De lekkerste bakrecepten voor Kerst

De lekkerste bakrecepten voor Kerst

De lekkerste bakrecepten voor Kerst vind je hier op mijn website. Drie soorten kerststol, met gist of met desem. Twee soorten koekjes en een bijzondere tulband. Of kies eens zachte broodjes met een kookstuk, kruidenboter of opgeleukt met een sjabloon. Je maakt het vrijwel allemaal in een handomdraai. Leuk om te doen en smakelijk om te eten.

Xandra: ‘Ik wens jullie veel bakplezier met de lekkerste bakrecepten voor Kerst voor, tijdens en misschien zelfs wel na de komende feestdagen.’

De negen lekkerste bakrecepten voor Kerst die je op de foto hierboven ziet zijn mijn favorieten. Ik ga dit jaar voor een feestbrood met desem en spijs en de knapperige speculaasjes van Texel. Wat kies jij?

De lekkerste bakrecepten voor het ontbijt

Kerststol met gist en spijs (foto links)

Er gaat niets boven een stukje versgebakken kerststol met spijs en een likje roomboter. Wist je dat helemaal niet moeilijk is om dit feestbrood zelf te maken. De amandelspijs kun je eventueel kant-en-klaar in de winkel kopen. Maar de snelle versie bestaat uit niet meer dan amandelmeel, ei, suiker en wat citroenrasp. De ingrediënten hoef je alleen maar af te wegen, de mengen en een nachtje in de koelkast te laten rusten. Klinkt simpel nietwaar en dat is het ook!

Kerststol met desem en spijs (foto midden)

Een kerststol met desem is heerlijk, beslist niet zuur, maar juist wel ontzettend smaakvol. De combinatie desem, spijs, Franse T65 tarwebloem en gedroogd fruit is een echte aanrader. Het gevulde desembrood is hier na een halve dag hier al zo goed als op. Dat wordt dus een nieuwe bakken voor de feestdagen. Voor het maken van deze variant moet je wel even de tijd nemen, maar dan heb je ook wel iets lekkers.

Kerststol in reerugvorm met spijs (foto rechts)

Een kerststol in reerugvorm gebakken. Hoe gaaf is dat. Deze typisch ronde vorm noemt men ook wel lampionbrood of casino. Je krijgt dit model door het brooddeeg in een afgesloten ronde bakvorm te laten rijzen en bakken. Eén halfronde reerugvorm wordt traditioneel gebruikt om cake in te maken. Maar wist je dat je er ook twee op elkaar kunt zetten zodat er een afgesloten tunnel ontstaat.

Ik knoop, nadat het deeg er in zit, wat rolladetouw om de bakblikken, zodat ze goed aan elkaar blijven zitten. Dat speciale draad is hittebestendig en blijft in de hete oven gewoon intact. Er zijn ook thuisbakkers die ijzeren papierklemmetjes gebruiken, maar kies dan wel goede exemplaren die geen rare stoffen afgeven tijdens het bakken.

Voor bij de lunch

Zachte tarwebroodjes met een kookstuk (foto links)

Als je echt iets bijzonders wil maken, bak dan eens deze zachte tarwebroodjes met een kookstuk van rogge volkorenmeel en appelsap. Ja je leest het goed, appelsap! Het geeft een fris en fruitig zoetje aan het deeg. Ik heb gekozen voor een fles met troebele appelsap, maar je kunt natuurlijk ook een andere versie nemen. Sommige bakkers vinden dat de combinatie van rogge en appelsap aan champagne doet denken. Ik drink zelf geen alcohol, dus dat antwoord moet ik jullie helaas schuldig blijven. Als je de vloerbroodjes met kookstuk getest hebt, dan hoor ik graag van je of het inderdaad zo is.

Broodkrans met tekst (foto midden)

Bak ook eens deze leuke broodkrans voor de Kerst. Meer dan zachte, witte bolletjes zijn het niet. Wanneer je een sjablonen en wat bloem gebruikt, dan krijg je meteen dit feestelijk effect. Momenteel kun je in veel budgetwinkels kleine ornamenten kopen (helaas door de Corona, kun je ze momenteel alleen online bestellen.) Zelf kocht ik eind 2016 het alfabet bij Zeeman en de kerstboompjes bij Action.

In plaats van figuurtjes aan te schaffen, kun je in plaats daarvan vormen en letters uit stevig papier knippen. Dat gaat ook prima.

Kerstboombrood met knoflookboter (foto rechts)

Een hartig kerstboombrood met knoflookboter door het deeg. Deze boter zorgt ervoor dat je een heel zacht deeg en dus ook brood krijgt. Wanneer het geen Kerst is of je viert het niet, dan vorm je er gewoon een ander model van. Een grote bal, een vierkant of doe eens gek en maak je huisdier na. Niet vergeten om dan een foto op social media met de hashtag #xandrabaktbrood met ons te delen. We zijn natuurlijk reuze nieuwsgierig naar jouw creatie. Bak ze!

Ben je niet zo van de knoflook, kies dan voor een andere smaak kruidenboter of neem bijvoorbeeld verse roomkaas.

Voor bij de koffie en de thee
Blanke speculaasjes van Texel (foto links)

Blanke speculaasjes van Texel bak je nu heel eenvoudig zelf. Wanneer je geen koek- of speculaas plank bezit kun je het deeg natuurlijk ook uitrollen en uitsteken. Wees creatief als je geen bakspullen bezit. Je kunt de koekjes bijvoorbeeld uitsteken met een glas. Let wel op dat het glas niet te dun is, want met kwetsbaar materiaal kunnen er stukjes afbreken en die wil je niet in de baksels hebben.

De Texelse blanke speculaas heeft als voorbeeld gediend voor mijn variatie op de gewone speculaasjes. Ze smaken wel iets anders, omdat ik er ook nog gemberpoeder aan toe heb gevoegd. Dus zijn deze koekjes een beetje van Texel en een beetje van mijzelf. Het originele recept van de Texelse blanke speculaas is geheim en ligt goed verstopt in een kluis van bakker Timmer.

Roomboter kransjes met amandelschaafsel (foto midden)

Ze staan al jaren op mijn to-do-lijstje en nu is het er eindelijk van gekomen. En ik kan je wel verklappen dat ze bijzonder smakelijk zijn. Een knapperig en versgebakken koekje is een heerlijke traktatie voor bij een kopje koffie of een mok warme thee. Vroeger hing mijn moeder er altijd een paar met een rood lintje in de kerstboom. Tegenwoordig zie je dat zelden meer, maar misschien is het een leuk idee om deze traditie weer eens in ere te herstellen.

Ook voor deze roomboter kransjes met amandelschaafsel kun je andere uitsteekvormen nemen, wanneer je de speciale ringen niet in de kast hebt liggen. Zonder gat smaken minstens zo lekker en je hebt meer koek om op te eten. Bak ze!

Kersttulband of Kugelhopf (foto rechts)

Bij een feestelijke dag hoort natuurlijk ook een heerlijk geurende tulband. Een kersttulband of Kugelhopf zit een beetje tussen zacht brood en een cake in. Je gebruikt in dit recept instantgist in plaats van bakpoeder. Daarom duurt het maken ervan iets langer dan bij een gewone cake. Je zou het ook een niet-kneden-tulbandbrood kunnen noemen.

Deze bijzondere tulband komt oorspronkelijk uit Oostenrijk, waar ze ‘Kouglof’ of ‘Kugelhopf’ worden genoemd. 

IK ZEG BAKKEN MAAR!

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van je ‘De lekkerste bakrecepten voor Kerst’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD of #xandrabaktbrood. Ik ben reuze benieuwd wat je ervan gebakken hebt. Heel erg bedankt alvast.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

De lekkerste bakrecepten voor Kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven