Amandel citroen tijm koekjes

Amandel citroen tijm koekjes

Ze zijn bijzonder smakelijk deze knapperige amandel citroen tijm koekjes. De ingrediënten vormen samen een goede combinatie. Ze zijn niet zoet, ze zijn niet hartig. Het heeft eigenlijk van alles wat. De wafeltjes vormen een ware smaaksensatie tijdens het eten ervan. Bij de ene hap proef je eerst citroen met een vleugje tijm en een licht zoetje, bij de andere juist andersom. Dat maakt het eten van dit koekje een culinair avontuur. Het doet je denken aan zomerse vakanties, heerlijk geurende kruiden, de warme zon, wapperende handdoeken aan de waslijn en het lezen van een goed boek. Ik neem nog een koekje.

Wafelijzer of oven

Voor het bakken van deze ‘amandel citroen tijm koekjes’ heb ik een wafelijzer gebruikt. Dit apparaat is geschikt voor het maken van dunne wafels en koekjes. Je kunt zo ook heel makkelijk hoorntjes voor ijs maken. Wanneer je geen wafelijzer hebt, kun je de koekjes in de oven bakken. Rol het deeg uit tot een dunne lap van circa 3 mm dik en gebruik een koekjessteker. Leg de deegfiguurtjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in ongeveer 10 á 12 minuten op 175 graden goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Thijm of Tijm

Het kan allebei. Echte tijm (Thymus vulgaris) is een meerjarige, kruidachtige plant. Na het eerste jaar worden de planten wat houtachtig. Daarom worden het ook wel mini heesters genoemd. Tijm heeft een zeer aromatische geur. Waardoor ze zeer geschikt zijn om mee te koken en bakken. De planten worden maximaal 30 cm hoog en bloeien in mei-juni met prachtige kleine lipbloemen. Veelal hebben ze een zacht lila of paarse kleur. In het wild vind je ze voornamelijk in het Middellandse Zeegebied en in Azië. Maar ook in Nederland ben ik ze wel eens in de natuur tegen gekomen.

Er zijn veel verschillende soorten tijm. De meeste zijn groen, maar sommige hebben geel- of witbonte blaadjes. De variaties ruiken naar citroen of munt. De gekweekte (sier)vormen zijn helaas niet altijd even winterhard is mijn ervaring. Thijm kun je zelf zaaien of stekken. Het zelf opkweken van tijm vraagt wel geduld, want het duurt even voordat je kunt oogsten. Daarom koop ik liever een plantje.

Tip: Deze ‘Knapperige kaaswafeltjes met Grana Padano’ zijn ook ontzettend lekker. Klik op de groene link voor het recept.

 

Amandel citroen tijm koekjes

Dinsdag 29 mei 2018

Ingrediënten voor 25 koekjes

  • 200 gr (Zeeuwse) bloem
  • 100 gr amandelmeel
  • 40 gr kristalsuiker
  • 40 gr poedersuiker
  • 3 gr bakpoeder
  • snufje zout
  • 60 gr roomboter, in kleine blokjes
  • 1 ei maat M
  • rasp van 1 bio citroen
  • 2 el verse tijmblaadjes

Benodigdheden

  • wafelijzer voor dunne wafels (optioneel) of
  • deegroller en koekjessteker (optioneel)
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • mengkom
  • Deense deegklopper of mixer
  • rooster

Amandel citroen tijm koekjes

Bereidingswijze amandel citroen tijm koekjes

Je krijgt het beste eindresultaat wanneer je werkt met ingrediënten die op kamertemperatuur zijn. Zet alles klaar en weeg de benodigdheden af. TIP: Je kunt het deeg eventueel al een avond van te voren maken. Vergeet dan niet om het deeg op tijd uit de koeling te halen. Ongeveer 1 uur voordat je aan de slag gaat, is meestal wel voldoende. Het deeg kan dan weer een beetje op kamertemperatuur kan komen. Het is dan makkelijker te vormen.

Neem een kom en zeef hier de bloem boven. Voeg dan de rest van de droge ingrediënten toe: amandelmeel, kristalsuiker, poedersuiker, bakpoeder en een snufje zout. Meng alles goed door elkaar. Ik gebruik een Deense deegklopper. Ideaal voor dit soort degen. Maar je kunt natuurlijk ook een handmixer gebruiken.

Maak van de boter kleine blokjes en voeg ze samen met het ei, de citroenrasp en de tijmblaadjes bij het droge mengsel. Wrijf de boter zachtjes door je bloem mengsel. Op de manier waarop je ook een appelkruimeltaart maakt. Dus niet kneden, anders krijg je taaie koekjes. Er ontstaat een compact mengsel. Maak hier een platte schijf van en wikkel het in een stukje plastic. Laat het 1 uur in de koelkast rusten.

Laat de wafelvorm alvast goed warm worden. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 25 stukjes van circa 20 gram (voor koekjes met een doorsnede van ca. 8 cm) en maak er balletjes van.

Zodra het apparaat warm genoeg is, kun je met het bakken beginnen. Open het ijzer en leg en deegbal in het midden van de onderste bakplaat, klap dan het deksel naar beneden en duw het goed aan zodat de deegbal plat en dun wordt. Open het deksel na een paar minuten om te controleren of het wafeltje al bruin genoeg is. Haal het koekje met behulp van een paletmes van het ijzer er leg het meteen op een rooster om af te koelen. Het wafeltje is nu nog een klein beetje zacht, maar zal tijdens het afkoelen knapperig worden. Bak zo ook de overige bolletjes deeg.

TIP: Bewaar de koekjes in een goed afsluitbare pot of bus.

 

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Amandel citroen tijm koekjes’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

2 comments on “Amandel citroen tijm koekjes”

  1. Maartje Slabbers schreef:

    Xandra, op welke temperatuur bak je de amandel-citroen-tijm koekjes in de oven? Normaal of hetelucht oven?

    1. Xandra schreef:

      Beste Maartje, dat ligt er een beetje aan hoe dik je de koekjes maakt. Temperatuur en baktijd staan in het bovenste stukje tekst vermeld 😉
      Ik gebruik altijd onder- en bovenwarmte, maar waarschijnlijk kan hetelucht voor koekjes ook, bak ze op 175 graden, circa 10 á 12 minuten. Bak ze! Gr. Sandra

Geef een reactie: