Tritordeum een nieuw natuurlijk graan

Tritordeum een nieuw natuurlijk graan

Tritordeum is een nieuw natuurlijk graan uit Spanje. Al sinds 1977 is men deze graansoort aan het ontwikkelen. Het ‘Spaanse graan’, zoals het ook wel genoemd wordt, is een natuurlijk verkregen kruising van durumtarwe (Triticum durum) en wilde gerst (Hordeum chilense). Op dit moment is Tritordeum bloem via De Bisschopsmolen en het Limburgs Bakwinkeltje. Verder nog bij De Zuidmolen en bij Korenmolen ‘De Hoop’ in Oud-Alblas verkrijgbaar. Zowel online in de webshop, als in de winkel. Maar ik vermoed dat er steeds meer verkooppunten bij zullen komen. Hier vind je mijn adressenlijst voor molens en verkooppunten voor meel.

‘Tritordeum staat voor traceerbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid.’

Volgens de producent bevat Tritordeum 40% minder gluten-eiwitten dan onze gewone tarwe. Dit graan kan dus misschien een mooi alternatief zijn. Wellicht is het voor degene die bijvoorbeeld wel spelt en emmer verdragen, maar geen gewone tarwe een goede vervanger. Omdat Tritordeum wel gluten bevat is het ‘Spaanse graan’ helaas niet geschikt voor personen met coeliakie.

Tritordeum een nieuw natuurlijk graan

Vrijdag 8 december 2017

Update 1: Van harte gefeliciteerd Agrasys! Donderdag 7 juni 2018 heeft deze producent in Amsterdam de Sustainability Award uitgereikt gekregen in de categorie ingrediënt. Agrasys is de ontwikkelaar en producent van Tritordeum, ook wel Spaanse bloem genoemd. Het is een natuurlijk verkregen kruising van durumtarwe (Triticum durum) en wilde gerst (Hordeum chilense). Bijzonder is dat duurzaamheid centraal staat tijdens de ontwikkeling en de teelt van dit bijzondere graan.

Op de website van ‘Bakkerswereld’ en op ‘Sustainable Foods Summit’ lees je meer over Agrasys, Tritordeum en de gewonnen Award.

Update 2:  augustus 2020 – Inmiddels is er in ons eigen Zuid-Limburg de eerste Nederlandse tritordeum geoogst. Deze Spaanse bloem van Nederlandse bodem gaat vooral naar de ambachtelijke bakkers in de regio. Zo leuk dat ik wederom een zak tritordeum T65 bloem en dit keer ook gemoute tritordeumkorrels door Wiro Nillesen kreeg aangeboden. Je leest hier meer over dit Nederlandse graanproject en mijn bakervaringen met deze Spaanse bloem: Tritordeum T65 bloem van Nederlandse bodem.

Filosofie volgens de producent

 • Tritordeum is een alternatief voor tarwe. Het is niet genetisch gemanipuleerd, maar een natuurlijke kruising tussen twee oude graansoorten: durum tarwe en wilde gerst.
 • Tritordeum wordt op twee manieren geteeld, conventioneel en biologisch. In landen als Spanje, Italië en Portugal.
 • Tritordeum houdt van een warm en droog klimaat, het graan neemt genoegen met een redelijk schrale grond. Het Spaanse graan vraagt minder bemesting en water. Daarnaast is het beter bestand tegen ziekteverwekkers, waardoor er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Daarom kan het duurzamer geteeld worden.
 • Agrasys beheert de gehele keten. Zo kunnen zij garanderen dat iedere partij graan die op de markt afgezet wordt dezelfde kwaliteit heeft, tevens traceerbaar is en duurzaam wordt geteeld.
 • De zaadvermeerderaars, de telers van het Spaanse graan en de molenaars dienen een geldige licentie te bezitten. Anders mogen zij de Tritordeum niet verbouwen en bewerken. Voor bakkers is dit niet nodig.
 • De boeren worden volgens het ‘Fair-pricing principe’ betaald, zodat zij een eerlijk prijs krijgen en zeker zijn van de afname van het graan.

Eigenschappen van Tritordeum

 • Het bevat 40% minder gluteneiwitten. Voor personen die wel spelt, emmer en eenkoorn verdragen, maar geen gewone tarwe, kan Tritordeum wellicht een optie zijn. Het is helaas NIET geschikt voor personen met coeliakie.
 • Tritordeum heeft een hoger vezelgehalte (wat bevorderlijk is voor de darmwerking) en bevat meer onverzadigde vetzuren.
 • Tritordeum bevat veel antioxidanten zoals luteïne, er zit 10 keer zoveel in als in tarwe. Luteïne schijnt goed voor je ogen te zijn, het werkt als UV-filter.
 • Tritordeum baksels onderscheiden zich door smaak, aroma en een fraaie goudgele kleur. Je kunt er bijvoorbeeld pizza’s, koekjes. brood en crackers van bakken (we gaan het testen). Ook wordt er bier van gemaakt.
 • Het Spaanse graan bevat tussen de 11 en 13% eiwitgehalte (dit geeft aan hoe sterk of zwak meel/bloem is).
 • In de folder van de producent staat dat het T65 bloem is. Dat is de Franse typenummer en staat voor een uitmalingsgraad van 78 – 80%, het bevat geen zemelen, omdat alleen de kiem en endosperm (meellichaam) gebruikt worden. (zie Frans bloem en meel).
 • Producten gemaakt van Tritordeum zijn lichter verteerbaar dan traditionele tarwe.

Tritordeum een nieuw natuurlijk graan

De Commandeursmolen

Afgelopen lente las ik in een online magazine voor bakkers (bakkerswereld.nl) een bericht over een nieuw soort graan. Daar wilde ik beslist meer over weten. Via de Commandeursmolen in Limburg kwam ik in contact met iemand van Agrasys. Tot mijn grote vreugde stelde deze persoon 5 kilo Tritordeum bloem, informatie en een aantal recepten beschikbaar. Hoe tof is dat! Mij werd geadviseerd om de Spaanse bloem voor desembrood te gebruiken. Ik ben dol op nieuwe uitdagingen en zette in een no time mijn rogge starter om in een van Tritordeum zodat ik aan de bak kon. De komende tijd zal ik mijn Tritordeum avonturen hier op mijn blog met jullie delen.

“De Commandeursmolen fabriceert zijn producten op een duurzame manier, met respect voor milieu en gezondheid. Veiligheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel. Het bedrijf beantwoordt dan ook aan de hoge eisen op dit gebied en is onder meer Skal, NOP en Demeter (biologisch) gecertificeerd.”

De Commandeursmolen maalt Tritordeum op Franse stenen door middel van waterkracht. De watermolen maakt  gebruik van het water van het riviertje de Geul en staat in de buurtschap Overgeul bij Mechelen. Door de Skal-certificering van de molen kunnen zijn ook de biologisch geteelde Tritordeum verwerken. Sinds het jaar 1200 maalt men hier graan. 

Tritordeum een nieuw natuurlijk graan

Verkrijgbaarheid in Nederland

 • Tritordeum wordt sinds kort ook in Nederland als bloem (T65) & volkorenmeel (T100) aangeboden. Men noemt dit trouwens beide Spaanse bloem, wat een beetje verwarrend voor de Nederlandse markt is. In Nederland heeft de Commandeursmolen een licentie gekregen om dit graan te mogen malen.
 • Limburgs Bakwinkeltje – webshop & winkel.
 • De Bisschopsmolen – webshop & winkel.
 • De Zuidmolen – webshop & winkel.

Wanneer je een verkooppunt van Tritordeum in Nederland weet dat nog niet in mijn overzicht staat, dan hoor ik dat graag. 

Meer informatie over het Spaanse graan

Recept(en)

Ik zeg bakken maar!

Bron: Met dank aan producent Agrasys voor het beschikbaar stellen van informatie, recepten en 5 kilo Tritordeum bloem om er zelf mee aan de slag te gaan.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Tritordeum een nieuw natuurlijk graan

15 gedachten over “Tritordeum een nieuw natuurlijk graan

 1. Lijkt me maffia achtige kartelvorming.
  En bovenstaande doet me “Monsanto” achtig aan. IK moet zeggen het smaakt goed.

  1. Beste L. Snoek, Bij mij weten is de graankorrel nog niet in Nederland te koop. Het beste kunt u even contact opnemen met de molen die er meel van mag malen, de Commandeursmolen. Er staat een link in de tekst hierboven. Gr. Sandra

  1. Beste Ann, je kunt van 100% Tritordeum een prima brood bakken. Voeg dan wel voldoende water toe.
   Hoewel ik dol ben op volkorenbrood, vervang ik bij Tritordeum volkorenmeel toch liever een deel door bloem. Het eindresultaat is dan iets minder zwaar. Maar smaken verschillen. Dus gewoon een keertje uitproberen. Bak ze! Gr. Sandra

 2. Hallo Sandra, ik heb biologische Tritordeum, zowel T65 als T100, gekocht bij de Genneper Watermolen, Genneperweg 143 in Eindhoven.
  Voor zover ik weet malen ze het daar ook zelf.
  Groet,
  Marja Romkema

 3. Hallo Sandra

  wat weet je van het koolydraad gehalte van Tritordeum ?
  Ik bak met koolhydraadarm meel ivm diabetisch

  Groet
  Wouda

  1. Beste Wouda, helaas weet ik het antwoord niet op je vraag. Probeer het eens bij Frank van Eerd van de Bisschopsmolen in Maastricht. Hij houd zich ook met sportvoeding bezig. Wellicht kan hij je verder helpen. Succes. Mvg. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven