dan nieuwe scheuten ontstaan. Is na van loop van tijd toch het mooie van je basilicum af of wil je meer planten hebben, maak dan stekken.

Zelf Basilicum kweken doe je zo

Basilicum stekken

Zelf stekken is helemaal niet moeilijk. Wat heb je daar voor nodig? Een basilicumplant, een schaar, een glas of beker en water. Knip een x aantal stengels met een lengte van ongeveer tien centimeter van de plant. Verwijder de onderste bladeren en zet het bladloze deel in een glas met water. Vergeet niet om dat water elke dag te verversen. Na twee á drie weken hebben de stekjes voldoende wortels om in een potje met aarde geplant te worden. Als je er drie in één bakje bij elkaar zet heb je sneller een grotere plant. Verwijder desnoods de topjes zodat het uitlopen van de nieuwe stengels in de oksels geactiveerd wordt. Zo heb je snel en relatief goedkoop weer nieuwe plantjes.

TIP: Als je basilicum vers gebruikt is het belangrijk om het niet te snijden of te knippen. Je kunt het beter scheuren, Dan blijven de sappen in het blad zitten en gaat de smaak niet verloren.

Culinaire mogelijkheden

Waar gebruik je basilicum voor? Hier enkele voorbeelden:

  • Salade van tomaten, basilicum en mozzarella.
  • Groene pesto met pijnboompitjes.
  • Als ingrediënt in tomatensaus of –soep.
  • In kruidenthee, vooral de kaneelbasilicum leent zich daar goed voor.
  • Over de pasta of pizza, pas na het bakken toevoegen.

IK ZEG GA ZELF OOK EENS:

Basilicum zaaien stekken en onderhouden!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Basilicum zaaien stekken en onderhouden’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Basilicum zaaien stekken en onderhouden

2 gedachten over “Basilicum zaaien stekken en onderhouden

  1. Ik koop mijn kruiden, waaronder ook basilicum, altijd bij een kweker en zet deze in een grote stenen bak. Alles blijft goed en groeit als kool, behalve de basilicum, daarvan worden de blaadjes buiten altijd hard, waar deze ook staat (ook niet in de volle zon). Wat doe ik fout?

    1. Beste Liduin, dat komt doordat het weer in Nederland niet optimaal is voor basilicum. De plant is gevoelig voor schommelingen. Door zijn bladeren steviger te maken, beschermt de plant zich daartegen. Zelf bereik ik het beste resultaat in de kas, dan volgt de vensterbank en pas als laatste buiten. Alleen als ik veel planten heb dan zet ik ze ook buiten in een pot. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven