Clafoutis met vers fruit en ricotta bakken

Zo bak je zelf een Clafoutis met vers fruit en ricotta

Clafoutis met vers fruit en ricotta bakken. Wist je dat het zelf bakken van een clafoutis een fluitje van een cent is. Een clafoutis is een soort platte cake. Ze worden er tegenwoordig zowel zoet als hartig gemaakt. De clafoutis is van oorsprong een Frans gebak met kersen. Men serveert het daar als een lauwwarm nagerecht. Vaak bestrooit met een dun laagje poedersuiker.

Deze mooie clafoutis met vers fruit en ricotta ziet er uit om op te eten!

Voor het bakken van een clafoutis gebruik je vers fruit in de zomer of diepgevroren exemplaren in de winter. Ik heb gekozen voor vers fruit uit mijn eigen tuin. Het is een combinatie van aalbessen (rode bessen), bramen en rode kruisbessen. Je kunt natuurlijk ook ander zacht fruit nemen. Het vruchtentaartje smaakt bijvoorbeeld ook heerlijk met abrikozen, pruimen, mango of aardbeien.

Zo bak je zelf een Clafoutis met vers fruit en ricotta

Clafoutis met vers fruit en ricotta

We hebben zitten smullen van deze clafoutis. De eerste dag hebben we een stukje lauwwarm gegeten. Erg lekker en luchtig; een beetje zoals een cake. Je kunt er eventueel een bolletje roomijs en wat slagroom bij serveren. De volgende dag aten we de clafoutis direct vanuit de koeling. Dan ervaar je een heel andere smaaksensatie. Het baksel lijkt dan meer op een stevige ‘kwark’taart. Lekker fris, fruitig en romig. Manlief vindt de gekoelde versie smakelijker, zelf kan ik beide opties van harte aanbevelen. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Ik ga even koffie zetten dan neem ik nog een stukje.

Tip: Versgebakken is deze clafoutis of plaattaart het lekkerst. Je kunt Het baksel eventueel in de koelkast bewaren, maar doe dat niet te lang, want de smaak en structuur gaan snel achteruit.

Plaattaart recept

Zo bak je zelf een Clafoutis met vers fruit en ricotta

Clafoutis met vers fruit en ricotta

Een echte zomerse traktatie deze clafoutis met vers fruit en ricotta. Het recept is van Xandra Bakt Brood en makkelijk te maken. Deze plaattaart is zacht en romig van smaak.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Baktijd 55 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang taart, Tussendoortje
Keuken Frans

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • maatlepel
  • mengkom
  • ronde bakvorm, 22 – 24 cm Ø en 2,5 – 3 cm hoog
  • bakpapier
  • boter om de vorm mee in te vetten
  • garde of Deense deegklopper
  • siliconen spatel
  • rooster
  • satéprikker
  • theezeefje voor de poedersuiker (optioneel)

Ingrediënten
  

Clafoutis beslag

  • 40 gr patent of Zeeuwse bloem
  • 50 gr amandelmeel
  • 10 gr custardpoeder
  • 1 snufje zout
  • 250 gr ricotta
  • 100 gr (slag)room
  • 2-3 el melk of water
  • 3 eieren, maat M
  • 8-10 druppels vanille extract

Vulling clafoutis

  • 300-350 gr Mix van aalbessen, rode kruisbessen en bramen

Topping (optioneel)

  • 1 el poedersuiker (optioneel)
  • 1 takje munt (vers)

Instructies
 

Voorbereiding

  • Zet eerst alle benodigdheden klaar op je werkblad. Maak daarna het fruit schoon en verwijder dan de steeltjes. Weeg vervolgens de ingrediënten af.
  • Vet de bakvorm in meteen klein beetje boter en bekleed daarna de bodem of de gehele vorm met een stuk bakpapier.

Oven voorverwarmen

  • Verwarm de oven voor op 175 graden, maar plaats eerst een rooster net onder het midden van de oven. Ik bak bijna altijd met onder- en bovenwarmte, maar met de heteluchtstand lukt het ook. Vergeet dan niet om de oventemperatuur met 10% te verlagen.

Clafoutis beslag maken

  • Doe de droge ingrediënten, behalve de suiker in een mengkom. Dus patentbloem, amandelmeel, snuf zout en custardpoeder. Roer alles daarna goed door elkaar. Zet de kom opzij. Dit is het droge gedeelte.
  • Neem een andere mengkom. Doe hier de basterdsuiker en de eieren in, klop deze ingrediënten met een garde of Deense deegklopper tot een luchtig geheel. Voeg nu de ricotta, melk, vanille extract en slagroom toe en meng alles. Als het goed is, is er nu een egaal en luchtig beslag ontstaan. Dit is het natte gedeelte.
  • Voeg nu het droge gedeelte bij het natte en klop het tot een mooi, dik beslag zonder klontjes. Spatel het mengsel in de bakvorm en strijk de bovenkant een klein beetje glad.

Topping aanbrengen

  • Verdeel nu het fruit over het deeg. De eerste vruchten zullen iets naar onderen zakken, maar dat is juist goed. Daarna blijft het grootste deel zichtbaar.

Clafoutis bakken in de oven

  • Schuif de bakvorm voorzichtig in de oven. Bak de ’clafoutis met vers fruit en ricotta’ in ongeveer 50 – 55 minuten goudbruin. Je kunt met een satéprikker in het midden van de clafoutis prikken. Blijft er geen beslag aan plakken, dan is de taart gaar.
  • Laat de’clafoutis met vers fruit en ricotta’ met vorm en al afkoelen op een rooster.Eet de taart lauwwarm met een bolletjes ijs of serveer het koud met wat slagroom.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Clafoutis met vers fruit en ricotta gebakken?

Heb je dit recept gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Clafoutis met vers fruit en ricotta’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD. Heel erg bedankt alvast. 

Dat smaakt naar meer

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Clafoutis met vers fruit en ricotta bakken

2 gedachten over “Clafoutis met vers fruit en ricotta bakken

  1. Dit is een super lekker recept van clafoutis dat ik zeker nog veel zal maken! Ik deed er amandel schilfers bovenop en dat geeft een krokante toets aan de taart. Ik had geen ricotta dus gebruikte ik “cottage cheese” en is super. echt lekker, eindelijk een goed recept ! bedankt Xandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven