Gefermenteerde havermout

Gefermenteerde havermoutpap

Gefermenteerde producten zijn helemaal 2015 en passen heel goed in de huidige trend ‘back to basics’. Weet wat je eet! Ga ook voor lekker, gezond en puur natuur. Laat die flesjes probiotica maar in de supermarkt staan en ga zelf aan de slag. Echt iedereen kan (leren) fermenteren. Het is relatief goedkoop, want de meeste benodigdheden heb je waarschijnlijk al in de keukenkast staan. Haal biologische ingrediënten in huis of kweek de groente in je eigen tuin(tje). Het recept voor deze gefermenteerde havermoutpap is gebaseerd op die van Christian Weij in zijn boek ‘Verrot Lekker’.

Gefermenteerde havermoutpap noemt men ook wel ‘overnight oats’.

Christian Weij

Christian heeft zich gespecialiseerd in het fermenteren van producten. Daarnaast is hij werkzaam als fooddesigner en is hij de eigenaar van het pop-up restaurant Puur-e. Verder geeft Christian masterclasses en presentaties over fermenteren. Ook kun je bij hem een workshop volgen. Meer informatie vind je op zijn website: ‘Puur-e’.

Gefermenteerde havermout

Ingrediënten (voor 1 pers.):

 • 50 gr havermout
 • 200 gr halfvolle melk (of water)
 • 1 el wei (restant bij hangop maken)
 • yoghurt, zeef, lapje kaasdoek, kom (indien je geen wei hebt en het nog moet maken)

Vulling (optioneel):

 • 0,5 banaan in stukjes
 • aardbeien spread
 • rozijnen, geel en bruin
 • goji of andere gedroogde bessen
 • beetje honing van goede kwaliteit

Verder nog:

 • glazen pot met plastic deksel ( een lege pindakaaspot werkt prima)
 • plastic of houten lepel
 • keukenweegschaal

Bereiding gefermenteerde havermout

Maak de havermoutpap minimaal 12 uur voordat je het gaat nuttigen. Dan hebben de gezonde bacteriën voldoende tijd om zich optimaal te vermenigvuldigen en worden ook de moeilijk verteerbare deeltjes afgebroken.

Neem een glazen pot en doe daar de havermout, melk en wei in. Meng alles goed door elkaar. Voeg eventueel nog wat rozijnen of ander gedroogd fruit toe. Doe het deksel er op en draai deze dicht. Zet de havermoutpap op een plaats waar het niet te warm of te koud is (kamertemperatuur).

Roer de volgende dag de gefermenteerde havermout nog even door en voeg naar smaak wat klein gesneden vers fruit toe en voor de zoetekauwen onder ons wellicht ook nog een beetje honing.

Tip van Christian Weij: Je kunt de pap zowel raw of gekookt eten. Kies je voor het laatste dan ben je het extra gezonde deel ervan weer kwijt.

EET SMAKELIJK!

 

Meer info en bestellen

Bron: Met dank aan uitgeverij Bertram + de Leeuw voor het beschikbaar stellen van een recensie exemplaar.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

6 comments on “Gefermenteerde havermout”

 1. marielle Boll schreef:

  Goedendag
  Ik vraag mij af of je ook gefermenteerde havermout in de yoghurt machine kan maken?
  (super trouwens dat je al jou kennis en heerlijke recepten hier op internet deelt “wij” zijn er blij mee)

  1. Xandra schreef:

   Beste Marielle, helaas weet ik het antwoord op je vraag niet, want ik heb geen yoghurtmachine. Gr. Sandra

 2. Mirjam schreef:

  Geweldig kijk ik verder dan mijn neus lang is en heb ik meteen al een antwoord op mijn eerder gestelde vraag. Inspirerende site en ben nog lang niet uitgekeken 🙂

 3. toncremers schreef:

  Ik vulde een weckfles (met rubber ring en sluitbeugel) van een liter met wei van twee literemmertjes Griekse yoghurt en havermout. Zonder water dus. Voor 80% gevuld en de tweede dag bleek de inhoud tot mijn verrassing zichzelf een weg naar buiten geperst te hebben ondanks de behoorlijk stevige sluiting. Maar wat is het LEKKER! Een bijzondere zoetige smaak met een lichte yoghurt tint. De havermout is boterzacht. Een aanrader.

  Voor de broodbakkers onder ons: wei en roggemeel als basis van een zuurdesem starter geeft geweldige resultaat. Je hebt binnen twee dagen een springlevende zuurdesem. Iedere ochtend schep ik slechts 1 eetlepel – niet meer – desem over in een schoon potje, doe er 30 gram water, 15 gram roggemeel en 15 gram tarwebloem bij en de inhoud verdubbelt, soms zelfs meer, binnen een paar uur. Vanaf dag 3 gebruik ik geen wei meer, maar water. Na 5 dagen kon ik er al via voordeeg een heerlijk brood van bakken. Al met al heb ik dus steeds een heel kleine voorraad starter en hoef ook weinig weg te gooien. Je kunt nu eenmaal niet iedere dag, ik niet in ieder geval, van je overtollige zuurdesem een pannenkoekje maken.

  1. Xandra schreef:

   Beste Ton, bedankt voor je mooie verhaal en goede tips! Gr. Sandra

 4. bspan1 schreef:

  Hoe blijft de melk na minimaal 12 uur buiten de koeling, goed?

Geef een reactie: