Clafoutis met vers fruit en ricotta bakken

Zo bak je zelf een Clafoutis met vers fruit en ricotta

Wist je dat het zelf bakken van een clafoutis een fluitje van een cent is. Een clafoutis is een soort platte cake. Ze worden er tegenwoordig zowel zoet als hartig gemaakt. De clafoutis is van oorsprong een Frans gebak met kersen. Men serveert het daar als een lauwwarm nagerecht. Vaak bestrooit met een dun laagje poedersuiker.

Voor het bakken van een clafoutis gebruik je vers fruit in de zomer of diepgevroren exemplaren in de winter. Ik heb gekozen voor vers fruit uit mijn eigen tuin. Het is een combinatie van aalbessen (rode bessen), bramen en rode kruisbessen. Je kunt natuurlijk ook ander zacht fruit nemen. Het vruchtentaartje smaakt bijvoorbeeld ook heerlijk met abrikozen, pruimen, mango of aardbeien.

Deze mooie clafoutis met vers fruit en ricotta ziet er uit om op te eten!

We hebben zitten smullen van deze clafoutis. De eerste dag hebben we een stukje lauwwarm gegeten. Erg lekker en luchtig; een beetje zoals een cake. Je kunt er eventueel een bolletje roomijs en wat slagroom bij serveren. De volgende dag aten we de clafoutis direct vanuit de koeling. Dan ervaar je een heel andere smaaksensatie. Het baksel lijkt dan meer op een stevige ‘kwark’taart. Lekker fris, fruitig en romig. Manlief vindt de gekoelde versie smakelijker, zelf kan ik beide opties van harte aanbevelen. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Ik ga even koffie zetten dan neem ik nog een stukje.

Dat smaakt naar meer

Clafoutis met vers fruit en ricotta bakken

Vrijdag 13 juli 2018

Zo bak je zelf een Clafoutis met vers fruit en ricotta

Benodigdheden voor 1 taart / 8 porties

Ingrediënten:

  • 40 gr patent of Zeeuwse bloem
  • 50 gr amandelmeel
  • 10 gr custardpoeder
  • 60 – 75 gr witte basterdsuiker
  • 250 ricotta
  • 100 ml slagroom
  • 2 el melk
  • 3 eieren, maat M
  • 8 – 10 druppels vanille extract
  • snufje zout

Topping:

  • 300 – 350 gr fruit; aalbessen, rode kruisbessen en bramen
  • poedersuiker (optioneel)
  • takje munt (optioneel)

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • maatbeker
  • maatlepel
  • mengkom
  • ronde bakvorm, 22 – 24 cm Ø en 2,5 – 3 cm hoog
  • bakpapier
  • boter om de vorm mee in te vetten
  • garde of Deense deegklopper
  • siliconen spatel
  • rooster
  • satéprikker
  • theezeefje voor de poedersuiker (optioneel)

Zo bak je zelf een Clafoutis met vers fruit en ricotta

Bereidingswijze clafoutis met vers fruit en ricotta

Bereidingswijze clafoutis met vers fruit en ricotta

Zet eerst alle benodigdheden klaar op je werkblad. Maak daarna het fruit schoon en verwijder dan de steeltjes. Weeg vervolgens de ingrediënten af.

Vet de bakvorm in meteen klein beetje boter en bekleed daarna de bodem of de gehele vorm met een stuk bakpapier.

Verwarm de oven voor op 175 graden, maar plaats eerst een rooster net onder het midden van de oven. Ik bak bijna altijd met onder- en bovenwarmte, maar met hetelucht lukt het ook. Vergeet dan niet om de oventemperatuur met 10% te verlagen.

Doe de droge ingrediënten, behalve de suiker in een mengkom. Dus patentbloem, amandelmeel, snuf zout en custardpoeder. Roer alles daarna goed door elkaar. Zet de kom opzij. Dit is het droge gedeelte.

Neem een andere mengkom. Doe hier de basterdsuiker en de eieren in, klop deze ingrediënten met een garde of Deense deegklopper tot een luchtig geheel. Voeg nu de ricotta, melk, vanille extract en slagroom toe en meng alles. Als het goed is, is er nu een egaal en luchtig beslag ontstaan. Dit is het natte gedeelte.

Voeg nu het droge gedeelte bij het natte en klop het tot een mooi, dik beslag zonder klontjes. Spatel het mengsel in de bakvorm en strijk de bovenkant een klein beetje glad.

Verdeel nu het fruit over het deeg. De eerste vruchten zullen iets naar onderen zakken, maar dat is juist goed. Daarna blijft het grootste deel zichtbaar.

Bakken

Schuif de bakvorm voorzichtig in de oven. Bak de ’clafoutis met vers fruit en ricotta’ in ongeveer 50 – 55 minuten goudbruin. Je kunt met een satéprikker in het midden van de clafoutis prikken. Blijft er geen beslag aan plakken, dan is de taart gaar.

Laat de ’clafoutis met vers fruit en ricotta’ met vorm en al afkoelen op een rooster. Eet de taart lauwwarm met een bolletjes ijs of serveer het koud met wat slagroom. Bewaar de taart in de koelkast.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

 

P.S.: Het lijkt mij leuk wanneer je een foto van jouw ‘Clafoutis met vers fruit en ricotta’ op social media met ons deelt en plaats hierbij de hashtag: #XBBROOD

2 comments on “Clafoutis met vers fruit en ricotta bakken”

  1. Veronique schreef:

    Dit is een super lekker recept van clafoutis dat ik zeker nog veel zal maken! Ik deed er amandel schilfers bovenop en dat geeft een krokante toets aan de taart. Ik had geen ricotta dus gebruikte ik “cottage cheese” en is super. echt lekker, eindelijk een goed recept ! bedankt Xandra

    1. Xandra schreef:

      Graag gedaan Veronique 🙂

Geef een reactie: