Clafoutis met blauwe bessen en limoncello

Clafoutis met blauwe bessen en limoncello

Deze week bakte ik een clafoutis met blauwe bessen en limoncello. Deze Franse, platte cake is een plaattaart met veel ricotta, room en vers fruit. Dat maakt dat de smaak en structuur zacht en romig is. Het lijkt eigenlijk meer op een cheescake, dan een gewone cake. Het recept voor een clafoutis bestaat uit een aantal vaste ingrediënten, aangevuld met wisselende smaakmakers en (vers) fruit.

Tip: Wil je ondanks dat de alcohol tijdens het bakken verdwijnt, toch liever iets anders gebruiken? Je kunt de limoncello cream vervangen door een mix van citroensap/water. Een andere optie, die ook heel smaakvol is, is bijvoorbeeld lemon curd of neem eens citroensiroop verdund met wat water.

Clafoutis met blauwe bessen en limoncello

Als uitgangspunt nam ik mijn recept voor een ‘Clafoutis met vers fruit en ricotta’. Een plaatcake die trouwens ook beslist de moeite waard is. Daar spelen gemengd fruit en custard de hoofdrol in. Dit keer mogen de blauwe bessen uit eigen tuin en de limoncello in de spotlights staan. Citroen met blauwe bessen blijft immers een geweldige combinatie. En wat mijn smaak betreft, hoe meer citrus hoe beter.

Clafoutis met blauwe bessen en limoncello

Beetje zoet is al zoet genoeg

Naast de suiker zorgt ook het amandelmeel voor een zoetje. Teveel suiker maakt vaak dat je de overige ingrediënten minder of zelfs helemaal niet meer proeft. En dat is ontzettend jammer van alle pure producten. Bovendien zorgt het eten van veel suiker voor nare schommelingen van mijn bloedsuikerspiegel en volgt veelal een enorme moeheid. Daarom heb ik zelf 75 gram kristalsuiker door het cakebeslag gedaan. Dat is al best veel, maar ik ben niet de enige die ervan smikkelt. Dus heb ik de gulden middenweg gekozen. Houd jij wel van flink wat zoetigheid, voeg dan eventueel iets meer suiker toe.

Welke bakvorm gebruiken

Zelf koos ik dit keer voor een vierkant bakblik, maar je kunt ook een rond exemplaar nemen. De vorm is niet zo belangrijk. Waar je wel op moet letten is dat het formaat niet te klein of te groot is. Mijn vierkante vorm van het merk KitchenAid is ongeveer 20 bij 20 centimeter. De hoogte daarvan is ongeveer 3,5 – 4 centimeter. Als er in jouw bakvorm 1 – 1,2  liter water past dan is het groot genoeg. Een clafoutis bak je in een metalen, glazen of stenen bakvorm. Een ding is wel belangrijk, omdat het een beslag is dient de vorm aan de onderzijde wel dicht te zijn. Dus een metalen exemplaar met een losse bodem kun je beter in de kast laten liggen. 

Heb je geen dichte ronde of vierkante bakblik, maar wel een cakevorm? Bak de clafoutis dan daar in. Het kan zijn dat je de baktijd misschien met 5 -10 minuutjes moet verlengen. Test de gaarheid aan het einde van de baktijd met een prikker. Blijft er deeg aan hangen zet de cake dan nog even terug in de oven.  

Tip: De clafoutis is op de bakdag het lekkerst, maar je kunt hem ook prima enkele dagen in de koelkast bewaren. Invriezen heb ik niet getest, maar ik denk dat het de smaak en structuur niet ten goede komt.

Clafoutis recept

Clafoutis met blauwe bessen en limoncello

Clafoutis met blauwe bessen en limoncello

Een clafoutis of plaattaart is een amandelcake met ricotta en vers fruit. Dit makkelijk te maken recept is van Xandra Bakt Brood. Als extra smaakmaker voegt zij limoncello toe.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Baktijd 55 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang Nagerecht, taart, Tussendoortje
Keuken Frans
Aantal 12 personen

Benodigdheden

  • keukenweegschaal
  • maatlepel
  • mengkom
  • vierkante bakvorm, 20 x 20 cm
  • bakpapier
  • boter om de vorm mee in te vetten
  • garde of Deense deegklopper
  • siliconen spatel
  • rooster
  • satéprikker

Ingrediënten
  

Clafoutis beslag

  • 50 gr patentbloem (voor koek en taart)
  • 60 gr amandelmeel
  • 75-85 gr kristalsuiker
  • 1 snufje zout
  • ½ citroen, rasp van de schil
  • 250 gr ricotta
  • 100 gr slagroom
  • 3-4 el limoncello cream (van Pallini)
  • 3 eieren, maat M

Clafoutis fruit

  • 200 gr blauwe bessen

Clafoutis topping:

  • 100 gr patentbloem (voor koek en taart)
  • 50 gr kristalsuiker
  • 50 gr roomboter, koud

Extra smaakmakers (optioneel):

  • 1 el poedersuiker
  • slagroom
  • 1 el limoncello cream (van Pallini)

Instructies
 

 Voorbereidingen

  • Lees eerst het recept een keer goed door. Zet daarna alle benodigdheden klaar op je werkblad. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Spoel de blauwe bessen schoon onder de koude kraan en verwijder de steeltjes. Laat de bessen goed uitlekken en dep ze eventueel nog droger.
  • Vet de bakvorm in met een klein beetje boter. Knip een stuk bakpapier op maat en bekleed daarna de bodem van de vorm en twee zijkanten ermee. Het is handig om aan twee kanten het papier over de vorm te laten hangen. Dan kun je ze na het bakken als handvatten gebruiken om de clafoutis uit de vorm te tillen.

Oven voorverwarmen

  • Plaats eerst een rooster net onder het midden van de oven en verwarm hem daarna voor op 175 graden (onder- en bovenwarmte). Bak je liever op de heteluchtstand, vergeet dan niet om de oventemperatuur met 10% te verlagen.

Beslag maken

  • Neem een grote kom en doe hier alle droge ingrediënten in. Dus patentbloem, amandelmeel, kristalsuiker en het snufje zout. Roer alles nu goed door elkaar. Zet de kom opzij. Dit is het droge gedeelte.
  • Neem een andere mengkom. Doe hier eerst de ricotta in en klop deze los. Voeg nu ook de slagroom, eieren, limoncello cream en de citroenrasp toe. Klop deze ingrediënten met een garde of Deense deegklopper tot een luchtig en egaal geheel. Dit is het natte gedeelte.
  • Voeg nu het droge gedeelte bij het natte en klop het tot een mooi, dik beslag zonder klontjes. Spatel daarna het mengsel voorzichtig in de bakvorm.

Vulling

  • Verdeel nu de blauwe bessen over het deeg. De eerste vruchten zullen iets naar onderen zakken, maar dat is juist goed. Daarna blijft de rest bovenin ‘drijven’.

Kruimeldeeg maken

  • Neem een diep bord of een lage schaal en leg hier de koude roomboter op. Snijd de boter nu in kleine blokjes. Dan kan ook de suiker en de bloem erbij. Wrijf de ingrediënten zachtjes tussen beide handen totdat de boter netjes verdeeld is door de bloem. Op een gegeven moment ontstaan er kleine kruimels en dan is je topping bijna klaar. Als je tevreden bent over het formaat van de kruimels dan mag je ze over het beslag met blauwe bessen verdelen.

Optioneel topping

  • Indien je het wenst dan kun je nu nog ongeveer 1 eetlepel limoncello over de topping druppelen.

Bakken in de oven

  • Schuif de bakvorm met de clafoutis voorzichtig in de oven. Bak de plaattaart in ongeveer 50 – 55 minuten goudbruin. Je kunt met een satéprikker in het midden van de cake prikken. Blijft er geen beslag aan plakken, dan is de plaatcake gaar.
  • Laat de ’clafoutis met blauwe bessen en limoncello’ met vorm en al afkoelen op een rooster. Eet de taart lauwwarm met een bolletjes ijs of serveer het koud met wat slagroom.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

Clafoutis met blauwe bessen en limoncello

Heb je mijn recept gemaakt? Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Clafoutis met blauwe bessen en limoncello’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD. Dank je wel alvast. 

Dat smaakt naar meer

Bron: Met dank aan Pallini Limoncello voor het beschikbaar stellen van een fles limoncello cream via de foodybox Zomer van Kroon op het Werk.

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

Clafoutis met blauwe bessen en limoncello

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe vind je het recept? Geef je waardering!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven