Rabarber-appel kruimeltaartjes bakken

Leer zlelf Rabarber-appel kruimeltaartjes bakken

Rabarber is verrassend veelzijdig. Je kunt er zoveel meer mee dan alleen compote maken. Het laat zich ook goed verwerken in friszoete baksels. Zoals bijvoorbeeld deze ‘Rabarber-appel kruimeltaartjes’, lekker dat ze zijn! Er was er al een gesneuveld voordat ik ze vrij had gegeven. Manlief wilde graag een smakelijk kruimeltaartje bij de koffie. Eerst foto’s maken riep ik nog, maar het was al te laat. Gelukkig waren er nog vijf over. Ik snap het wel, het rook ook zo verleidelijk in huis. Zie er dan maar eens vanaf te blijven. 

Rabarber-appel kruimeltaartjes bakken

Dinsdag 26 juni 2018

Rabarber uit eigen tuin

Rabarber of Rheum rhabarbarum is een meerjarige plant uit de duizendknoop-familie. Wist je dat boekweit ook tot deze familie behoort? Men adviseert om na de langste dag geen rabarber meer te oogsten. Dan plant kan dan langzaam in rust gaan en voldoende voedsel opslaan om de winter ondergronds te overleven. Rabarber bevat veel oxaalzuur, net als spinazie. Deze stof remt in ons lichaam de opname van calcium af. Je tanden voelen daarom soms stroef aan na het eten van deze groenten. Eet spinazie en rabarber dus niet te vaak. Geniet er gewoon als seizoensgroenten van. Een oplossing kan zijn om wat krijtpoeder aan het gerecht toe te voegen.

Tweede poging

Dit is het tweede jaar dat ik rabarber in onze tuin kweek. Jaren gelden hadden we een aantal planten in de moestuin en die gingen als een tierelier. Waarschijnlijk door de stalmest die ze kregen en het was ook een ander soort grond. Vandaar dat ik even moest uitvogelen wat het beste werkt.

Vorig jaar stonden de rabarberplanten in de volle zon. Maar daar hadden ze het niet zo naar hun zin. Onze zandgrond droogt snel uit en daar kunnen ze niet zo goed tegen. Ze schoten in bloei en dan heb je vrijwel geen opbrengst. In het voorjaar heb ik verzet. Ze doen het nu veel beter. Ze staan op een plek in half zon – half schaduw. Eind maart heb ik de grond met een laag goede compost bedekt. Tevens geef ik ze regelmatig water en wat koemestkorrels. Meer onderhoud hebben ze niet nodig. Per volwassen plant heb je ongeveer 1 m2 ruimte nodig. Iets minder kan ook wat mij betreft.

Dat smaakt naar meer

Leer zelf Rabarber-appel kruimeltaartjes bakken

Ingrediënten voor 6 kruimeltaartjes

Deeg:

  • 125 gr patent of Zeeuwse bloem
  • 65 gr roomboter, koud
  • 55 gr witte basterdsuiker (zoetekauwen nemen 65 gr)
  • 2 gr bakpoeder
  • 1 gr zout
  • 20 gr ei, geklutst
  • 7 á 8 gr water

Vulling:

  • amandelmeel, voor op de bodem van het deeg
  • 100 gr rabarber, liefst dunne en rode stelen
  • 30 gr appel, in kleine blokjes
  • 20 gr rozijnen, geweld in water
  • snufje kaneelpoeder of koekkruiden

Topping:

  • 20 gr witte basterdsuiker (zoetekauwen nemen iets meer)
  • 25 gr roomboter, koud
  • 30 gr patent of Zeeuwse bloem

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • snijplank
  • mes
  • mengkom
  • schaaltje
  • zeef
  • afsluitbaar bakje voor koelen deeg
  • Deense deegklopper (optioneel)
  • 6 bakvormpjes Ø 8 cm of een muffinplaat
  • beetje roomboter invetten vormen
  • deegroller
  • rooster

Leer zelf Rabarber-appel kruimeltaartjes bakken

Bereidingswijze rabarber-appel kruimeltaartjes

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad en weeg de ingrediënten alvast af. Leg de rozijnen in een schaaltje water om ze te laten wellen, 15 minuten is voldoende.

Deeg Snijd de boter in kleine blokjes. Neem de mengkom en doe hier alle ingrediënten voor het deeg in behalve het water. Gebruik een Deense deegklopper of beide handen om de boter door het deeg te verspreiden. Misschien heb je wel al eens een appeltaart gebakken. Dan moet je vaak het bloemmengsel zachtjes tussen beide handen wrijven. Er ontstaat dan een kruimelig deeg. Voeg dan het water toe en meng het er goed door heen. Je hoeft het deeg niet te kneden, het wordt geen brood. Maak een platte schijf van het deeg, doe het in een afgesloten bak of plastic zakje. Plaats het in de koelkast en laat het daar minimaal 1 uur rusten.

Vormen invetten – Vet de vormen of de holtes van de muffinplaat in met een beetje roomboter.

Vulling – Was de rabarberstengels en de appel schoon onder koude kraan. Snijd de rabarber in kleine stukjes van maximaal 0,5 x 0,5 cm en doe ze in een kom. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd 30 gram in kleine blokjes van maximaal 0,5 x 0,5 cm. Doe de stukjes bij de rabarber in een kom. Laat de rozijnen goed uitlekken in een zeef en doe ze dan bij het rabarbermengsel. Meng er vervolgens nog een flinke snuf kaneel of koekkruiden door.

Oven voorverwarmen –  Verwarm de oven voor op 180 gaden (onder- en bovenwarmte) en plaats een rooster net onder het midden van de oven.

Topping – maak de topping net als het deeg, maar nu alleen met suiker, boter en bloem. Stop met mengen wanneer er een los en kruimelig deeg ontstaat.

Vormen vullen – Haal het deeg uit koeling, kneed het even door en verdeel het in 6 gelijke stukken. Rol een stuk uit tot een rond lapje van circa 0,5 cm dik. Bekleed de eerste vorm ermee en verwijder het overtollige deeg. Vul zo ook de andere vormen. Als er deeg overblijft bekleed er dan nog een extra vorm mee.

Strooi een laagje amandelmeel op de bodem van het deeg. Dit meel zal een deel van het vocht uit de rabarber en appel opnemen. Zodat de bodem van het taartje ook gaar wordt. Vul de vormen nu met het rabarbermengsel. Breng als laatste een laag kruimeldeeg aan.

Bakken – Schuif de vormen of bakplaat in het midden van de oven en bak de ‘Rabarber-appel kruimeltaartjes’ in ongeveer 25 á 30 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken nog in de vorm zitten. Verwijder deze na 10 minuten en laat de taartjes verder afkoelen op een rooster.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Rabarber-appel kruimeltaartjes’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

2 comments on “Rabarber-appel kruimeltaartjes bakken”

  1. Donna schreef:

    De reden die je noemt voor het niet meer oogsten na 21 juni kende ik nog niet. Ik heb geleerd na 21 juni niet meer te oogsten omdat dan het oxaalzuur vanuit het blad in de steel komt. En dus beter niet meer eten.

    1. Xandra schreef:

      Beste Donna, eigenlijk is dat hetzelfde 😉 Het is net zoiets als bij bloembollen. Alle voeding wordt uit het blad getrokken, waardoor het afsterft, die voedingstoffen slaat de plant op in zijn ondergrondse delen. Dat kunnen bijvoorbeeld wortelstokken zijn, knollen of bollen. Ik meen dat het iets met opgeslagen suiker is (zeker weten doe ik het niet), een stofje dat de plantendelen beschermt tegen vorst en meteen als voeding dient om in het nieuwe seizoen weer stengels en blad te kunnen vormen. Gr. Sandra

Geef een reactie: