Cijferkoekjes voor kleine rekenmonsters

Cijferkoekjes voor kleine rekenmonsters

Verwen een kleine rekenmonster eens met deze leerzame en lekkere koekjes. Zo langzamerhand is de vakantie voor de meeste mensen voorbij en beginnen ook de scholen weer. Dat is vooral voor de jongste kinderen een spannende tijd. Ze gaan voor het eerst leren lezen, rekenen en schrijven. Wat is er dan leuker om de lesstof op deze manier samen thuis eens te herhalen? Met behulp van deze smakelijke koekjes wordt leren een feestje.

Je kunt ze in een keer opeten, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. Leer de kleintjes elke dag een nieuw cijfer en herhaal die van de vorige dag. Ik heb de koekjes extra dun gemaakt, zodat je er twee of drie bij de thee of limonade kunt serveren. De cijferkoekjes zijn ook handig te gebruiken tijdens de rekenles of het leren klokkijken. Een andere leuke optie is om in plaats van cijfers letterkoekjes te maken. Wees creatief en geniet samen van deze heerlijke lekkernijen.

Spelt volkorenmeel

Ik heb voor een deel spelt volkorenmeel gebruikt, zodat de koekjes voldoende vezels bevatten. Indien gewenst kun je de suiker vervangen door een andere zoetstof, spelt door een glutenvrije meel en de roomboter door een lactosevrije variant. De koekjesstekers zijn vaak als setje te koop in budget- of kookwinkels.

Dat smaakt naar meer:

Cijferkoekjes voor kleine rekenmonsters

Vrijdag 31 augustus 2018

Cijferkoekjes voor kleine rekenmonsters

Benodigdheden voor 100 koekjes

Ingrediënten:

  • 150 gr spelt volkorenmeel
  • 75 gr maizena
  • 100 gr poedersuiker
  • 75 gr roomboter, zacht
  • 1 ei maat M
  • 10 druppels vanille extract
  • 1 el melk (optioneel)

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkom
  • mixer
  • deegroller
  • stukje plastic
  • koekjesstekers, 0 t/m 9
  • bakplaten
  • bakpapier (optioneel)

Cijferkoekjes voor kleine rekenmonsters

Bereidingswijze cijferkoekjes

Zet alle benodigdheden klaar op je werkblad. Vergeet niet om de boter en het ei op tijd uit de koelkast te halen, zodat ze op kamertemperatuur zijn wanneer je aan de slag gaat.

Doe boter, suiker, vanille en ei in een mengkom en klopt dit tot een egaal geheel.

Voeg dan het meel en de maizena toe en meng het door het botermengsel. Gemengd is gemengd. Mix niet te lang, want dan ontwikkel je de glutenstrengen en krijg je taaie koekjes. Wanneer je denkt dat het deeg te droog is, dan kun je er nog een eetlepel melk aan toevoegen.

Maak een platte schijf van het deeg. Wikkel het in een stukje plastic en leg het in de koelkast. Laat het daar minimaal 1 uur liggen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Je kunt de cijferkoekjes zowel met onder- en bovenwarmte, als met hetelucht bakken. Kies je voor het laatste, verlaag de temperatuur dan naar 170 graden.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dunne lap van circa 3 mm dikte. Dikker mag ook dat werkt een stuk makkelijker, maar dan krijg je minder koekjes. Je hoeft niet al het deeg in een keer te gebruiken. Je kunt het ook in meerdere etappes uitrollen. Wanneer het deeg een beetje plakt, dan kun je wat maizena op je werkblad strooien. Leg de lap deeg voorzichtig op een bakplaat (met bakpapier), steek de cijfers uit en verwijder daarna voorzichtig al het overtollige deeg. Zo hoef je de cijfers niet te verplaatsen en behouden ze beter hun vorm.

Schuif de bakplaat in de oven en bak de cijferkoekjes in ongeveer 10 á 12 minuten goudbruin.

Verwerk ondertussen ook de rest van het deeg en vul hiermee de volgende bakplaat. Et cetera, et cetera tot al het deeg op is.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Cijferkoekjes’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD

Geef een reactie: