Bloemkool-zoete aardappelsoep maken

Kom met bloemkool-zoete aardappelsoep 2

Soep is makkelijk te maken en je kunt er prima al je restjes groenten in kwijt. Voor elk elk jaargetijde is er een smakelijk recept te vinden. ’s Winters geniet je van een heerlijk verwarmende en vullende soep. ’s Zomers eet je een lichte, warme of koude variant. Wie voor het bereiden van soep goedkope seizoensgroenten gebruikt,  houdt geld over voor andere leuke dingen. Met verse groenten kun je zo snel iets lekkers en gezonds op tafel zetten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Varieer met kruiden en specerijen. Zo geef je in een handomdraai een Oosters, een Italiaans of gewoon een Nederlands tintje aan je soep.

TIP: Wanneer er soep overblijft, vries het dan in kleine porties in. Dan heb je altijd wat lekkers en gezonds in voorraad voor momenten dat je even iets minder tijd hebt om te koken.

Bloemkool-zoete aardappelsoep maken

Vrijdag 3 augustus 2018

Bloemkool vs. broccoli

Bloemkool of Brassica oleracea is een groente die behoort tot de kruisbloemenfamilie. Net zoals broccoli. Het enige verschil is dat je van broccoli de nog gesloten bloemknoppen eet. Misschien heb je wel eens een stronkje te lang laten liggen. De knoppen gaan dan steeds verder open en kleuren geel. Bij bloemkool eet je het bloemhoofd met ongedifferentieerde bloemknoppen. Dat betekent dat de bloemkoolroosjes zich nog verder moeten ontwikkelen en groeien voordat ze echte bloemknoppen zijn.

Bloemkool is niet altijd wit, er zijn ook rassen met paarse, oranje of groene bloemkolen. Er wordt zowel zomerbloemkool als winterbloemkool gekweekt in Nederland. Deze groente wordt voornamelijk geteeld in West-Friesland, Noord-Holland, rondom Barendrecht, op de Zuid-Hollandse eilanden, in Zeeland en in een klein deel van Limburg. Bloemkool kun je rauw of gekookt eten. In de jaren tachtig was het een trend om schaaltjes rauwkost, met onder andere bloemkool, tijdens een feestje op tafel te zetten. Misschien moeten we dat maar weer op de kaart zetten. Lekker vintage, dus super hip. Wie doet er mee?!

Dat smaakt naar meer

Kom met bloemkool- zoete aardappelsoep

Benodigdheden voor 4 á 5 personen

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool, middelgroot
  • 1 prei
  • 3 zoete aardappelen, middelgroot
  • 1 á 1,25 liter water
  • versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 0,5 tl knoflookpoeder of 2 teentjes
  • 0,5 tl paprikapoeder, zoet
  • 1,5 tl gemberpoeder
  • 1,5 tl komijnpoeder
  • 0,25 tl kardemompoeder
  • 0,5 tl kurkumapoeder
  • 0,5 tl citroengras
  • mespunt chilipoeder
  • 200 ml kokosmelk
  • zout, naar smaak

Topping:

  • eetbare bloemen, ik nam koriander (optioneel)
  • klein beetje kokosmelk (optioneel)
  • peterselie, fijn gesneden

Verder nog:

  • grote pan
  • snijplank
  • mes
  • maatlepels
  • maatbeker
  • staafmixer of blender
  • houten spatel

Kom bloemkool-zoete aardappelsoep 3

Bereidingswijze bloemkool-zoete aardappelsoep

Zet alle ingrediënten en benodigdheden klaar op je werkblad.

Spoel de bloemkool en de zoete aardappelen af onder de koude kraan. Snijd de bloemkool in kleine roosjes, ook het goede en zachte stuk van de stronk kun je gebruiken. Doe de stukjes in de pan. Verwerk vervolgens ook de zoete aardappelen tot blokjes en voeg ze bij de bloemkool. Snijd nu de prei in de lengte doormidden en spoel met koud water het zand zorgvuldig tussen de bladeren uit. Maak er daarna kleine reepjes van. Het hoeft niet netjes te gebeuren, want de soep wordt straks toch gepureerd. Doe de prei ook in de pan. Schenk er nu 1 liter water bij. De groenten moeten net onder water staan. Wanneer je denkt dat 1 liter net te weinig is, neem dan iets meer water.

Voeg nu de kruiden en specerijen toe; versgemalen zwarte peper, knoflook, paprika, gember, komijn, kardemom, kurkuma, citroengras en chili.

Zet de pan op de hittebron. Breng het geheel aan de kook. Zet de hittebron dan iets lager en wacht totdat de groenten zacht zijn. Dit gaat verrassend snel. In een klein kwartiertje is alles gaar. Haal de pan dan van de hittebron en pureer de ingrediënten tot een egale soep.

Zet de pan weer op de hittebron. Voeg nu de kokosmelk bij de soep en breng het op smaak met wat zout. Zodra de ‘bloemkool-zoete aardappelsoep’ warm genoeg is, kun je het serveren. Breng, indien gewenst, nu nog een topping aan. Ik gebruik daarvoor een klein scheutje kokosmelk, wat fijngesneden peterselie en de eetbare bloemen van mijn korianderplant.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘bloemkool-zoete aardappelsoep’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

2 comments on “Bloemkool-zoete aardappelsoep maken”

  1. Ellen schreef:

    Sandra, wat een lekkere soep. Complimenten. Vanavond gemaakt. Veel groenten en een hele bijzondere smaak door de diverse kruiden. Favoriet bij ons.

    1. Xandra schreef:

      Ha Ellen, wat goed om te horen! Gr. Sandra

Geef een reactie: