Robèrt van Beckhoven lanceert broodboek

Robèrt van Beckhoven lanceert broodboek

Robèrt van Beckhoven lanceert broodboek. Woensdag 15 oktober 2014 was een spannende dag voor Robèrt van Beckhoven, want hij zou door niemand minder dan Gijs Staverman het eerste exemplaar van zijn boek ‘Meesterlijk brood’ krijgen uitgereikt. Gijs liet even op zich wachten. Iets met Hilversum en druk op de weg en zo. Waardoor wij alvast met een drankje in de hand van de heerlijke, versgebakken broden konden snoepen. Wat natuurlijk absoluut geen straf was.

Robèrt van Beckhoven

Robèrt werd op 1 januari 1961 geboren in Oisterwijk en is de zoon van een banketbakker. De liefde voor het bakken heeft hij dus al in zijn genen meegekregen. Na het behalen van zijn bakkersdiploma op het ROC in Eindhoven gaat hij aan het werk bij banketbakkerij Lucas in Knokke.

  • 1980 – ziet hij kans om jeugdkampioen patisserie te worden,
  • 1989 – neemt hij de bakkerij van zijn vader over en dan volgt na hard werken de ene prijs na de andere,
  • 1995 en 1996 – de eerste prijs in de patisserie wedstrijd Nederland-België,
  • 1999 – zilver op de Culinair Mondial in Basel in de categorie desserts,
  • 2010 – de titel Meester Patissier,
  • 2013 – volgt dan zijn meesterproef broodbakken, waardoor hij als enige Nederlander zowel de titel Meester Patissier, als Meester Boulanger mag voeren.

Tussendoor sloot hij in 2004 de oude winkel van zijn ouders en vestigde hij zich op een industrieterrein in Oisterwijk. En op dit moment zijn ze druk bezig om met ‘Bij Robèrt’ te verhuizen naar een nog grotere en mooiere ambachtelijke locatie op het KVL-terrein in Oisterwijk. Het grote publiek kent Robèrt natuurlijk van televisie programma’s als Heel Holland bakt, de Cupcakecup en de Cupcakeklas. En nu is er dus ook dat leerzame boek: Meesterlijk Brood.

Workshop over (basis)deeg

Maar goed laten we bij het begin beginnen. Eerder op die bewuste middag kregen we een kleine workshop aangeboden over Meesterlijk brood, leer bakken vanaf de basis: het deeg. Wat gaat er allemaal in een goed basisdeeg voor wit brood: een goede kwaliteit bloem, verse gist, melk, een ei, roomboter, margarine, zout en een portie liefde.

Tip van de meester: zorg dat je deeg niet te droog is! Probeer het deeg zoveel mogelijk vocht op te laten nemen. Liever een klein beetje te nat (natuurlijk niet overdrijven) dan te droog deeg.

Robert van beckhoven

Robèrt legt uit hoe je een mooi basisdeeg maakt zonder al te veel rommel in de keuken te maken. Eerst alles mengen in een kom en dan pas verder kneden op de werkbank of nog beter in de machine (KitchenAid). Het deeg is voldoende gekneed wanneer je er een dun vliesje van kunt trekken. Neem bijvoorbeeld twee soorten kauwgom, een klein wit exemplaar van een willekeurig merk en een grote van bubblicious. Test ze één voor één, Je zult merken dat je van het kleine kauwgompje geen bel kunt blazen. Van de bubblicious, na stevig en lang genoeg doorkauwen (lees kneden) een grote roze bel blazen. Kijk dan is je deeg klaar voor de eerste rijs.

Robert van Beckhoven1

Met de klok mee: opbollen van deeg, hoe zorg je ervoor dat suiker en kaneel aan het deeg blijven plakken? Antwoord: een vochtig keukendoekje! Een bolus die bijna de oven in kan (het bolusrecept plus alle bijbehorende informatie vind je natuurlijk in zijn boek en wel op pagina 83).

Veel te kort

Wat een passie, wat een vakkennis en wat weet Robèrt het allemaal duidelijk uit te leggen. De hele groep hangt aan zijn lippen. We zouden nog uren naar hem kunnen luisteren. Wat kunnen we veel van deze Meester Boulanger leren. Best jammer dat er dan een zaal vol met genodigden wacht op Robèrt. We gaan gewoon nog een keertje terug naar Oisterwijk, want je kunt diverse workshops en cursussen volgen; patisserie, culinair en brood. Je vindt meer informatie op bijrobert.nl.

Robèrt van Beckhoven lanceert broodboek

“Heel veel mensen vragen aan mij: Robèrt, hoe bak ik nou een lekker mooi brood? In het boek leer ik jullie de basis van het broodbakken”, aldus Robèrt. In verschillende filmpjes geeft de bakker uitleg. “Op beeld leer je de technieken van kneden, vouwen, rollen, opbollen, kortom alle basistechnieken om tot een meesterlijk brood te komen”.

Onder de genodigden bevonden zich veel deelnemers van Heel Holland bakt 2013 en 2014. Die hun strenge doch rechtvaardige en altijd vriendelijke jurylid kwamen supporten. Het was erg leuk om weer even gezellig met Rutger te praten. Wat een sympathieke jongeman is dat toch. Ook Meester Patissier Rudolph van Veen was van de partij en natuurlijk zoals al eerder genoemd Gijs Staverman.

Robert van Beckhoven2

Met de klok mee: het boek, Gijs Staverman biedt Robèrt het eerste exemplaar aan, lekker brood voor de hongerige gasten, een foto momentje voor in het ‘plakboek’.

Meer info & bestellen

Met dank aan Uitgeverij Unieboek – Het Spectrum, de medewerkers van ‘Bij Robèrt’ en Robèrt van Beckhoven voor de uitnodiging, het leerzame boek en het smakelijke brood.  We hebben erg genoten van jullie gastvrijheid.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: