Verse groente en fruit uit eigen tuin

Verse groente en fruit uit eigen tuin

Verse groente en fruit uit eigen tuin. Zelf groente, fruit, kruiden en (eetbare) bloemen kweken is helemaal niet moeilijk. Veel ruimte heb je er niet voor nodig. Dus laat je niet ontmoedigen wanneer je slechts een klein balkon tot je beschikking hebt. Wees creatief en ga desnoods de hoogte in. Verbouw klimbonen, peultjes, mini komkommers of zet een als een spil gekweekt appel- of perenboompje neer. Men noemt deze manier van snoeien ook wel een ‘ballerina’ boom.

Verse groente en fruit uit eigen tuin

Dinsdag 24 april 2018

De komend weken neem ik je op dinsdag mee door onze achtertuin. Ik laat je zien wat je allemaal zelf kunt kweken. Ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen, alles is puur natuur. Soms kapen de vogels wat bessen weg of eten de slakken een lekker hapje mee. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Zolang alles binnen de perken blijft valt er altijd wel wat te oogsten. Met deze verse lekkernijen ga ik kokkerellen en brood bakken. De recepten verschijnen daarna op mijn website.

Wat groeit er in mijn tuin

Op de foto’s hieronder zie je links radijsjes. Er ligt een rekje overheen, want de vogels hebben nogal de nare gewoonte om de bloempotten om te spitten. Zodra de plantjes wat groter zijn verwijder ik het rek. De radijsje zijn circa twee weken geleden gezaaid. Rechts zie je mijn tomaten. Ze zijn al een keer verpot en staan inmiddels in de koude kas. Ik heb ze op 20 maart gezaaid, ze zijn op de foto 4 weken oud. Tomatenzaden hebben wel een warme omgeving nodig om te ontkiemen. De vensterbank is vaak een ideale plek.

Hergebruik spullen, wees creatief

Er zijn mogelijkheden genoeg en duur hoeft het beslist niet te zijn. Fiets een keer langs een kringloopwinkel voor bloembakken en – potten. Pimp ze op met wat watervaste verf. Creëer zo je eigen paradijs. Voor het zaaien en opkweken van groente hergebruik ik ook vaak verpakkingsmateriaal. Je kunt bijvoorbeeld één kant van een lege w.c. rol dicht vouwen en daarna vullen met aarde. Zo maak je heel snel potjes voor de wat groter zaden. Denk aan pompoen, zonnebloem, courgette, bonen of peultjes. Als de plantjes wat groter zijn  dan plant je ze over in bloembak. Lege melkpakken, champignon bakjes en ook papieren koffiebekertjes zijn eenvoudig om te toveren tot zaaibakjes.

Op de foto’s hierboven zie je links bonenkruid en rechts de bloemen van een aardbeienplant. Beide onlangs aangeschaft in een tuincentrum. Je kunt deze planten ook zelf zaaien. Je hebt dan wel een flink portie geduld nodig voordat je de eerste aardbeien kunt oogsten.

Welke soorten kun je nu kweken

Groente, kruiden en bloemen die je nu (eind april – begin mei) kunt zaaien en planten. Het is een klein overzicht van de mogelijkheden. Ik heb mij beperkt tot groente, kruiden en bloemen. Soorten die ook in een pot of bak geteeld kunnen worden.

Buiten of in de koude kas

Aardbeien (planten), Andijvie, Bieslook, Bieten, Bosui, Doperwt, Goudsbloemen, Peterselie, Peulen, Radijs, Rucola, Sla (verschillende soorten), Selderij, Snijbiet, Tuinbonen, Tijm, Uien, Worteltjes.

Binnen 

Augurk, Basilicum, Courgette, Dille, Doperwt, Knolvenkel, (mini)Komkommer, Koriander, Pompoen, Sperzieboon, Tomaat, Zonnebloem.

Recepten met gezonde smaakmakers

Welke verse groente en fruit ga jij kweken? 

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Verse groente en fruit uit eigen tuin’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Verse groente en fruit uit eigen tuin

2 gedachten over “Verse groente en fruit uit eigen tuin

  1. Ben benieuwd naar je recepten met groen uit de tuin!
    Volgens mij moeten de plaatjes van de tomaten- en aardbeienplantjes even verwisseld worden om aan te sluiten bij de tekst…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven