Baktips voor de perfecte cake

Baktips voor de perfecte cake 2Het bakken van een mooie en vooral lekkere cake is echt een fluitje van een cent. Iedereen kan het. Ook die minder handige keukenprins(es) die normaal gesproken zelfs water laat aanbranden. Ik zal een paar slimme trucjes verklappen, zodat jouw baksels niet meer kunnen mislukken. Nu nog even een recept uitzoeken. Wat dacht je van een frisse citroencake, een kruidig exemplaar met stukjes stoofpeer of die vreemd maar wel lekkere speltcake met olijfolie. Keuze genoeg. 

Een cake wordt ook wel een evenveeltje (Nederland), een vier-vierden cake (Vlaanderen) of een quatre-quarts (Frankrijk) genoemd. De cake heeft deze bijnamen gekregen door het feit dat er van de basis-ingrediënten: bloem, boter, suiker en eieren in de originele recepten precies evenveel gebruikt wordt.

Baktips voor de perfecte cake

 1. Zorg ervoor dat de eieren en boter op kamertemperatuur zijn als je het beslag gaat maken, want dat zorgt er voor dat de cake luchtiger wordt.
 2. Controleer voor alle zekerheid eerst even de houdbaarheidsdatum van het bakpoeder, want het verliest snel zijn rijs kracht en dan zal het beslag niet of nauwelijks rijzen.
 3. Weeg alle ingrediënten alvast af en zet ook alle benodigdheden zoals kommen, bakvormen en dergelijke klaar. Dan hoef je tijdens het bakken niet nog eens op zoek te gaan naar juiste spullen.
 4. Zeef de bloem eerst voordat je het aan het beslag toevoegt, zo voorkom je klontjes.
 5. Blijf niet te lang roeren/mengen, want dan ben je deeg aan het kneden en ontstaan er glutenstrengen. Het gevolg is een taaie cake.
 6. Zet de oventemperatuur niet te hoog, want dan vormt er zich te snel een dikke korst aan de buitenzijde van de cake. De binnenkant moet dan nog gaar worden en rijzen. Het gevolg is dat de cake aan de bovenzijde zal openscheuren. Dit maakt natuurlijk voor de smaak niet uit, maar het oog wil ook wat. Het hangt een beetje van de soort oven af, die van mij zet ik op maximaal 160 graden, liever zelfs op 150 graden, gewoon even uitproberen. Wel moet je de cake dan iets langer bakken voordat hij gaar is.
 7. OPEN DE OVEN TIJDENS HET BAKKEN ABSOLUUT NIET, maar pas wanneer de gehele baktijd (praktisch) om is!!! Doe je dit wel dan zal de cake zeker inzakken en is al je werk voor niets geweest.
 8. Vet de vorm goed in of bekleed het met bakpapier. Ik breng altijd een dun laagje boter aan in mijn (glazen) cakevorm en strooi er daarna een laagje paneermeel over. Tip van oma en werkt prima.
 9. Controleer altijd aan het eind of de cake binnenin ook al helemaal gaar is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een saté prikker, steek de prikker midden in de cake en haal hem er voorzichtig uit. wanneer er geen nat deeg aan blijft plakken is de cake gaar. Anders een paar minuten terug zetten in de oven.
 10. De cake eerst een paar minuten laten afkoelen in de bakvorm en het daarna uit vorm halen anders loop je de kans dat de cake te klef wordt. Ik gebruik zelf meestal een langwerpige porseleinen serveerschaal van mijn schoonmoeder. Leg het bord op de bakvorm en houdt ze stevig op elkaar, omkeren en de vorm voorzichtig verwijderen. 
 11. Je kunt een cake, in plakjes gesneden, goed verpakt, een paar weken in de vriezer bewaren.

Hup aan de bak allemaal, veel succes! 

 

Bron: informatie over ‘evenveeltje’ zie Wikipedia.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Baktips voor de perfecte cake

2 gedachten over “Baktips voor de perfecte cake

  1. Beste Marleen, voor een cake kan beide. Zelf bak ik liever met onder- en bovenwarmte. Vergeet niet om de temperatuur aan te passen wanneer je voor een andere optie kiest dan in het recept vermeld staat. Bak ze. Gr. Sandra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven