Citroen cake van oma

Citroen cake van oma

Bakkie troost

Vandaag even geen broodrecept, maar een heerlijke citroen cake van oma. De voorraad koek en andere lekkernijen was op en manlief bliefde toch wel iets te knabbelen bij de koffie. Hij kan het hebben, sprak zij enigszins treurig. Maar de Heer des Huizes loopt dan ook drie keer per week hard en dan verdwijnen al die zwembandjes als sneeuw voor de zon. Ik loop dagelijks ook héél hard … en nu ik tussen twee banen inzit, door het huishouden …  maar dat helpt dan weer niet zo! Best jammer hoor. Maar ach het hele huis is nu ‘spik & span’, dus tijd voor een  bakkie troost.  Mét een plakje citroen cake van oma natuurlijk! Ssssstt  …..

Citroen cake van oma

22 september 2014

Recept

Eigenlijk ben ik niet zo’n fan van zoetigheid, behalve pure chocolade. Dat dan weer wel. Dus moest ik eerst even in mijn patisserie- en ander banketbakkersboeken rondsnuffelen op zoek naar een geschikt recept. Er lag al een paar dagen een citroen op de fruitschaal te wachten op een goede eindbestemming. Eén plus één is twee en dan kom je al snel bij deze lekkere, smeuïge en friszoete traktatie uit. Ik kan wel verklappen dat het beslist geen verkeerde keuze was. Misschien moet ik van de week maar een extra rondje gaan fietsen of zo.

Piece of cake

Je kunt net als ik Zeeuwse bloem gebruiken, patentbloem of zelfrijzend bakmeel. Maar wanneer je voor de laatste kiest, laat dan het bakpoeder in het recept weg, want dat heeft de fabrikant al voor je door de bloem gedaan. Vervang de citroen eens door vanille of cacao. Een cake bakken zonder pakjes en zakjes is eigenlijk helemaal niet moeilijk.  Probeer het ook maar eens en wat is er nu leuker dan tegen de visite te zeggen dat je de citroen cake van oma zelf gebakken hebt. Wedden dat ze het recept ook willen hebben?!

Ingrediënten:

  • 250 gr Zeeuwse bloem of patentbloem
  • 250 gr witte basterdsuiker
  • 250 gr roomboter + extra om vorm in te vetten
  • 5 middelgrote eieren (M)
  • 1 citroen (onbespoten)
  • 7 gr bakpoeder
  • snufje zout
  • paneermeel (optioneel)

Verder nog:

  • cakevorm (glas)
  • mixer
  • 2 mengkommen
  • fijne rasp
  • weegschaal
  • bakpapier (optioneel)
  • saté prikker

 

Bereiding citroen cake van oma

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. De roomboter moet zacht zijn.

Verwarm de oven alvast voor op 160 graden. Dat lijkt misschien laag, maar de cake krijgt zo de tijd om rustig te garen en zal minder (snel) scheuren. Een beetje rustiek mag een stoere cake er wel uitzien, maar er zijn grenzen vind ik.

Weeg alle benodigdheden eerst goed af.

Vet de cakevorm lichtjes in met boter en strooi er vervolgens een dun laagje paneermeel op. Houdt de vorm ondersteboven en klop het teveel er weer uit. Misschien vind je het raar om hier voor paneermeel te gebruiken, maar geloof mij, de cake zal zo echt nooit aan de vorm blijven plakken. Tip van mijn oma! Heb je geen paneermeel dan kun je de vorm natuurlijk ook met een stukje bakpapier bekleden. Persoonlijk vind ik dat nogal een gedoe en gebruik zelf liever oma’s tip.

Was de citroen goed af en rasp alleen het bovenste laagje eraf. Het witte gedeelte niet mee raspen, want dat smaakt bitter en dat is echt niet lekker. Ik heb ook nog een eetlepel citroensap door het beslag gedaan. Er gaat best wel wat suiker in deze cake en kan het zuurtje hebben.

Tip: Meng/klop het beslag niet te lang, want dan gaan de glutenstrengen zich ontwikkelen en krijg je een taaie cake.

Zeef de Zeeuwse bloem, het zout en de bakpoeder en roer ze in een kom goed door elkaar.

Snij de boter in kleine stukken en doe ze in een kom. Mix de boter glad en voeg dan de suiker, citroen rasp (+ 1 el sap) en de eieren, één voor één, toe. Meng/ klop tot dat alles goed gemengd is. Voeg dan beetje bij beetje het droge mengsel bij het natte en mix intussen gewoon door tot je een glad en luchtig mengsel heb gekregen.

Schep voorzichtig het cake beslag in de cakevorm en strijk de bovenzijde een beetje glad.

Schuif de vorm in het midden van de oven en bak de cake in ongeveer 60 á 65 minuten goudbruin. Je kunt met behulp van een saté prikker controleren of de cake gaar is. Er blijft dan geen beslag meer aan de prikker hangen. Doe dit wel pas aan het einde van de baktijd en open de oven niet eerder, want dan zal de cake inzakken. En is al je werk voor niets geweest.

Laat de citroen cake van oma eerst 5 tot 10 minuten een beetje afkoelen en haal het dan uit de vorm en leg het voorzichtig op een langwerpige schaal of snijplank.

Je kunt deze citroen cake van oma heel goed in de vriezer bewaren. Snij het dan wel eerst in plakjes en leg een stukje bakpapier ertussen, voordat je ze in een bakje stopt.

Ik zeg proeven maar!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

2 comments on “Citroen cake van oma”

  1. Jan schreef:

    De cake was inderdaad heeeeeeeeeerlijk. Was ook veelsste snel op.

  2. Samra schreef:

    Heerlijk!!!! Ik heb ‘m glutenvrij gemaakt: 200 gr Doves farm meel en 50 gr ketanmeel. Ik moest mezelf bedwingen om niet al het beslag op te eten. Bedankt voor het delen van je recept!

Geef een reactie: