Appelstrudels van bladerdeeg

Appelstrudels van bladerdeeg

Laatst wilde ik appelflappen maken voor oudejaarsavond, maar ik had geen zin om de traditionele driehoekjes te maken. Die vind ik namelijk zo gewoontjes. Het is toch veel leuker om elk jaar een ander modelletje uit te proberen. Deze variatie eet en smaakt natuurlijk precies hetzelfde als zijn soortgenoot, maar een bakker wil ook wel eens gek doen. Goed, het werden dus strudels in plaats van flappen. Ziet mijn baksel er niet prachtig uit? Je zou er trek van krijgen.

Filo- of bladerdeeg

De apfelstrudel die je in bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk eet wordt meestal van filodeeg gemaakt. Vaak serveren ze er warme vanille saus bij. Filodeeg bestaat uit hele dunne, bijna transparante vellen deeg die redelijk snel scheuren en uitdrogen. Daarom gebruik ik deze keer bladerdeeg. Het werkt makkelijk, snel en deze strudels smaken minstens zo lekker. Eet ze bij een kop thee of koffie, serveer ze met een bolletje vanille ijs of als onderdeel van een High Tea.

Appelstrudels van bladerdeeg

Dinsdag 10 januari 2017

Ingrediënten (voor 10 strudels)

  • 1 pakje roomboter bladerdeeg á 10 stuks, diepvries
  • 3 appels, Elstar
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 60 gr rozijnen, klein
  • 50 gr walnoten, in stukjes gebroken
  • 1 klein flesje (stroh)rum (optioneel)

Topping:

  • 1 ei, losgeklopt
  • 3 á 4 el kristalsuiker (optioneel)

Verder nog:

  • mengkom
  • 2 schaaltjes
  • keukenweegschaal (optioneel)
  • maatlepel (optioneel)
  • zeef
  • snijplank
  • dunschiller
  • scherp mesje
  • grote lepel
  • vork of kleine garde
  • (siliconen)kwastje
  • 2 bakplaten
  • bakpapier (optioneel)
  • rooster

Bereiding appelstrudels van bladerdeeg

Haal het pakje bladerdeeg uit de diepvries en zet de rest van de benodigdheden klaar. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed indien gewenst de bakplaten met een stuk bakpapier.

Doe de rozijnen in een schaaltje en schenk daar net zoveel (stroh)rum bij totdat ze onder staan. Wil je geen alcohol gebruiken, neem dan water of bijvoorbeeld appelsap. Laat de rozijnen minstens 15 minuten wellen.

TIP: Zet de rozijnen een avond van te voren in een schaaltje met rum/water/appelsap dan zullen ze het vocht extra goed hebben opgenomen. Je kunt de rum goed afgesloten bewaren tot de volgende keer dat je strudels gaat bakken.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen, maak er kleine blokjes van en doe ze in de grote kom. Strooi er 1 theelepel kaneelpoeder over. Breek de walnoten in kleinere stukken en doe ze bij de appels. Meng alles goed door elkaar. Laat de rozijnen uitlekken in een zeef en roer ze dan door het appelmengsel.

Breek het ei boven een kleine kom en klop het los.

Haal de plakjes bladerdeeg uit de verpakking, als het goed is zijn ze nu voor het grootste deel ontdooit. Laat de papieren velletjes er aan zitten. Leg 1 plakje met het papier aan de onderzijde op de snijplank, schep een grote lepel van het appelmengsel op de helft van het vierkante deegstuk, klap het deeg dubbel, druk de randen dicht en verwijder voorzichtig het papiertje. Leg de gevulde strudel op de bakplaat (5 strudels per plaat) duw de randen nog een keer extra aan met een vork. Er ontstaat dan een mooi ribbel randje. Kwast de bovenkant van de strudel in met wat losgeklopte ei en strooi er eventueel nog wat kristalsuiker overheen (het kan ook prima zonder!). Maak met een scherp mesje circa 7 á 8 inkepingen in de bovenkant van het deeg, zodat je de vulling kunt zien. Maak nu ook de overige appelstrudels van bladerdeeg.

Schuif de bakplaten in de oven en bak de appelstrudels in circa 20 minuten goudbruin. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

TIP: Je kunt ze na het afkoelen ook meteen invriezen. 

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

One comment on “Appelstrudels van bladerdeeg”

  1. Joop Vermeulen schreef:

    Xandra, het ziet er geweldig uit en met de smaak van de rum zal het xtra lekker smaken. Tip. Zelf heb ik een strudel gemaakt met het recept van de gepensioneerde banketbakker Cees Holtkamp, die zijn iets anders maar zooo lekker. Zie zijn filmpjes op YouTube en zijn boek de ” banketbakker ” Veel succes met je bakkers.

Geef een reactie: