Chocolade scones voor moederdag

 chocolade scones voor moederdag

Een scone is een broodje of als er suiker in zit een cakeje dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Er zijn zoete en hartige variaties. Ze worden meestal gemaakt van tarwe, gerst of havermout met bakpoeder als rijsmiddel. Een scone wordt gegeten bij het ontbijt of ‘s middags tijdens een high-tea. Samen met een heerlijke jam van goede kwaliteit en clotted cream (volle, dikke room).

Ben je misschien op zoek naar een leuke verrassing voor moederdag? Bak dan eens deze hartvormige chocolade scones. Houdt jouw mama niet van chocolade, dan kun je de cacaopoeder gewoon weglaten. De lekkernijen kunnen door wat oudere kinderen of met behulp van papa gemaakt worden. Het bakken van scones is niet echt moeilijk. Zorg dat de spullen op kamertemperatuur zijn en weeg alles van te voren af. Dat is makkelijker werken, omdat je met je handen moet ‘kneden’. De Zeeuwse bloem en het bakpoeder kun je eventueel ook vervangen door zelfrijzend bakmeel. Ik heb voor een hartvormige uitsteker gekozen, maar heb je dat niet in huis gebruik dan bijvoorbeeld een glas. Dit recept is goed voor 4 á 5 chocolade scones.

Wil je liever iets anders bakken voor mama of oma, kijk dan eens hier:

Valentijnsbroodjes met zaadjes
Gevulde speltroosjes

Chocolade scones voor moederdag

27 april 2014

Ingrediënten:

  • 225 gram Zeeuwse bloem
  • 1 zakje bakpoeder (15 gr)
  • ½ tl zout
  • 2 el cacaopoeder
  • 50 gr roomboter
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 65-75 ml halfvolle melk

Clotted cream:

  • 200 gr mascarpone
  • 100 gr slagroom

Extra:

  • hartjes uitsteekvorm
  • deegroller (of een fles)
  • met bakpapier beklede bakplaat
  • goede kwaliteit (kersen)jam
  • wat kersen

Bereiding clotted cream

Klop de slagroom lobbig en voeg dan voorzichtig de mascarpone in gedeelten toe en klop de room tot er een dikke cream ontstaat. Bewaar de clotted cream tot gebruik in de koelkast.

Serveer de clotted cream apart in een schaaltje met een lepeltje.

 

Bereiding chocolade scones voor moederdag

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Meng de bloem met het bakpoeder, zout, cacaopoeder en voeg de boter toe. Wrijf de boter en bloem, tussen je handen, tot er een structuur van fijn broodkruim ontstaat.

Voeg het losgeklopte ei en de basterdsuiker toe. Er ontstaat nu een wat grover kruim.

Voeg net zo veel melk toe tot er een mooi hanteerbaar deeg ontstaat. Dus niet alle melk in een keer toevoegen!

Rol het deeg uit tot zo’n 1,5 centimeter dik en steek er hartjes uit met behulp van een uitsteker. Het overblijvende deeg kan weer bij elkaar gekneed worden en opnieuw uitgerold en uitgestoken. Ga door tot het deeg op is.

Leg de hartjes deeg voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones in ca. 10-15 minuten mooi bruin.

Laat ze afkoelen op een rooster of serveer ze lauwwarm met (kersen)jam en clotted cream.

Ik zeg proeven maar!

 

Bron: Met dank aan Jolanda van de Velden-Lam (Heel Holland Bakt) voor het delen van het basis recept. Ik heb zelf enkele ingrediënten gewijzigd en toegevoegd.

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: