Verse groenten kweken in potten

Verse groenten kweken in potten

Wie eenmaal vers gekweekte groenten heeft geproefd, wil eigenlijk niets anders meer. Ze bevatten zoveel meer smaak, geur en vitamines. Daarom maak ik elk jaar met veel plezier ruimte op mijn terras vrij voor allerhande potten en bakken. Wist je dat je tussen de vaste planten prima groenten, kruiden en fruit kunt telen. Sommige soorten misstaan daar absoluut niet. Heb jij wel eens verse groenten gekweekt? Niet? Lees dan snel verder. Ik vertel je wat je nodig hebt voor kweken van verse groenten. Je kunt dan direct zelf aan de slag.

Verse groenten kweken in potten

Dinsdag 8 mei 2018

Allereerst moet je bedenken welke groenten je wilt kweken. Koop indien mogelijk biologische zaden. Tijdens de teelt is er door het bedrijf geen gebruik gemaakt van kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Deze zaden zijn dus puur natuur!

Dan is het handig om te weten welke verse groenten je in een pot, bak of container kunt kweken? Eigenlijk de meeste soorten is mijn ervaring. Sommige groenten moet je wel eerst binnen of in een koude bak/kas voorzaaien. Anderen kun je direct buiten in een bloempot of – bak kweken. Zoals worteltjes, bieten, radijsjes, spinazie, rucola en pluksla. Deze groenten zijn iets beter bestand tegen koud weer en lichte nachtvorst. De IJsheiligen zijn 11 mei tot 14 mei. Zelfs daarna kan vadertje winter nog een keertje op de koffie komen. Wanneer je het zaaigoed aan de buitenlucht wilt laten wennen, let dan goed op de weersvoorspelling. Bij twijfel op nachtvorst kun je de planten beter binnen zetten of afdekken met een stuk vliesdoek.

Verse groenten kweken in potten

Verse groenten kweken binnen

Grotere en vorstgevoelige groenten kun je beter eerst binnen voorzaaien. Of pas na de IJsheiligen buiten. (Her)gebruik hiervoor verpakkingsmateriaal zoals yoghurtbekertjes (AH) of neem afbreekbare, houtvezel potjes. In mei zaai je:

 • Aubergine
 • Augurk
 • Courgette
 • Komkommer (mini)
 • Paprika
 • Pompoen (mini)
 • Pronkbonen
 • Spitskool
 • Stok- en stambonen
 • IJsbergsla

Tip: Hier kun je informatie vinden over ‘Verse kruiden zaaien‘. De werkwijze voor het voorzaaien van groenten is hetzelfde.

Zaaigoed

Verse groenten kweken buiten

Verse groenten die je direct op de definitieve plaats zaait. Dat kan in een pot, bak, container of in de volle grond. Zaaien kan vanaf half april, begin mei.

 • Andijvie
 • Bieten (zie foto)
 • Postelein
 • Radijs (zie foto)
 • Rucola
 • Sla (zie foto)
 • Snijbiet
 • Spinazie
 • Stengelui
 • Worteltjes (zie foto)
 • Zaaiui

Uitdunnen zaaigoed noodzakelijk

Wanneer je een direct in een grote pot of bak zaait gebruik je vaak te veel zaden. Zodra de groenten groter worden is er ruimtegebrek en kunnen de planten zich niet goed ontwikkelen. Ook zijn ze vatbaarder voor ziektes en plaagdieren. Daarom is het noodzaak om een deel van de zaailingen te verwijderen. Laat de mooiste exemplaren staan. Zelf zaai ik bijvoorbeeld meer bietjes dan er in de bak passen. Zodra de echte blaadjes een centimeter of 3 á 4 zijn ga ik de zaailingen uitdunnen. De plantjes die ik uit de bak heb gehaald gebruik ik weer in een salade of smoothie. Zo hoef je niets weg te gooien.

Radijsjes hebben minder ruimte nodig. Die kun je gerust wat dichter bij elkaar laten staan. Als je geen kroppen sla wilt, maar gewoon snij- of pluksla kweekt, dan kun je het uitdunnen ook achterwege laten.

Zaaibak

Zelf groenten telen

We wonen in een vogelrijke omgeving. Heerlijk! Niets fijner dan wakker worden van het gezang van een merel. Of eindeloos genieten van mussen en koolmeesjes die water drinken of een bad nemen. Laatst kwam er zelfs een specht van de pindakaas snoepen. Een voordeel van deze kleine fladderaars is dat ze veel insecten eten. Een nadeel is dat ze tijdens hun zoektocht naar smakelijke hapjes mijn bakken met zaaigoed opploegen. Daarom leg ik een metalen rekje op de bloempot of span ik een stukje vitrage over de plantenbak. Dat laatste materiaal beschermt tevens goed tegen fel zonlicht en glibberige veelvraten, ook wel slakken genoemd.

Ik gebruik liever geen bestrijdingsmiddelen in mijn tuin. Als mijn planten toch massaal door plaagdieren worden bezocht of door ziektes aangetast, dan zoek ik naar de beste oplossing. Vaak ontstaan de problemen doordat de groei omstandigheden niet optimaal zijn. Soms zit er niks anders op dan de groenteplant weg te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een luizenplaag voorkomen door de tuinbonen en aalbessen op tijd te toppen. Je breekt dan voorzichtig de jonge uiteinden van de takken af. Luizen zijn dol op deze zachte plantendelen waar de sapstroom rijkelijk vloeit. Indien de luizen helaas al op je plant(en) zit(ten), een waterstraal doet ook wonderen.

Welke verse groenten ga jij kweken? 

P.S.: Ik vind het leuk als je een foto van jouw ‘Verse groenten kweken in potten’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Verse groenten kweken in potten

Eén gedachte over “Verse groenten kweken in potten

 1. Ik kweek al jaren veel op mijn balkon, ook kruiden zoals tijm, bieslook, munt, enz., maar ook tomaten. Daar heb ik een tip voor gekregen van een Youtube kanaal, Off Grid with Doug and Stacy: https://www.youtube.com/watch?v=eiqveQY_Lps&t=20s Ik weet niet of de link pakt, maar je kunt op het eind van het tomaten seizoen een paar oude tomaten aan plakken snijden. Schimmel maakt niet eens uit. Je legt de plakken op wat aarde, bv in een bak, en laat die gewoon de hele winter staan. Je doet er niks mee. In de lente ga je die plakken water geven, en dan komen de zaadjes uit! Ik heb het geprobeerd, en heb nu zo achterlijk veel tomaten plantjes, ik krijg ze niet eens meer weg gegeven. Van tomaten die ik anders weg had gegooid! Ik hoop zo eens iets terug te geven, Sandra! 😀 Bedankt voor alles wat je ons leert! Groetjes, Jane

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven