Appeltaart bakken met Rutger en Koopmans

Appeltaart bakken met Rutger en Koopmans

Zaterdag 1 november volgen de tien winnaars van de Facebook wedstrijd van Koopmans een bakworkshop met Rutger van den Broek. Ja inderdaad, die fantastische thuisbakker van Heel Holland Bakt 2013. Rutger en Koopmans delen namelijk dezelfde passie: lekker bakken op een voor iedereen toegankelijke manier. Daarom zijn ze onlangs een samenwerkingsverband aangegaan. Op het programma staan die ochtend een omgekeerde perentaart en een appeltaart met kersen en bitterkoekjes.

Appeltaart bakken met Rutger en Koopmans

Ook al ben ik zelf niet zo van de (te) zoete lekkernijen en bakmixen, toch begrijp ik best dat veel mensen hier wel enthousiast van worden. Wanneer je niet vaak bakt of onverwacht visite krijgt dan is zo’n pakje handig. Er is een ruime keuze voor elke gelegenheid. Nu het weer kouder wordt en we meer tijd binnenshuis doorbrengen is een lekkere appeltaart of cake zo gebakken. En wat ruikt het dan heerlijk in huis.

Bladerdeeg zelf maken of diepvries

Rutger laat ons zien (zie foto’s) wat voor lekkernijen je snel kunt maken van een paar plakjes diepvries bladerdeeg. Altijd makkelijk om in huis te hebben. In een handomdraai vouwt hij er een molentje en een soort bakje van, vullen met een beetje amandelspijs en een paar abrikozen. En dan hup de oven in. Maar een hartige variatie met bijvoorbeeld pesto en zongedroogde tomaten is ook heel smakelijk.

Zelf bladerdeeg maken blijkt helemaal niet moeilijk (tenminste zo zag het er uit), maar wel erg tijdrovend te zijn. Misschien toch maar eens op wagen, want zelfgemaakte croissantjes staan nog steeds op mijn to-do-lijstje.

Appeltaart bakken met Rutger en Koopmans3Rutgers appel-kersentaart met bitterkoekjes:

Bereidingstijd: ca. 40 minuten
Baktijd: 65-65 minuten
Elektrische oven: 180 °C, Heteluchtoven: 165 °C, Gasoven: stand 3-4

Wat heb je allemaal nodig:

Voor het deeg:

  • 1 pak Koopmans appeltaart
  • 175 gr roomboter
  • 2/3 losgeklopt ei (bewaar de rest voor het bestrijken)
  • de rasp van een halve citroen

Voor de vulling:

  • 3 a 4 grote appels (goudrenetten)
  • 250 gr (diepvries) kersen, ontpit
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 3 el custardpoeder
  • 150 g bitterkoekjes, in stukjes

 Verder nog:

  • springvorm van 24 cm
  • bakpapier
  • boter om in te vetten (of bakspray)
  • mixer met deeghaken

Appeltaart bakken met Rutger en Koopmans2Zo maak je de appeltaart met kersen en bitterkoekjes:

1. Zorg dat alle benodigdheden op kamertemperatuur zijn en zet alles alvast klaar.

2. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.

3. Vet de springvorm in met boter of een bakspray en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.

4. Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de mix, 2/3 van het losgeklopte ei en de citroenrasp toe.

5. Kneed het geheel met de mixer met deeghaken (of met de hand) tot een samenhangend deeg. Laat het deeg circa 30 minuten in de koelkast rusten.

6. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine blokjes van 1,5 centimeter. Meng de appelblokjes met kersen, kaneel, basterdsuiker en custardpoeder.

7. Bekleed met ¾ van het deeg de bodem en de rand van de springvorm.

8. Verdeel de verkruimelde bitterkoekjes over de bodem.

9. Vul de vorm met het appel-kersenmengsel en druk dit goed aan.

10. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol het overige deeg uit tot een dikte van 4 millimeter en snijd daar brede repen van. Leg de repen kruislings over het appel-kersenmengsel. Bestrijk de repen en de rand van de taart met het resterende ei.

11. Bak de appeltaart in circa 60-70 minuten gaar en goudbruin.

12. Laat de appeltaart minimaal 1 uur afkoelen voordat je de springvorm verwijdert.

EET SMAKELIJK!

Appeltaart bakken met Rutger en Koopmans4Rutgers omgekeerde perentaart met karamel.

Bron: het recept van de appeltaart is van Rutger van den Broek en Koopmans.

Met dank aan Koopmans, prijs: een bakworkshop van Rutger, gewonnen via wedstrijd op Facebook. Locatie: Keizer Culinair, Amsterdam. Heel erg bedankt allemaal voor de gezellige ochtend, die natuurlijk veel te snel om was. Rutger de appeltaart is bijzonder smakelijk, fantastisch recept!

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Appeltaart bakken met Rutger en Koopmans”

  1. Ellen schreef:

    Dag Xandra,

    Wat leuk, een bakworkshop met Rutger.

    Appeltaart is hier favoriet, zeker met een verjaardag in het vooruitzicht volgende week. Ik probeer de appeltaart met kersen na te maken. Mijn basisrecept voor appeltaart heb ik van Cees Holtkamp, in combinatie met deze vulling gaat dat helemaal goed komen.
    Verder wil ik je nog een compliment geven voor de manier waarop je schrijft: je moet wel gaan bakken als je jouw artikelen gelezen hebt. Heel informatief trouwens. Wat zul jij nu veel kennis hebben van het broodbakken nu je die intensieve broodcursus gevolgd hebt.

    Veel succes en ik blijf je volgen.

    Groetjes van Ellen

    1. Xandra schreef:

      Beste Ellen,

      Dank je wel voor het mooie compliment! Ik blog voor de lol en ben nog steeds verbaast dat zoveel mensen de moeite nemen om mijn stukjes te lezen. De bakworkshop met Rutger was heel erg leuk en ik heb zoveel nieuwe kennis opgedaan tijdens de broodcursus, dat ik nu eigenlijk last heb van keuze stress, wat ga ik eerst bakken 😉

      Groetjes en een fijn weekend, Xandra.

Geef een reactie: