Kersttulband of Kugelhopf bakken

Kersttulband of Kugelhopf

Kersttulband of Kugelhopf. Bij een feestelijke dag hoort natuurlijk een heerlijk geurende tulband. Dit recept is een bijzondere combinatie van zacht brood en cake, want je gebruikt gistdeeg, in plaats van bakpoeder. Deze lekkere tulband komt oorspronkelijk uit Oostenrijk, waar ze ‘Kouglof’ of ‘Kugelhopf’ worden genoemd. Ik heb een tulbandbakblik gebruikt, maar je kunt het ook in een gewone cakevorm bakken. Kijk dan wel even of deze groot genoeg is. Dit recept is goed voor een tulband van 1,5 liter.

Dat smaakt naar meer tulband:

Kersttulband of Kugelhopf bakken

16 december 2013

Benodigdheden voor 1 tulband

Ingrediënten:

  • 250 gr Zeeuwse bloem
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 4 gr instantgist
  • snufje bakkerszout
  • 100 gr melk
  • 150 gr roomboter
  • 2 grote eieren of 3 kleine
  • 100 gr gele en bruine rozijnen
  • 50 gr gedroogde cranberries
  • 1 klein zakje schaafde amandelen
  • poedersuiker om mee te bestrooien (optioneel)
  • boter om de vorm in te vetten

Verder nog:

  • een tulbandvorm
  • douchemutsje
  • mengkommen
  • handmixer of keukenmachine
  • keukenweegschaal
  • zeef of vergiet
  • spatel

Bereidingswijze tulband met gedroogd fruit

Voorbereiding:

Lees het recept eerst door en zet daarna alle benodigdheden klaar. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en weeg ze vervolgens af.

Laat de rozijnen en cranberries circa 15 minuten wellen in lauwwarm water. Laat ze daarna goed uitlekken in een zeef/vergiet en dep ze eventueel wat droger met een stukje keukenpapier of een schone doek.

Deeg maken en eerste rijs:

Doe eerst bloem, zout, suiker en gist in een kom en meng dit goed door elkaar. Let op dat het zout niet direct met het gist in aanraking komt, want zout dood de werking van de gistcellen.

Meng daarna in een andere kom boter, eieren en melk. Doe daar het bloemmengsel stap-voor-stap bij. Goed mengen, eventueel nog een scheutje melk toevoegen, het deeg moet zacht zijn (denk meer aan cakebeslag, dan aan brooddeeg). Dek de kom af met een douchemutsje en laat het een uur op kamertemperatuur in omvang verdubbelen.

Vulling toevoegen en tweede rijs:

Vet de tulbandvorm in met boter en bestrooi daarna de wanden met de geschaafde amandelen (ik had nog maar een klein restje in voorraad, maar normaal zou ik meer geschaafde amandelen gebruiken).
Meng nu voorzichtig de rozijnen en cranberries door het deeg. Vul vervolgens de tulbandvorm met dit mengsel en dek de vorm goed af met een douchemutsje. Laat het daarna nog een keer rijzen op kamertemperatuur, totdat de vorm voor 3/4 gevuld is (ligt wel een beetje aan het formaat van je vorm).

Oven voorverwarmen:

Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.

Tulband bakken in de oven:

Bak de tulband in 35 á 40 minuten goudbruin. Haal daarna de cake uit de vorm en laat deze vervolgens op een rooster afkoelen. Eventueel daarna nog met poedersuiker bestrooien.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Kersttulband of Kugelhopf’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD Of #xandrabaktbrood.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

8 comments on “Kersttulband of Kugelhopf bakken”

  1. Patricia Calluy schreef:

    Zeer goed gelukt super lekker, mijn man zijn collega’s waren er dol op bedankt

    1. Xandra schreef:

      Leuk Patricia, dat de tulband zo in de smaak valt. Dank je wel voor je berichtje. Groetjes, Xandra

  2. Marianne M. schreef:

    Even een vraagje. Hoe lang kun je deze tulband bewaren? Als ik de tulband morgen maak is hij dan vrijdag nog lekker?

    1. Xandra schreef:

      Ha Marianne, mits je de tulband maar luchtdicht verpakt (in een trommel of plastic zak) dan is hij zeker vrijdag nog lekker. Bak ze en fijne kerstdagen. Gr. Sandra

      1. Marianne M. schreef:

        Dank je wel! Jij ook fijne dagen en ik hoop nog veel van je te lezen en te leren volgend jaar!

  3. Sijhttam Facs schreef:

    Ziet er goed uit!! (grappig dat je tegenwoordig als je op het web naar dingen met gistdeeg of beslag zoekt dat je dan overspoeld wordt met recepten met bakpoeder)
    Gist gaat overigens niet zomaar dood als het even in contact komt met zout, ik zou het niet uren in pekelwater weken, als je gewoon je zout en gist bovenop de rest van de ingredienten gooit is er niks aan de hand.

  4. Mar schreef:

    is deze temperatuur voor een elektrische oven of een hetelucht ?

    1. Xandra schreef:

      Beste Mar, ik bak alles in een conventionele (lees: elektrische) oven met onder en bovenwarmte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.