Verse kruiden oogsten en drogen

Verse kruiden oogsten en drogen

Verse kruiden oogsten en drogen. Alle planten groeien nu hard en zien er op hun best uit. Een goed moment om over het aanleggen van een wintervoorraad na te denken. De meeste kruiden en eetbare bloemen kun je drogen, invriezen of in olijfolie stoppen. Kies kruiden die nog niet in bloei staan. Dat komt de smaak en waardevolle stoffen ten goede. Tenzij je specifiek de bloemen of zaden wilt bewaren. Let er ook op dat ze geen ziektes of plagen bevatten. Neem alleen de allermooiste takjes, bloemen of bladeren. Welke soorten geschikt zijn om te drogen en welke niet, lees je in het overzicht hieronder.

Verse kruiden oogsten en drogen

Dinsdag 22 mei 2018

Pluk de kruiden bij voorkeur vroeg in de morgen en op een droge dag. Kruiden, eetbare bloemen en zaden kun je op verschillende manieren drogen.

Optie1: De meest makkelijke methode is om er kleine bosjes van te maken en deze op een warme, droge plek neer hangen. Wat luchtcirculatie versnelt het droog proces. Na twee á drie weken zullen de meeste de takjes droog zijn. Controleer dat even door er een paar doormidden te breken. Als ze ‘knappen’ dan zijn ze droog. Anders kun je ze beter nog even laten hangen. Wil je de zaden oogsten? Plaats dan een vel papier, een bakje of een doosje tijdens het drogen onder de kruiden. Een andere mogelijkheid is om de takjes op een dienblad of groot bord te leggen.

Optie2: Gebruik voor het drogen een speciale voedseldroger of een lauwwarme oven. Indien je voorkeur hier naar uit gaat, zet de thermostaat van het apparaat dan niet te hoog (max. 30 á 35 graden). Bij een hogere temperatuur zullen de kruiden bruin worden en hun smaak en geur verliezen. Ook hier geldt geduld is een schone zaak.

Wanneer de kruiden geheel droog zijn kun je de blaadjes van de takken ritsen en in goed afsluitbare potjes bewaren. Een donkere en koele plek verdient de voorkeur. De smaak, kleur en geur blijft dan optimaal aanwezig. Controleer om de paar weken of ze nog in goede staat zijn.

Verse kruiden oogsten en drogen

Welke verse kruiden oogsten en drogen

Stevige, ietwat houtige gewassen zijn het meest geschikt om te drogen. Dit zijn de meerjarige kruidenplanten of kleine heesters, zoals thijm en laurier. De een- en tweejarige kruiden, bijvoorbeeld basilicum, kunnen sneller een groot deel van de smaak en geur verliezen.

 • Anijs – blad en zaden
 • Bonenkruid – takjes met blad
 • Bieslook – sprieten
 • Brandnetel – blad
 • Dille – blad en zaden
 • Kamille – bloemen
 • Karwij – blad en zaden
 • Koriander – blad en zaden
 • Laurier – blad
 • Lavendel – blad, bloemen en zaden
 • Munt – blad
 • Oregano / Marjolein – blad
 • Peterselie – blad
 • Rozemarijn – naalden
 • Salie – blad
 • Selderij – blad
 • Thijm – takjes met blad

Recepten met kruiden

De gedroogde kruiden, eetbare bloemen en eetbare zaden kun je als smaakmaker verwerken in soepen, stoofpotten, baksels en zelfs brooddeeg. Maar wist je dat je van een aantal soorten tevens een geurige kruidenthee zet. Zo schijnt brandnetelthee zuiverend te werken (over de smaak zullen we het hier maar niet hebben, bluhgg). Muntdrank is verfrissend op warme dagen en thee van thijm en honing verzacht keelpijn. Een tijd geleden kwam ik tijdens het schrijven van een review het recept van Mary Berry tegen, lavendelkoekjes. Dat leek mij destijds de ultieme uitdaging. Lavendelbloemen in een baksel? Ik kan inmiddels wel verklappen dat ze bijzonder smakelijk zijn. Een echte aanrader!

Verse kruiden oogsten en drogen

Verse kruiden invriezen

Verse kruiden laten zich heel goed invriezen. Al gaat de smaak en geur wel wat sneller achteruit. Je kunt ze ingevroren ongeveer 6 maanden goed houden. Pluk de kruiden, gebruik de mooiste delen en maak de takjes desgewenst kleiner. Gebruik kleine diepvrieszakjes of –bakjes en vul ze met een soort of een combinatie. Stel bijvoorbeeld een ‘bouquet garni’ samen voor in soep of een stoofpot.

Een andere manier is door de blaadjes of bloemen in bevroren water te bewaren. Een ijsblokjestray (Blokker) is hiervoor heel handig. Vul de openingen met fijngeknipte kruiden en schenk er water bij. Plaats de tray in de vriezer. Haal de ijsklontjes zodra ze klaar zijn  uit de houder. Stop ze in kleine diepvriesbakjes of -zakjes.

Voorzie de zakjes of bakjes van een naam en een datum. Zo pak je altijd de juiste kruiden en weet je precies hoe lang het in de vriezer ligt.

Verse kruiden in olijfolie

Je kunt van meerjarige kruiden, zoals rozemarijn, thijm en laurier, een heerlijk geurende kruidenolie maken. Kies dan wel voor een goede kwaliteit olijfolie. Steek enkele takjes of bladeren in de fles met olijfolie. Neem een soort of maak een combinatie van de kruiden. Zorg ervoor dat de kruiden helemaal onder de olie staan. Zet de fles op een donkere en koel plek. Controleer om de paar weken of ze nog in goede staat zijn.

Verse kruiden in de koelkast bewaren

Wanneer je per ongeluk te veel kruiden hebt geplukt kun je ze ook in de koelkast bewaren. Dat geldt trouwens ook voor gekochte bosjes. Maak een stuk keukenpapier een beetje vochtig en wikkel het losjes om het bosje kruiden heen. Leg het pakketje in de groentelade. Zo blijven de kruiden enkele dagen fris en fruitig.

IK ZEG HUP AAN DE SLAG!

 

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Verse kruiden oogsten en drogen’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Verse kruiden oogsten en drogen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven