Gelukskoekjes bak je zo

Gelukskoekjes bak je zo

Gelukskoekjes, ook wel fortune cookies genoemd, zijn krokant gebakken koekjes, waar binnenin een papiertje met een spreuk of wens zit. Er kan een filosofische uitspraak, een toekomstvoorspelling, gezegde of een wens op staan. Soms krijg je een gelukskoekje bij de koffie in een (afhaal) Chinese restaurant. Het is niet bekend waar de koekjes oorspronkelijk vandaan komen. Zo zouden Japanse immigranten in Amerika beweren de gelukskoekjes te hebben bedacht. 

Lieve of grappige wensjes

Wist je dat je ze heel makkelijk zelf kunt bakken en dat het een heel leuk werkje is. Je kunt zelf allerlei leuke, lieve, bijzondere en misschien zelfs wel pittige tekstjes bedenken die je, na het bakken, in de gelukskoekjes kunt verstoppen. Print ze op een vel papier of schrijf ze met de hand. Zorg wel dat de tekstjes niet te lang zijn anders passen ze niet in de koekjes. Bak ze eens voor je collega’s of familie en vrienden. Het is een grappige afsluiting van een feestelijk etentje of een leuke traktatie voor de kids op school.

Gelukskoekjes bak je zo

Ingrediënten (voor ca. 20 á 25 gelukskoekjes):

  • 2 eiwitten (ei maat M)
  • 60 gr gesmolten roomboter
  • 60 gr patentbloem of  Zeeuwse bloem
  • 60 gr poedersuiker
  • 1 el sinaasappelextract, zelfgemaakt (of neem vanille)
  • klein snufje zout
  • 1 el melk of water (optioneel)

Wensjes:

  • 1 á 2 vellen wit papier
  • computer & printer (optioneel)
  • pen
  • schaar
  • 20 á 25 wensjes en/of uitspraken

Verder nog:

  • bakpapier
  • 2 bakplaten
  • mengkommen
  • keukenweegschaal
  • maatlepels
  • garde of Deense deegklopper
  • lepel
  • glas of kopje met doorsnede van ca. 7 cm
  • muffinvorm (optioneel)
  • kleine zeef
  • rooster

Bereiding gelukskoekjes bak je zo

Bedenk de wensjes/spreuken of zoek op Google naar leuke voorbeelden. Print of schrijf ze klein op 1 of 2 vellen wit papier. Knip de reepjes met tekst uit en vouw ze eventueel dubbel wanneer de stukjes papier wat aan de lange kant zijn.

Neem brede repen bakpapier en maak met behulp van een kopje of glas (met een diameter van ongeveer 7 á 8 centimeter) en een pen, 2 cirkels op elk stuk bakpapier.

Tip: Meer dan 2 koekjes bakken is niet handig, omdat je ze dan niet snel genoeg in model kunt brengen voordat het deeg te hard is.

Weeg alle ingrediënten af en zet de overige benodigdheden klaar.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Gebruik alleen het eiwit van de 2 eieren, doe dit in een mengkom en klop het los met een garde of Deense deegklopper. Voeg nu het gezeefde poedersuiker, stap voor stap, toe en klop het eiwitmengsel een klein beetje luchtig.

Doe de zachte roomboter bij het eiwit mengsel en klop het er goed doorheen.

Meng dan extract en het zout door het mengsel.

Als laatste de gezeefde patentbloem. Er moet nu een dikke, maar nog wel enigszins vloeibare brei ontstaan. Voeg wanneer je denkt dat het te dik is nog 1 of 2 eetlepels water of melk toe.

Neem het eerste stuk bakpapier en leg dit op een bakblik. Vul met de bolle kant van een lepel de beide cirkels met een dun laagje beslag (dikte ongeveer 2 mm). Schuif het bakblik in de oven en bak de koekjes ca. 6 á 7 minuten. Alleen de rand mag goudbruin zijn. Bestrijk intussen het tweede vel bakpapier met beslag. Zet alvast een glas of mok en eventueel de muffin plaat klaar.

Tip: Je kunt de gelukskoekjes in de holletjes van een muffin plaat laten uitharden, zo behouden ze hun halfronde vorm.

Haal de koekjes uit de oven en leg er een wensje op, vouw ze snel en voorzichtige dubbel en duw ze over de rand van het glas/mok, zodat er een soort deukje, in de vouw, in het midden ontstaat. Laat ze daarna eventueel afkoelen in een muffin vorm of op een rooster.

Bak zo verder tot al het beslag op is.

EET SMAKELIJK!

 

©XBB Copyright Xandra bakt brood

Geef een reactie: