Aardbeien yoghurt cake

Aardbeien yoghurt cake

Deze aardbeien yoghurt cake is verrassend fris en fruitig. Mede doordat er minder suiker in dit recept wordt gebruikt, komt de smaak van de aardbeien goed tot zijn recht. Een heerlijke traktatie voor op een mooie warme dag. Aardbeien worden niet voor niets zomerkoninkjes genoemd. Ze zijn er dit seizoen in overvloed. Misschien heb je zelfs wel aardbeienplanten op je balkon staan of net zoals wij gewoon in de (achter)tuin. Ze zijn zelfs in een grote pot eenvoudig te kweken. Wanneer de vruchten beginnen te kleuren doe ik wel een speciaal net over de planten, want de vogels zijn ook dol op deze rode lekkernijen.

Aardbeien yoghurt cake

Ingrediënten:

  • 250 gr stevige aardbeien
  • 250 gr patentbloem of Zeeuwse bloem
  • 50 gr rietsuiker (voor zoetekauwen neem je 100 gr)
  • snufje (bakkers)zout
  • 0,5 vanillestokje
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 100 gr hele zachte roomboter + een beetje om de vorm in te vetten
  • 100 gr Griekse of Turkse dikke yoghurt

Verder nog:

  • vel pakpapier of paneermeel
  • cakevorm of kleine broodbakvorm
  • Deense deegklopper of een handmixer

Bereiding van de aardbeien yoghurt cake

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Spoel de aardbeien even onder de koude kraan af, dep ze voorzichtig droog. Verwijder de kroontjes en snijd ze in vieren. En de hele grote aardbeien in zessen of achten.

Verwarm de oven voor op 160 graden en plaats alvast het rooster net onder het midden van de oven.

Vet de cake vorm lichtjes in en bekleed de bodem en de lange zijden met bakpapier. Dan blijft de cake niet aan de vorm plakken en kun je het er na afloop makkelijker uithalen. Of bestrooi de binnenkant van de vorm na het invetten met een dun laagje paneermeel (tip van oma). Schud eventueel het teveel aan paneermeel weer voorzichtig uit de vorm.

Tip: Meng/klop het beslag niet te lang, want dan gaan de glutenstrengen zich ontwikkelen en krijg je een taaie cake.

Doe de bloem, suiker, zout, bakpoeder en kaneel in een kom en meng/klop deze goed door elkaar.

Roer/klop er dan de vloeibare roomboter, de eieren en de yoghurt doorheen. Zorg dat een glad beslag ontstaat. Voeg dan de stukjes aardbei toe. Voorzichtig door het beslag mengen. Schep het beslag in de cakevorm en plaats deze in de oven.

Bak de aardbeien yoghurt cake in ongeveer 60 á 65 minuten goudbruin.  Je kunt met behulp van een saté prikker controleren of de cake gaar is. Er blijft dan geen beslag meer aan de prikker hangen. Doe dit wel pas aan het einde van de baktijd en open de oven niet eerder, want dan zal de cake inzakken. En is al je werk voor niets geweest.

Laat de aardbeien yoghurt cake in de vorm afkoelen, want dan droogt deze minder uit. Haal de cake dan uit de vorm en snijd het in plakken.

EET SMAKELIJK!

 

Bron: Dit is een variatie (minder suiker) op mijn stoofpeertjes cake recept

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Aardbeien yoghurt cake”

  1. Anna schreef:

    Ben benieuwd, het beslag leek heel dik toen ik het maakte. Maar hij staat nu in de oven, dus ik weer het straks

    1. Xandra schreef:

      Beste Anna, Is het nog gelukt met de cake? Gr. Sandra

Geef een reactie: