Deze yoghurtcake met aardbeien is verrassend fris en fruitig. Mede doordat er minder suiker in dit recept wordt gebruikt, komt de smaak van de aardbeien goed tot zijn recht. Een heerlijke traktatie voor op een mooie warme dag. Aardbeien worden niet voor niets zomerkoninkjes genoemd. Ze zijn er dit seizoen in overvloed. Misschien heb je zelfs wel aardbeienplanten op je balkon staan of net zoals wij gewoon in de (achter)tuin. Ze zijn zelfs in een grote pot eenvoudig te kweken. Wanneer de vruchten beginnen te kleuren doe ik wel een speciaal net over de planten, want de vogels zijn ook dol op deze rode lekkernijen.
Dat smaakt naar meer cake:
Yoghurtcake met aardbeien bakken
16 juni 2015
Benodigdheden voor 1 cake
Ingrediënten:
- 250 gr stevige aardbeien
- 250 gr patentbloem of Zeeuwse bloem
- 50 gr rietsuiker (voor zoetekauwen neem je 100 gr)
- snufje (bakkers)zout
- 0,5 vanillestokje
- 2 tl bakpoeder
- 2 eieren
- 100 gr hele zachte roomboter + een beetje om de vorm in te vetten
- 100 gr Griekse of Turkse dikke yoghurt
Verder nog:
- vel pakpapier of paneermeel
- cakevorm of kleine broodbakvorm
- Deense deegklopper of een handmixer
Bereiding van de cake met vers fruit
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en ga pas daarna aan de slag.
Spoel de aardbeien even onder de koude kraan af, dep ze voorzichtig droog. Verwijder de kroontjes en snijd ze in vieren. En de hele grote aardbeien in zessen of achten.
Verwarm de oven voor op 160 graden en plaats alvast het rooster net onder het midden van de oven.
Vet de cake vorm lichtjes in en bekleed de bodem en de lange zijden met bakpapier. Dan blijft de cake niet aan de vorm plakken en kun je het er na afloop makkelijker uithalen. Of bestrooi de binnenkant van de vorm na het invetten met een dun laagje paneermeel (tip van oma). Schud eventueel het teveel aan paneermeel weer voorzichtig uit de vorm.
Tip: Meng/klop het beslag niet te lang, want dan gaan de glutenstrengen zich ontwikkelen en krijg je een taaie cake.
Doe eerste de bloem, suiker, zout, bakpoeder en het merg van een half vanillestokje in een kom en meng/klop deze vervolgens goed door elkaar.
Roer/klop er dan de vloeibare roomboter, de eieren en de yoghurt doorheen. Zorg dat een glad beslag ontstaat. Voeg dan de stukjes aardbei toe. Voorzichtig door het beslag mengen. Schep het beslag in de cakevorm en plaats deze in de oven.
In de oven bakken
Bak de aardbeien yoghurt cake in ongeveer 60 á 65 minuten goudbruin. Je kunt met behulp van een saté prikker controleren of de cake gaar is. Er blijft dan geen beslag meer aan de prikker hangen. Doe dit wel pas aan het einde van de baktijd en open de oven niet eerder, want dan zal de cake inzakken. En is al je werk voor niets geweest.
Laat de aardbeien yoghurt cake eerst wat in de vorm afkoelen, want dan droogt deze minder uit. Haal de cake daarna pas uit de vorm en snijd het vervolgens in plakken.
IK ZEG PROEVEN MAAR!
P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Yoghurtcake met aardbeien’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD
©XBB Copyright Xandra Bakt Brood
Ben benieuwd, het beslag leek heel dik toen ik het maakte. Maar hij staat nu in de oven, dus ik weer het straks
Beste Anna, Is het nog gelukt met de cake? Gr. Sandra
Hoeveel kaneel?
Beste Irene, kaneel moet vanille stokje zijn. Excuses voor de verwarring. gr. Sandra
Dit is de tweede cake die ik ooit gemaakt heb. Helaas is de onderkant erg vochtig gebleven. Ik vraag me af of de cake langer in de oven had moeten staan, of dat dit het vocht van de aardbeien is? Hij smaakt wel lekker!
Beste Debora, ik vermoed dat je de cake te kort gebakken hebt. De volgende keer kun je aan het einde van de baktijd de gaarheid testen door een satéprikker in het midden van de cake te steken en er weer uit te halen. Blijft er cake/beslag aan de prikker plakken, dan is de binnenkant nog niet gaar. Zet de cake dan terug in de oven en bak het nog wat langer. Test daarna opnieuw. Veel succes! Gr. Sandra
Hoi Sandra, dankje voor de tip!