Belgische wafels van spelt bakken

Belgische wafels van spelt bakken

Ze zijn een ware traktatie deze heerlijke Belgische wafels van spelt. Ze bevatten geen geraffineerde suiker, maar ze zijn gezoet met een klein beetje honing van goede kwaliteit. De koek- of speculaaskruiden geven er een speciale touch aan. Ben je niet zo van de specerijen, Neem dan bijvoorbeeld wat geraspte citroenschil of de inhoud van een halve vanillepeul. Ook heel erg smakelijk. Wil je een nog gezondere variant, vervang de helft van de speltbloem door speltmeel.

TIP: Serveer de Belgische wafels van spelt als nagerecht met een bolletje ijs en wat vers fruit. Of eet ze gewoon zo.

Wafel- of tosti ijzer

Behalve de juiste ingrediënten heb je ook een wafelijzer voor dikke wafels nodig. Ik heb een modern exemplaar met een stekkertje er aan. Het is eigenlijk een tosti ijzer waarvan je de bakplaten kunt verwisselen. Zo zitten er platen voor tosti’s, wafels, panini’s en poffertjes bij. Super handig zo’n multifunctioneel apparaat. Heb je geen speciale plaat voor wafels, bak ze dan desnoods in je tosti ijzer. Dat gaat natuurlijk ook prima, je krijgt alleen strepen in plaats van ruitjes. De smaak zal er echt niet minder om zijn en daar gaat het om tenslotte. Gewoon tegen je gasten vertellen dat je een foodwatcher bent en dat een gestreepte wafel echt dé nieuwste trend is. Gaan ze voortaan allemaal zulke smakelijke zebra’s bakken.

Belgische wafels van spelt bakken

12 augustus 2016

Ingrediënten (voor 10 wafels):

  • 250 gr speltbloem
  • 1 ei, maat M
  • 1,5  el honing
  • 125 gr roomboter, zacht
  • 60 gr lauwe melk, kamertemperatuur
  • 50 gr water
  • 7 gr instantgist
  • 1/4 tl (bakkers)zout
  • 1/2 tl koek- of speculaaskruiden

Topping:

  • poedersuiker (optioneel)
  • bolletjes ijs (optioneel)
  • fruit (optioneel)

Verder nog:

  • mengkommen
  • deksel of douchemutsje
  • olie om een kom in te vetten
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • houten pollepel of Deense deegklopper
  • deegsteker
  • stuk plastic, deegbollen laten rijzen
  • wafelijzer voor dikke wafels of tosti ijzer

 

Bereiding Belgische wafels van spelt

Zet alle benodigdheden klaar en weeg de ingrediënten alvast af. Zorg er ook voor dat alles op kamertemperatuur is, dus vergeet niet om de benodigde spullen op tijd uit de koelkast te halen.

Neem een mengkom en doe hier alle droge ingrediënten (bloem, gist, kruiden, zout) in en roer ze goed door elkaar. Let op dat het zout en de gist niet direct met elkaar in contact komen. Zout kan namelijk de gistcellen doden. Wanneer je alles meteen mengt kan er niets gebeuren.

Pak nu de andere mengkom en klop hierin het ei los, voeg dan de zachte roomboter toe en klop het mengsel tot een redelijk egaal geheel. Ik gebruik meestal een Deense deegklopper, maar een garde gaat ook in dit stadium van het recept. Meng nu het water, de melk en honing er doorheen.

Voeg nu het droge mengsel bij het natte en roer alle ingrediënten met behulp van de steel een houten pollepel of een grote Deense deegklopper tot een samenhangend egaal deeg. Echt kneden is niet nodig. Vorm een bal van het deeg en leg het in een lichtjes ingevette mengkom en dek deze af met een bijpassend deksel of een douchemutsje. Laat het deeg 20 minuten op kamertemperatuur en op een tochtvrije plaats rusten/rijzen.

Verwarm ondertussen het wafelijzer (met grote ruiten speciaal voor Belgische wafels) voor.

Haal het deeg uit de kom en leg de bal op je werkblad. Verdeel het deeg met behulp van een deegsteker of mes in 10 gelijke stukken. Bol deze stukjes deeg lichtjes op en laat ze onder een stuk plastic nog zo’n 10 minuten rusten.

Maak 1 of 2 wafels per keer in het wafelijzer. Leg 2 bolletjes deeg met enige tussenruimte op het ijzer en sluit deze. Bak de wafels in een paar minuten goudbruin. Laat de Belgische wafels van spelt afkoelen op een rooster of serveer ze direct.

Ik zeg proeven maar!

 

Bron: met dank aan Lysanne Joan voor het maken en beschikbaar stellen van de afbeelding.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: