Tomaten kweken in pot of volle grond

Tomaten kweken in pot of volle grond

Zelf tomaten kweken in pot of volle grond. Het is leuk en leerzaam om te doen. Niet alleen voor kinderen, ook volwassenen beleven er veel plezier aan. Tomaten zaai je zelf of koop je als plant in een winkel, bij een kwekerij of een tuincentrum. Tomatenplanten hebben veel warmte nodig. Daarom mogen ze pas na de IJsheiligen (11 t/m 13 mei), wanneer er geen nachtvorst meer is, naar buiten. 

Heb jij wel eens zelf tomaten gekweekt? Niet? Het is absoluut een aanrader! Verwen je smaakpapillen met verse tomaten uit eigen tuin of kas. Ik weet zeker dat je nooit meer iets anders wilt eten. Daarom heb ik alle broodnodige informatie voor je uitgewerkt, zodat ook jij direct aan de slag kunt.

Tomaten kweken in pot of volle grond

Dinsdag 15 mei 2018

Alle kleuren van de regenboog

Er zijn allerlei soorten tomatenzaden en -planten te koop. Grote, kleine, rode, groene, gestreepte, roze, gele en zelfs bijna zwarte. Vaak zijn ze rond en glad van vorm, maar je hebt ook peervormige, langwerpige en met ribbels. Er zijn tomaten die veel of juist weinig vruchtvlees bevatten. De één is geschikt om te vullen, de andere is juist ideaal voor tomatensaus of dient als kleine snack.

Lange of juist gedrongen groeiwijze

Kleur, geur en smaak is bekend, maar dan ben je er nog niet. Er valt nog meer te kiezen. Zo zijn er tomatenplanten die een compacte (lees: bossige) vorm hebben. Deze groeiwijze vraagt het minste onderhoud en is uitermate geschikt voor in een pot of kleine plantenbak. Deze planten hoef je bijvoorbeeld niet vast te binden aan een bamboestok of special tomatenspiraal. Nadeel van de compact groeiende soorten is dat er veel minder rassen beschikbaar zijn. Meestal gaat het hier om mini-tomaten ook wel cherry- of snoeptomaatjes genoemd.

Tip: Je kunt ook een stukje of plakje tomaat inclusief vruchtvlees in een bakje aarde stoppen. Bedek de tomaat met een halve centimeter grond en zet het bakje op een warme plaats. 

De meeste tomatenplanten groeien rechtop en kunnen bijzonder lang worden. Bij voorkeur hebben ze één hoofdstengel met daaraan bladeren en tomatentrossen. Die groeiwijze vraagt wel om een klein beetje hulp. De scheuten die in de oksels ontstaan moet je dieven. Huhh … wat?? Dat is kwekerstaal. Ik zal het je straks aan de hand van enkele foto’s uitleggen. Eerst maar even dit onderdeel afmaken. Lange, rechtop groeiende planten moeten ondersteund worden. Anders zou de stengel door het gewicht van de tomaten kunnen knakken. De sapstroom wordt dan afgekneld met alle gevolgen van dien. Zelf gebruik ik hier metalen tomatenspiralen voor, maar een (bamboe)stok gaat ook.

Tomaten zaaien
Dit vond ik vandaag in de tuin. Ik heb een compostbak en daar heb ik vorig jaar blijkbaar een stuk tomaat in gegooid.

Tomaten kweken in pot

Tomaten kweken in pot of volle grond. Wat verdient de voorkeur? Eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Mits je goede (pot)grond gebruikt en voor een optimale drainage zorgt. Belangrijker is de standplaats. Tomaten houden van warmte. Dus een zonnig plekje is aan te raden. Let dan wel op dat de aarde niet teveel uitdroogt. Als je de planten water geeft, zorg er dan zoveel mogelijk voor dat de bladeren niet nat worden. Anders kunnen de tomaten bijvoorbeeld door meeldauw of de aardappelziekte (phytophthora) aangetast worden. Helemaal ontlopen kun je het niet, maar wanneer de groeiomstandigheden prima zijn, kun je veel leed voorkomen.

Tip: Meer over phytophthora (spreek je uit als fytoftora) vind je op: wikipedia.org/wiki/Aardappelziekte of meeldauw: wikipedia.org/wiki/Meeldauw

Na regen komt zonneschijn

Wat doe je als het regent? In Nederland is het altijd maar de vraag wat voor zomer het wordt. Je kunt natuurlijk een afdakje boven de planten aanbrengen, maar een andere optie is de wind. Als er een zacht briesje langs de planten waait, droogt het blad namelijk sneller. Ook zijn er rassen verkrijgbaar die beter bestand zijn tegen de wisselvallige weersomstandigheden buiten. Zelf plaats ik tomatenplanten zowel in de kas als buiten in de tuin. De afgelopen twee jaar deden de tomaten buiten het beter en gaven een hogere opbrengst.

Zet de planten zodra ze wat groter zijn en bloemen vormen buiten of in de kas. Voor de bestuiving zijn insecten nodig, ander komen er geen tomaten aan de plant. Dat zou toch jammer zijn. Mochten er onverhoopt toch minder bijen buiten, dan kun je de bestuiving een handje helpen. Tik elke ochtend even voorzichtig tegen de plant(en). Door het zachte trillen zal het stuifmeel zich verspreiden.

Tomaten dieven

Tomaten dieven

Bij alle tomatenplanten, behalve die met een compacte groeiwijze, moet je dieven. Dat betekent dat je de groeischeuten die in de oksels van de plant groeien weghaalt. Een tomatenplant heeft één hoofdstengel, daaraan zitten de bladeren. De ruimte die net boven de aanhechting van het blad aan de hoofdstengel zit noemen we ook wel oksel. De pijlen op de foto’s geven aan waar ze zitten. In die oksels groeien nieuwe scheuten en die ontwikkeld zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen en vruchten. Die kun je beter verwijderen. Dat heet dieven. Doe je dat niet dan gaat er teveel energie naar het groeien van allerlei groen in plaats van vruchten. Bovendien blijft de groeiwijze na het dieven lekker overzichtelijk en open, zodat plagen en ziekten minder kans krijgen. Ook hier geldt ‘snoeien doet groeien’.

Tomaten zaaien in mei 

Je kunt nu nog tomaten zaaien, maar wacht daar niet te lang mee. Het duurt namelijk zes tot acht weken voordat je de tomaten kunt uitplanten. Wil je liever snel tomaten kweken in pot, koop dan één of meerdere tomatenplanten.

IK ZEG HUP AAN DE SLAG!

 

Als je dan toch lekker bezig bent. Wat denk je van:

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Tomaten kweken in pot’ op social media met ons deelt,  voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Tomaten kweken in pot of volle grond

5 gedachten over “Tomaten kweken in pot of volle grond

 1. Met vallen en opstaan heb ik mijn eigen tomatenplanten kunnen groot brengen. Daarom was je blog voor mij heel educatief. Omdat ik een balkon heb, ben ik tot het gebruik van plantenbak en pot veroordeeld. Vooral daar is het opletten bij de waterhuishouding. In een plantenbak verdampt het water namelijk veel sneller. En de tomatenplant is toch al zo’n zuiplap.

 2. Wat een leuk en interessant artikel! Weer wat geleerd. Vorig jaar heb ik de tomaten gewoon laten groeien en kwamen er wat cherrytomaten aan. Nu zijn ze al aardig groot en ga ik je tips over het dieven toepassen. Hopelijk heb ik dit jaar meer tomaten! 😉

 3. Beste ik ben na mijn carrière begonnen met te tuinieren
  Ik had een drukke zaak en geen tijd voor die alles ook geen enkele kennis van te tuinieren
  Met de hulp van vrienden en jullie lukt het mij nu aardig wat groenten en kruiden te oosten
  De rust en ontspanning plus de opbrengst is zoo leuk
  Elk jaar veel tomaten en verse kruiden goed voor uit te delen aan onze familie

  1. Beste Rene, wat leuk om te horen. Zelf gekweekte groente, fruit en kruiden smaken zoveel lekkerder dan uit de supermarkt. Ik wens je een mooie oogst. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven