Eierkoeken bak je lekker zelf

Eierkoeken bak je lekker zelf

Heerlijke eierkoeken bak je lekker zelf. Moeilijk is het niet en ze smaken beslist naar meer. Wie lust er nu geen eierkoeken? Eet ze zo uit het vuistje of belegd met een dun laagje roomboter. Meer hebben deze lekkernijen eigenlijk niet nodig. Nou vooruit, ook nog wat hagelslag voor de liefhebbers.

Eierkoeken, Pasen, lente en meer

Na een rondje internet ben ik een stuk wijzer geworden. Het blijkt dat eierkoeken onlosmakelijk met Pasen verbonden zijn. Eieren staan symbool voor vruchtbaarheid en het begin van de lente. Wist je trouwens dat men in de 18de eeuw een hartige variant van de alom bekende eierkoek at? Ik wist het niet. Ze gebruikten smaakmakers in de vorm van peterselie, bieslook, ham, gerookte metworst of kleingesneden bokking. Durf jij de uitdaging aan?

Dat smaakt naar meer

Eierkoeken bak je lekker zelf

3 november 2012 / update 4 maart 2019

Eierkoeken bak je lekker zelf

Benodigdheden voor 10 kleine eierkoeken

Ingrediënten:

  • 100 gr Zeeuwse bloem (of patentbloem)
  • 85 gr suiker
  • 0,5 vanille stokje of 6 á 8 druppels vanille extract
  • 2 eieren maat M
  • 6 gr bakpoeder
  • een snufje zout (naar smaak)
  • 0,5 biologische citroen, alleen de geraspte schil

Verder nog:

  • keukenweegschaal
  • mengkom
  • zeef
  • (hand)mixer
  • siliconen spatel
  • ijsschep of juslepel
  • bakplaat
  • bakpapier
  • rooster

Bereidingswijze eierkoeken

Oven voorverwarmen

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voorbereidingen

Zet eerst alle benodigdheden klaar en weeg daarna de ingrediënten af. Bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.

Eierkoeken beslag maken

Roer de bakpoeder en het zout door de bloem. Zeef daarna alle klontjes uit het mengsel. Door te zeven maak je de bloem ook luchtiger.

Neem de kom van de mixer en doe hier de suiker en de eieren in. Klop de vervolgens ingrediënten tot een luchtige en stevige massa. Voeg daarna de vanille en de citroen rasp toe. Goed mengen. Haal de kom van de machine en ga nu handmatig verder. Spatel voorzichtig het bloemmengsel beetje-bij-beetje door het eimengsel. Probeer je beslag zo luchtig mogelijk te houden. Dus gemengd is gemengd.

Eierkoeken beslag verdelen

Neem de met bakpapier beklede bakplaat en schep hier circa 10 bergjes beslag op. Voor het scheppen van het beslag neem ik een ijslepel of juslepel. Je kunt de hoopjes eventueel met de bolle kant van een lepel nog wat netter en ronder maken. Let op! Plaats de hoopjes beslag  niet te dicht bij elkaar, want ze vloeien tijdens het bakken nog wat uit. Neem desnoods 2 bakplaten wanneer je liever meer ruimte tussen de koeken wilt vrij laten.

Eierkoeken bak je lekker zelf

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koeken daarna in 15-20 minuten gaar. Ze hoeven niet helemaal goudbruin te zijn, alleen een gebruinde rand is voldoende. Anders worden ze minder smeuïg.

Haal ze na het bakken voorzichtig met een spatel van het bakpapier en laat ze op een rooster afkoelen.

Baktip: deze heerlijke koeken kun je prima in een goed afsluitbare trommel bewaren of vries ze desnoods in.

IK ZEG PROEVEN MAAR!

 

©XBB Copyright Xandra Bakt Brood

P.S.: Ik vind het leuk wanneer je een foto van jouw ‘Eierkoeken bakken’ op social media met ons deelt, voorzien van de hashtag: #XBBROOD.

2 comments on “Eierkoeken bak je lekker zelf”

  1. missfromage.com schreef:

    Hee, ook eierkoeken 🙂 Een wat ‘luxere’ variant dan die ik gisteren op mijn blog heb gezet. Ik zal deze ook zeker eens proberen. Speelde gisteren al met de gedachte wat suiker te vervangen door vanillesuiker.

  2. Nicole schreef:

    Een super recept! Ze waren heerlijk!

Geef een reactie: