Eetbare bloemen uit eigen tuin

Eetbare bloemen uit eigen tuin. Welke soorten kun je veilig eten?

Eetbare bloemen uit eigen tuin. Het is bijzonder groeizaam weer. Onze tuinen staan er nu op zijn mooist bij. De eerste groenten, kruiden en fruitsoorten zijn al geoogst. Nu beginnen ook de goudsbloemen, de Oost-Indische kers en allerlei andere bloemen te stralen. Sommige bloemen zijn eetbaar, andere beslist niet. Laat je niet afschrikken door deze uitspraak. Als je weet wat je eet, kan er niets mis gaan. Lees je dan eerst goed in voordat je ze gaat plukken en in een gerecht verwerkt. Indien de bloemen niet eetbaar zijn en je wilt er toch thuis van genieten, zet ze dan in een mooie vaas. Ook leuk nietwaar!

Met eetbare bloemen fleur je bijvoorbeeld een salade op. Voeg ze eens toe aan koekjesdeeg of als subtiele smaakmaker aan je glas water. Eetbare bloemen uit eigen tuin. Doe jij er wel eens wat mee?

Eetbare bloemen uit eigen tuin

Dinsdag 5 juni 2018

Belangrijke advies!

Gebruik geen planten en bloemen uit een winkel of tuincentrum. Helaas zijn deze planten vaak bespoten met een naar goedje tegen ziektes en plagen. Meestal staat er op het etiket aangegeven dat de plant niet voor consumptie geschikt is. Wanneer het niet duidelijk is of het is toegestaan om de bloemen te eten, vraag het dan eerst even na.

De meeste eetbare bloemen kun je heel eenvoudig zelf zaaien. Schaf zaden met een biologisch keurmerk aan, dan weet je zeker dat het goed is. Of koop eetbare bloemen bij een (online) gekwalificeerd bedrijf.

Eetbare bloemen uit eigen tuin

Welke soorten kun je veilig eten?

Welke soorten zijn eetbaar? Je kunt niet zomaar in allerlei bloemen uit de tuin in je mond stoppen. Sommige planten kunnen namelijk (licht) giftig zijn. In het minst erge geval krijg je buikpijn, in het ergste geval word je behoorlijk ziek. Iets wat natuurlijk niemand wil overkomen. Dus lees je eerst goed in, voordat je aan de slag gaat. Voor bloemen en kruiden uit de natuur geldt natuurlijk hetzelfde. Zoek een gebied uit waar geen honden worden uitgelaten en de berm naast een snelweg is ook geen beste optie. Ook hier gaat de wijze regel op; weet wat je eet.

Bloemen uit eigen tuin die eetbaar zijn

 • Bieslook – Allium – vleugje ui
 • Courgette – Cucurbita – zacht, zoet
 • Goudsbloem (zie foto) – Calendula – geel en oranje – weinig smaak
 • Komkommerkruid – Borago of Bernagie – – blauw en wit – frisse komkommerachtige smaak
 • Kaasjeskruid – Malva – paars – zacht, zoete smaak
 • Lavendel – Lavendula – paarsblauw – specifieke bloemige smaak
 • Oost-Indische Kers – Tropaeolum – geel, oranje en rood – pittig, peperachtig
 • Viooltje -Viola – klein en groot – div. kleuren – beetje kaneelachtig
 • Vlierbloesem – wit – kenmerkende bloemensmaak

Giftige bloemen

Mocht je een rondje door je tuin of een weiland gaan en denken die zien er ook schattig uit voor mijn salade. De volgende bloemen zijn beslist niet eetbaar! Het zijn enkele voorbeelden, er zijn dus meer giftige bloemen.

 • Boterbloem – Ranunculus
 • Gebroken hartje – Dicentra
 • Kerstroos – Helleborus
 • Klaproos – Papaver
 • Leeuwenbekje – Anthurium
 • Lelietje-van-dalen – Convallaria
 • Narcis – Narcissus
 • Papaver – Papaver
 • Siererwt – Lathyrus

Et cetera, et cetera.

Eetbare bloemen uit eigen tuin

Wist je dat de bloemen van de Oost-Indische kers allemaal anders smaken. De ene kleur is peperiger dan de andere. Echt heel bijzonder. Probeer het maar eens uit.

Eetbare bloemen uit eigen tuin, wat doe je ermee?

Je kunt bloemen gebruiken als garnering. In een handomdraai maak je een bonte salade. Of tover er vrolijke ijsblokjes van door de kleinere bloemen, zoals viooltjes, samen met een beetje water in een ijsblokjes tray te stoppen. De drankjes die je serveert zien er meteen heel bijzonder chique uit. Van vlierbessenbloesem maakt je een heerlijk limonadesiroop en met lavendel bak je de lekkerste koekjes.

Helemaal trendy is het om ze te verwerken in ‘spring rolls’. Dat zijn gevulde rolletjes gemaakt van dunne velletjes rijstpapier. Doordat de eetbare rijstpapier eerst geweekt worden in water worden ze transparanter. Waardoor de vulling zichtbaar is. Dit geeft een heel leuk effect. Kijk maar even op de website van ‘This is Joan’ voor een smakelijk en vegetarisch voorbeeld Spring rolls’. 

Er zijn legio mogelijkheden voor het verwerken van eetbare bloemen. Denk ook eens aan gevulde en gefrituurde bloemen van de courgetteplant, gedroogde bloemen voor een geurige thee en toegevoegd als smaakmaker in ijsgerechten. 

Wil je direct aan de slag?

Bak dan deze heerlijk lekkernijen van Mary Berry: ‘Koekjes met lavendelbloemetjes.

Pluk zelf ook eens vlierbloesem in juni:  Vlierbloesemsiroop maak je eenvoudig zelf .

Of het recept van ‘This is Joan’ voor: Spring rolls met gemarineerde pindatofu en dressing’.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Eetbare bloemen uit eigen tuin’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Eetbare bloemen uit eigen tuin

Eén gedachte over “Eetbare bloemen uit eigen tuin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven