Eierkoeken bakken

Eierkoeken bakken

Ik heb hele mooie herinneringen aan de verse eierkoeken van de bakker. Helaas leeft mijn vader niet meer, maar hij werkte vroeger in Den Haag en soms nam hij daar vandaan eierkoeken voor ons mee. Dat was feest! Grote, ronde, versgebakken eierkoeken met een knapperige rand. Eerst het randje er af peuzelen en dan de rest! ­čśë Mmm lekker! Wanneer het hier in huis naar versgebakken eierkoeken ruikt, denk ik aan mijn lieve vader. Wil jij ook eierkoeken bakken? In dit artikel lees je het recept.

Eierkoeken bakken

3 november 2012

Ingredi├źnten

  • 100 g patentbloem of Zeeuwse bloem
  • 75 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • geraspte schil van 1 citroen

Benodigdheden

  • bakpapier
  • bakplaat
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • Deense deegklopper of mixer

Bereidingswijze eierkoeken

Zet alle benodigdheden┬áklaar en weeg de ingredi├źnten alvast af. Plaats indien gewenst een rooster in het midden van de oven en verwarm deze voor op 180┬░C.

Doe de eieren met de suiker en vanillesuiker in de kom van de keukenmachine (Kenwood). Bevestig de garde en klop het mengsel net zo lang tot er een luchtig en stevig schuim ontstaat.

Spatel in een andere kom de bloem, het bakpoeder, het zout en wat citroenrasp heel luchtig door het eimengsel. Let op: niet de lang en te hard roeren. Het mengsel moet luchtig blijven.

Bekleed de bakplaat met het bakpapier. Verdeel het beslag met een grote lepel of ijsschep in ongeveer 10 rondjes op de bakplaat. Let op dat de hoopjes niet te dicht tegen elkaar aan liggen, want ze vloeien tijdens het bakken nog wat uit.

Bak de eierkoeken in het midden de oven ongeveer 15-20 minuten gaar. Neem ze voorzichtig met een spatel of desnoods een kaasschaaf van de bakplaat en leg ze op een rooster om af te koelen.

Tip: deze heerlijke eierkoeken kun je natuurlijk ook prima in de vriezer bewaren. Zover komt het waarschijnlijk niet!

Ik zeg proeven maar!

┬ęXBB Copyright┬áXandra bakt brood

Deze Texelse speculaasjes zijn ook heel lekker!

2 comments on “Eierkoeken bakken”

  1. missfromage.com schreef:

    Hee, ook eierkoeken ­čÖé Een wat ‘luxere’ variant dan die ik gisteren op mijn blog heb gezet. Ik zal deze ook zeker eens proberen. Speelde gisteren al met de gedachte wat suiker te vervangen door vanillesuiker.

  2. Nicole schreef:

    Een super recept! Ze waren heerlijk!

Geef een reactie: